Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'ın yoğun girişimleri sonucu kente kazandırılan 350 dönümlük askeri alanda dönüşüm için ilk adım atıldı. Protokol dışında şartsız olarak belediyeye devredilen 20 dönümlük alanda çalışmalar başlarken, alanın üçte ikisinin yeşil ve sosyal alanlardan oluşacağı proje, Bingöl Cumhuriyet tarihinin en büyük şehir dönüşümlerinden biri olacak.
Şehir merkezinin geleceğini yeniden şekillendirecek ve dört ana etap halinde hayata geçirilecek dönüşümün ilk uygulaması, belediyeye şartsız devredilen 20 dönümlük alanda başladı. Askeri alandan boşalan bölgedeki duvar yıkım çalışmalarını yerinde takip eden Belediye Başkanı Erdal Arıkan, projenin yol haritasını ve 350 dönümlük alanın geleceğine ilişkin hedefleri açıkladı.
Arıkan, dönüşümün yalnızca askeri alanın kente kazandırılmasından ibaret olmadığını; yeni yolları, parkları, meydanları ve yaşam alanlarıyla Bingöl'ün gelecek yüzyılına yön verecek kapsamlı bir şehircilik hamlesi olduğunu vurguladı.
“EN BÜYÜK HAYALİMİZ BUYDU”
Askeri alanın kente kazandırılması noktasında son yerel seçimlerde Bingöl'e verdikleri en önemli sözlerden biri olduğunu hatırlatan Başkan Arıkan,
“Bizim memleketimiz için en büyük hayalimiz tam da buydu. Askeri alana ilişkin resmi işlemlerde, girişimlerde bulunduğumuz hayalde kalır dediler ama biz bu sözümüzü ne seçim meydanlarında ne de kâğıt üzerinde bırakmadık. Gereken her kapıyı çaldık, her masada bu şehir için mücadele ettik, sahada bu işin peşini hiç bırakmadık. Sabırla, kararlılıkla takip ettik. Bugün artık bir vaadi değil, gerçeğe dönüşen bir projeyi konuşuyoruz. Yıllardır duvarların ve tel örgülerin ardında kalan bu büyük alan artık Bingöl'ündür, Bingöllünündür. Bugün yıkılan bu duvarlar yalnızca fiziki bir sınırı ortadan kaldırmıyor; şehrimizin önünde yepyeni bir alan açıyor. Bu adım bir son değil, çok büyük şehir dönüşümünün başlangıcıdır."
20 DÖNÜMLÜK ALAN İLK ETABIN KAYNAĞINI OLUŞTURACAK
350 dönümlük alan içerisinde bulunan ve protokol dışında Bingöl Belediyesine şartsız olarak devredilen yaklaşık 20 dönümlük bölüm, büyük dönüşümün başlangıç noktasını oluşturacak.
Söz konusu alan; yol ve diğer kamusal alanlar ayrıldıktan sonra şehrin estetiğine, hazırlanan plana ve belirlenen proje kriterlerine uygun şekilde değerlendirilecek.
Genç Caddesi boyunca oluşturulacak yeni ticaret alanlarıyla mevcut çarşının genişletilmesi, şehir merkezindeki ticari hareketliliğin yeni bölgeye taşınması ve kent ekonomisine yeni bir ivme kazandırılması hedefleniyor.
20 dönümlük alanın planlı şekilde değerlendirilmesiyle oluşturulacak kaynak ise 350 dönümlük dönüşümün ilk etabındaki protokol yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde kullanılacak.
350 dönümlük dönüşümün, belediye bütçesi üzerinde ilave bir yük oluşturmadan, proje içerisinde oluşturulacak kaynakların yine dönüşüm için kullanıldığı sürdürülebilir bir finansman modeliyle hayata geçirilmesi hedefleniyor.
İlk etap için gerekli kaynağın 20 dönümlük alanın değerlendirilmesiyle oluşturulmasının ardından, protokol kapsamındaki yükümlülükler yerine getirilecek; mevcut yapı ve müştemilatlar belirlenen alanlarda yeniden inşa edilerek ilgili askerî alanın boşaltılması sağlanacak.
Boşaltılan alanlarda, hazırlanan şehircilik planı doğrultusunda yapılacak değerlendirmelerle bir sonraki etap için gerekli kaynak oluşturulacak ve aynı model dönüşüm tamamlanıncaya kadar sürdürülecek.
Böylece 350 dönümlük alan, adım adım ve kendi içerisinde oluşturulan kaynaklarla Bingöl'e kazandırılacak.
YOLLARI, PARKLARI VE YAŞAM ALANLARIYLA YENİ BİR ŞEHİR DOKUSU
350 dönümlük alanın geleceğine ilişkin planlama çalışmalarının da tamamlandığını belirten Başkan Arıkan, dönüşümün yalnızca yapılaşmadan ibaret olmayacağını vurguladı.
Hazırlanan plan doğrultusunda yeni yollar ve kavşaklar oluşturulacak, alternatif ulaşım güzergâhlarıyla şehir merkezinin trafik yükünün azaltılması sağlanacak.
Parkların, meydanların ve yeşil alanların yanı sıra eğitim, sağlık, ibadet, sosyal yaşam, ticaret ve konut alanlarının konumları da bütüncül bir şehircilik anlayışıyla planlandı. Planlama kapsamında ayrıca yaklaşık 12 dönümlük alan, Bingöl İl Özel İdaresinin hizmetlerini yürütebilmesi amacıyla ayrıldı. Böylece dönüşüm alanında yalnızca yeni yaşam ve ticaret alanlarının değil, kentin ihtiyaç duyduğu kamu hizmetlerinin de bütüncül bir planlama anlayışı içerisinde karşılanması hedeflendi.
Başkan Arıkan: “Her etap tamamlandıkça yeni yollar açacağız, yeni kavşaklar kuracağız, alternatif ulaşım güzergâhlarıyla şehir merkezimizi rahatlatacağız. Yeni yaşam alanlarıyla Bingöl'e yepyeni bir kimlik kazandıracağız.” dedi.
ALANIN ÜÇTE İKİSİ ORTAK YAŞAM ALANLARINA AYRILACAK
Dönüşümün en önemli unsurlarından birini ise kamusal ve sosyal alanlar oluşturacak.
350 dönümlük büyük dönüşüm alanının yaklaşık üçte ikisinin; parklar, yeşil alanlar, eğitim alanları, ibadet alanları ve vatandaşların ortak kullanımına açık yaşam alanları olarak değerlendirilmesi planlanıyor.
Dört etaplık sürecin tamamlanması ve askeri alanın tamamen boşaltılmasıyla birlikte ortaya çıkacak yeni şehir dokusu, hazırlanan bütüncül plan doğrultusunda Bingöl'ün kullanımına sunulacak.
“BİNGÖL'ÜN ÖNÜMÜZDEKİ 100 YILINI İNŞA EDİYORUZ”
Başkan Arıkan, dönüşümün Bingöl'ün geleceği açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Modern şehircilik anlamında Bingöl'de cumhuriyet tarihinin en büyük dönüşümünü sağlayacağız. Belki yıllar sonra bugün yıkılan bu duvarlar hatırlanmayacak. Ama onların yerine inşa edilecek parklar, meydanlar, yollar ve bu şehirde kurulan hayaller hatırlanacak. Çünkü biz sadece bugünü değil, Bingöl'ün önümüzdeki 100 yılını inşa ediyoruz. Projemizin yürütülmesinde büyük emekleri olan Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz başta olmak üzere, Milli Savunma Bakanımız Sayın Yaşar Güler'e, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum'a, Milletvekillerimiz Sayın Feyzi Berdibek ve Zeki Korkutata'ya, Valimiz Sayın Cahit Çelik'e, Meclis Üyelerimize ve gece gündüz emek veren tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı olsun.”
Vatandaşın yaşama kalitesini yükseltmek istiyorsanız, tamamen imara yasak alan olarak ilan edilmesi gerekmektedir. Halka yeşil alan, çocuklar için park ve oyun alanı olarak hizmete sunulsun.
Bingöl'de tarihte görülmemiş işler bu 5-6 yıllık ekonomik krize rağmen bu yoklukta yapıldı. Hemde çok büyük işler Askeri dönüşüm, Belediye hizmet binası, bütün Şube Müdürlükleri binaları, İçme suyu, Asfalt şantiyesi ile beraber asfaltlanan yollar, Kent Meydanı, Özel idare parkı, Millet Vadisi ve Aşağı Çarşı'nın dönüşümü gibi daha başka böyle çok büyük projeler Cenab-ı Allah bu büyük BAŞKAN'dan razı olsun. Allah ayağını taşa değdirmesin. Allah yar ve yardımcın olsun.
@Misafir Kullanıcı Başka şehirler çağ atlamış, Bingöl ise 50 yıl geriden geliyor. Bu sayılan hizmetler belediyelerin asli görevidir ve abartmaya gerek yok. Ayrıca millet vadisi yıllardır atıl durumdadır.
@Misafir Kullanıcı Çarşı merkezinde ve duvarın yıkıldığı yerden kenar mahallelere giden yolun bulunduğu bölgeye trafik ışıkları yapılmalıdır. Her gün o yolları kullanan başkan bu eksikliği görmüyor mu?
Tebrik ediyorum . inşallah 20 dönümlük arazi ile sınırlı kalmaz 350 dönümlük araziyide gecip başka bir yere taşınması kültür mahallesine ve yeşilyurt altarnetif kısa bağlantılı yol ulaşım yoğunluğunu azaltacak yeni kurulan mahalleye Esentepe mahallesine kolaylık sağlanacaktır. Senin de pis bı huyun var seçime 1 yıl kala çalısmaya baslıyorsun.
Sayın başkan bir yeri açmadan lütfen 3 gidiş 3 geliş olacak şekilde yolları yapalım sonra imara açalım. Sonrasında binalar yapıldıktan sonra yapacak bir şey yok Akpınar Simani ciddi şekilde mahalleleşiyor ilk orada uygulanmalı.
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın