KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ekim 2025 Çarşamba
°C

Bingöl'de 'Ceviz Çalıştayı'

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve BİNYAD iş birliğiyle 'Memleketinde Dikili Bir Cevizin Olsun' temasıyla düzenlenen çalıştayda katılımcılar, cevizde coğrafi işaret çalışmaları ve ihracat olanaklarının artırılması yönünde ortak hedefler belirledi.

Bingöl`de
01 MAYIS 2025 PERŞEMBE 23:50
0
1173
1
AA aa

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bingöl'ün önemli tarım ürünlerinden biri olan cevizin geliştirilmesi ve dünya çapında tanıtılması amacıyla Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu'nda “Bingöl Ceviz Çalıştayı: Memleketinde Dikili Bir Cevizin Olsun” temasıyla önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

Çalıştay, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İstanbul merkezli Bingöl İli İlçeleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (BİNYAD) iş birliğiyle düzenlendi.

Programa; Bingöl Vali Yardımcısı Koray Çelik, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhakim Koçin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Aygün, BİNYAD Başkanı Erdal Curgatay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar, İl Ticaret Müdürü Abdulvahap Tanık, Adaklı Belediye Başkanı Atilla Almalı, Sancak Belediye Başkanı Hayrettin Çiçek, Bingöl TSO Meclis Üyesi Mesut Günaydın, Ümraniye Belediyesi Meclis Üyesi Serdar Zirekoğlu, BİNYAD Yönetim Kurulu Üyeleri, akademisyenler, iş insanları, sektör temsilcileri, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.

Açılış Konuşmalarında Cevizin Stratejik Önemi Vurgulandı

Çalıştay açılışında ilk olarak BİNYAD Başkanı Erdal Curgatay, “Memleketinde Dikili Bir Cevizin Olsun” projesi kapsamında Bingöl ve ilçelerinde yaklaşık 5000 ceviz fidanı dağıtımı gerçekleştireceklerini, bu çalışmayla cevizin ve diğer önemli tarım ürünlerinin destekleneceğini belirtti.

Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alaaddin Yüksel ise bu etkinliğin, daha önce başlayan bir fikrin olgunlaşarak uygulamaya geçirilmesi anlamına geldiğini ifade ederek, çevre ve toprak koruma bilinciyle ağaç dikim projelerinin önemini vurguladı. Ayrıca, projelerin sürdürülebilir olması gerektiğine dikkat çekti.

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdür Vekili A. Fuat Berdibek, Bingöl'de 12 bin 946 dekar alanda 2 bin 515 ton ceviz üretildiğini ve bugüne kadar 273 bin 305 adet sertifikalı ceviz fidanı dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Aygün, ceviz yetiştiriciliğinin Bingöl için büyük bir potansiyel taşıdığını ve fakülte olarak gelecekte daha kapsamlı çalıştaylara ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhakim Koçin, Bingöl'ün iklimi ve coğrafyasının ceviz üretimi için ideal olduğunu belirterek, üniversite olarak bölge tarımına bilimsel katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

Bingöl Vali Yardımcısı Koray Çelik ise yaptığı konuşmada ceviz ağacının tarım ve mobilya sektörü açısından önemini vurguladı. Bingöl cevizi için coğrafi işaret alınmasının gerekliliğine dikkat çekerek, Adaklı cevizi gibi yerel çeşitlerin ön plana çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Teknik Sunumlarda Bilimsel Bilgiler Paylaşıldı

Çalıştayın teknik oturumlarında alanında uzman isimler sunumlar gerçekleştirdi:

•Prof. Dr. Alaaddin Yüksel: Bingöl'de Ceviz Ağaçlandırmaları ve Kırsal Kalkınma

•Prof. Dr. Ali Rıza Demirkıran: Ceviz Yetiştiriciliğinde Genel Bitki Besleme ve Gübreleme Çalışmaları

•Prof. Dr. Muharrem Ergun: Cevizde Hasat Sonrası Muhafaza Teknikleri

•Prof. Dr. Mehmet Sütyemez: Ceviz Yetiştiriciliği ve Yeni Çeşitler: Bingöl'ün Potansiyeli

•Dr. Öğr. Üyesi Zahide Süslüoğlu: Ceviz Yetiştiriciliğinde Aşı Çalışmaları ve Önemi

•Muhammet Ali Özdemir (Ziraat Mühendisi, Şube Müdürü): Bingöl'de Ceviz Yetiştiriciliğinin Önemi

•Veysel Kıtay (Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü): Bingöl İlinde Yapılan Örnek Ceviz Bahçeleri Uygulamaları

•Abdülnasır Korkutata ve Erkan Çiftçioğlu (BİNYAD Yönetim Kurulu Üyeleri): “Memleketinde Dikili Bir Ceviz Ağacın Olsun” Proje Fikri ve Gelecek Çalışmalar

Teknik sunumlar sırasında, ceviz yetiştiriciliğinin Bingöl ekonomisine katkısının artırılması, ceviz kalitesinin korunması, yeni çeşitlerin geliştirilmesi ve ceviz markasının dünya pazarında güçlendirilmesi gerektiği konusunda önemli görüşler paylaşıldı. Katılımcılar, cevizde coğrafi işaret çalışmaları ve ihracat olanaklarının artırılması yönünde ortak hedefler belirledi.

Çalıştaya ve organizasyona katkılarından dolayı katılımcılara plaket takdimi gerçekleştirildi.

Çalıştayın Ardından Fidan Dağıtımı Başladı

Çalıştay sonrasında, BİNYAD yönetimi ve paydaş kurumların iş birliği ile Bingöl Orman İşletme Müdürlüğünden temin edilen yaklaşık 5 bin adet ceviz fidanı, daha önceden belirlenen köylere ve çiftçilere dağıtılmak üzere teslim edilmeye başlandı.

Organizatörler, ceviz yetiştiriciliğinin Bingöl'de daha güçlü bir yapıya kavuşturulması ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlanması için çalışmaların devam edeceğini belirtti.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114393)
02 Mayıs 2025 Cuma 11:27
Tarlamiza bugday ekeceğine Ceviz ağacı dikerek zengin olabilirler koylülerimiz buğday para etmiyor Cevix ağacı para ediyor Rize Trabzon Çay satarak zengin oldular Ordu Giresun Fındık ağacı dikerek zengin oldular Malatya Elazığ kayısi ağacı dikerek zengin oldu ķöylüler Bingöllü koylülerimiz de tarlasına buğday ekeciğine Ceviz ağacı dikerek zengin olabilirler
15.10.2025
13:54
5G için nefesler tutuldu! 63 Milyon kişi yeni cihaz almak zorunda kalacak...
5G için nefesler tutuldu! 63 Milyon kişi yeni cihaz almak zorunda kalacak...
Operatörler yarın düzenlenecek 5G ihalesini beklerken cep telefonu 5G ile uyumlu olmayan ve bu özelliği kullanmak isteyen 63 milyon abone telefonlarını değiştirmek zorunda kalacak.
15.10.2025
13:49
11 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
11 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Karlıova İlçesi'nde toplamda 11 yıl 3 ay hapis cezası bulunan şüpheli şahıs yakalanarak Elâzığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.
15.10.2025
13:40
Trafik cezalarında yüzde 10 tolerans kalkıyor
Trafik cezalarında yüzde 10 tolerans kalkıyor
Trafik cezalarında kapsamlı değişikliklere gidecek düzenleme bu hafta TBMM'ye sunulacak. Değişiklikle radar cezalarında sürücülere tanınan 'yüzde 10'luk tolerans payı' tamamen ortadan kaldırılacak. Hız sınırını 1 km dahi geçen sürücüye para cezası kesilecek.
15.10.2025
13:34
Ahlaka aykırı durumlara hapis cezası geliyor
Ahlaka aykırı durumlara hapis cezası geliyor
11. Yargı Paketi'nin kamuoyuna yansıyan 9. maddesine göre, alenen cinsel ilişki, teşhircilik, eşcinsel evlilik, doğuştan gelen cinsiyete aykırı davranışlara özendirme gibi suçlara hapis cezası verilecek.
14.10.2025
22:04
Okullarda eşzamanlı deprem tatbikatı
Okullarda eşzamanlı deprem tatbikatı
Bingöl'de '13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü' kapsamında, kent genelinde 54 okulda eş zamanlı olarak deprem tahliye tatbikatı gerçekleştirildi.
14.10.2025
13:55
Belgin:
Belgin: 'Engellilerin sorunları görmezden geliniyor!'
Beyaz Baston Görme Engelliler Güvenlik Günü dolayısıyla açıklama yapan Bingöl Engelliler Platformu Sözcüsü Murat Belgin, kentte engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıracak adımların atılmadığını, belediye, kent konseyi ve ilgili kurumların görevlerini yerine getirmediğini belirterek yetkilileri sorumluluğa davet etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın