Bingöl'de 58 işletmeye 3 milyon 600 bin liralık ceza!
Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce gıda güvenliği kapsamında yürütülen denetimlerde 16 ayda 58 işletemeye 3 Milyon 594 Bin 112 Bin TL ceza yazıldı. İl Müdürlüğü, denetimlerin aralıksız süreceğini duyurdu.
Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce “Türkiye için Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda” şiarıyla il genelinde yürütülen gıda kontrol denetimlerine ilişkin 16 aylık veriler paylaşıldı.
Fırınlardan pastanelere, marketlerden okul kantinlerine, gıda satış noktalarının sıkı takipte tutulduğu denetimlerin yanı sıra ALO174 GIDA Hattı'na düşen ihbarların da süratle değerlendirildiği belirtilirken, 2024'ün ilk ayından bugüne geçen 16 aylık süreçte 58 işletemeye 3 Milyon 594 Bin 112 Bin TL ceza yazıldığı kaydedildi.
Denetimlerin aralıksız devam edeceği vurgulanırken, gıda satış noktalarında çalışanların ya da üründeki kusur veya şüpheli durumların tüketici tarafından uyarılması ve ALO174 GIDA Hattı'nı arayarak şikâyette bulunmasının da önemli bir görev olduğu da hatırlatıldı.
“Bakanlığımızın denetim ve numune alma planları kapsamında yıl boyunca gerekli denetimler yapılmakta ve numuneler düzenli olarak alınmaktadır” görüşüne yer verilen Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü açıklamasında, şu veriler paylaşıldı;
“2024'te 35 işletmeye 2 Milyon 196 Bin 814 TL ceza”
İl Müdürlüğümüz Gıda Denetim Ekipleri tarafından 2024 yılında 1.727 aktif gıda işletmesinde 2576 adet denetim yapılmıştır. ALO174 GIDA HATTI'na yapılan 88 başvuruya istinaden gerekli denetimler yapılmış ve 10 işletmeye 657 Bin 316 TL idari para cezası uygulanmıştır. Rutin denetimler kapsamında ise 25 işletmeye 1 Milyon 539 Bin 498 TL idari para cezası uygulanmıştır.
“2025'in ilk 4 ayında23 işletmeye 1 Milyon 397 Bin 298 TL ceza”
2025 yılının ilk 4 ayık döneminde ise bugün itibariyle 1727 aktif gıda işletmesinde 565 denetim gerçekleştirilmiştir. ALO174 GIDA HATTI'na yapılan 50 başvuruya istinaden 7 işletmeye 197 Bin 410 TL idari para cezası uygulanmıştır. Rutin denetimler kapsamında ise 16 işletmeye 1 Milyon 199 Bin 888 TL idari para cezası uygulanmıştır.
“Kontrol ve denetimler sürecek”
Güvenilir gıda arzının sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla; gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, satış, toplu tüketim, dağıtım vb. aşamalarındaki tüm resmi kontroller 5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na göre Bakanlığımızca yürütülmektedir. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz 'Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda' kapsamında birincil üretim dâhil olmak üzere gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme, depolama, dağıtım ve satış gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetim ile tüketiciye her zaman yeterli güvenli gıda arzının sağlanmasının, sektörler arası haksız rekabetin önlenmesinin, gıda sanayinin gelişmesinin, ülke itibarının korunmasının, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıda sağlayarak bunların güvenli olarak tüketiciye ulaşmasının sağlanmasını ve bu amaçla kaynakların etkin kullanılmasının temini için çalışmaktadır.
2025 yılı içerisinde de etkin bir şekilde denetim hizmetlerini yerine getirecek olan ekiplerimiz tüketicilerimizin gönül rahatlığı ile alışveriş yapmalarını sağlamak adına denetimlerine devam etmektedir. Vatandaşlarımız gıdaya ilişkin her türlü şikâyetlerini Alo 174 GIDA HATTI'na bildirebilirler. Her vatandaşımızın gönüllü gıda denetmeni olarak denetim ekiplerimize katkı sağlamasını temenni ediyoruz.
Tüm marketleri,manavları,bakkalları ve diğer gıda satan işletmeleri kontrol etmeleri gereklidir.Çünkü A marketinde aynı marka ürün 25,00-TL iken,B markette bu ürün 22,90-TL oluyor.Devlet bunu sormalı aradaki nereden geliyor? manavların hiç birinde fiyat etiketi yok.Ticaret bakanlığı o zaman kanun veya yönetmeliği boşuna mı çıkardı acaba? memleket has memleket.Yiyen yiyene götüren götürene.Denetimin olmadığı veya yılda bir kez olduğu durumlarda sonuç bu elbette.Ayrıca denetimlerde Çavuş ahbab ilişkisi olmayacak veya kendini bir yemeğe satmayacaktır.Kan
Bingöl Üniversitesi 2026'yı 'Üretim Yılı' İlan Etti
Bingöl Üniversitesi, 2026'yı 'Üretim Yılı' ilan ederek tüm fakülte ve meslek yüksekokullarına Avrupa Birliği projesi hedefi koydu. Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, 'Her birimden en az bir AB projesi bekliyoruz' dedi.
13.01.2026
13:43
Bingöl genelinde karla mücadele sürüyor, 219 köy yolu kapalı
Bingöl'de etkili olan kar yağışı sonrası 219 köy yolu ulaşıma kapanırken, İl Özel İdaresi ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
13.01.2026
13:00
Bingöl'de kar bereketi
Bingöl genelinde iki gündür aralıksız süren kar yağışı, hem kent merkezinde hem de ilçelerde günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Kent genelinde ulaşımda aksamalar yaşanırken, eğitim öğretime ara verildi, ekiplerin karla mücadelesi ise hız kesmeden sürüyor.
13.01.2026
12:50
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 zanlı yakalandı.
13.01.2026
12:35
Murat Nehri'nde Kum Ocakları Tartışması: 'Başka Canlar Gitmesin'
Bingöl'ün Genç ilçesinde bir çocuğu kurtarmaya çalışırken hayatını kaybeden Aydın Tutkal'ın ölümü sonrası harekete geçen ilçe sakinleri, 4 bin 200 imzayla yetkililere seslendi ancak herhangi bir adım atılmadı. Nehirdeki tehlike büyüyor, sessizlik sürüyor. İşte Bingöl Basın Konseyi üyesi Gazeteci Murat Gökçe ile röportajın detayları…
12.01.2026
15:29
Bayram'dan yeni yönetime net mesaj; 'Boyun Eğerseniz, Bir Ömür Eğik Kalır!'
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlık seçiminin ardından görevi devreden 52 yıllık Başkan Ali Bayram, yeni yönetime seslendi; 'Yiyicilere karşı sert olmazsanız bir kez boyun eğersiniz, bir ömür eğik kalır. O hâlinizi severler, kıymetli olursunuz, belki parayı da bulursunuz. Tercih sizin' dedi. Bayram, ağabeylik yapı tecrübe paylaşımına da açık olduğunun altını çizdi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın