KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Eylül 2026 Çarşamba

Bingöl'de en çok ölüm bu sebepten!

Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılına ilişkin ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de 2024 yılında yaşanan ölüm sayısı bir önceki yıla göre artarken, en çok ölümün yaşandığı hastalıklar ise şöyle sıralandı;

Bingöl`de en çok ölüm bu sebepten!
19 HAZİRAN 2025 PERŞEMBE 18:14
0
3687
1
AA aa

Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılına ilişkin ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ölüm sayısı 2023'te 526 bin 416 iken, 2024'te 489 bin 361 olarak belirlendi. Ölen kişilerin yüzde 54,8'ini erkekler, yüzde 45,2'sini kadınlar oluşturdu.

Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı, 2023'te binde 6,2 iken, 2024'te binde 5,7'ye geriledi. Diğer bir ifadeyle 2023'te bin kişi başına 6,2 ölüm, geçen yıl bin kişi başına 5,7 ölüm düştü.

BİNGÖL'DE GEÇEN YILA ORANLA ÖLÜMLER ARTTI

Bingöl'de 2024 yılında yaşanan ölüm sayısı bir önceki yıla göre arttı. Bingöl'de 2023 yılında 586'sı erkek ve 532'si kadın olmak üzere 1.118 kişi hayatını kaybederken, 2024 yılında 662'si erkek ve 541'i kadın olmak üzere 1.203 kişi hayatını kaybetti.

Bingöl'de yaşanan ölümler yaş grubuna göre incelendiğinde, 78 kişinin 0-19, 106 kişinin 20-49, 308 kişinin 50-69, 711 kişinin de 70 yaş ve üzerinde olduğu belirlendi.

BİNGÖL'DE EN ÇOK ÖLÜM BU HASTALIKLARDAN KAYNAKLI

Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2024'te ülke geneli yüzde 36 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini yüzde 16,3 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, yüzde 15 ile solunum sistemi hastalıkları takip etti.

İyi ve kötü huylu tümörlerden ölenler illere göre incelendiğinde, 2024'te iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm oranı en yüksek il yüzde 21,7 ile Ağrı oldu. Bu ili yüzde 21,4 ile Bingöl, yüzde 20,7 ile Ankara, yüzde 20,3 ile Van izledi. Bu hastalıklara bağlı ölüm oranı en düşük iller ise yüzde 10,1 ile Kilis, yüzde 10,9 ile Şanlıurfa, yüzde 11 ile Çorum, yüzde 11,4 ile Şırnak olarak tespit edildi.

Bingöl'de ölüm nedenleri incelendiğinde en çok ölümün, dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle meydana geldiği görüldü. 2024 yılında 383 kişi dolaşım sistemi hastalıkları, 257 kişi iyi huylu ve kötü huylu tümörler, 185 kişi solunum sistemi hastalıkları, 42 kişi sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları, 43 kişi iç salgı bezi, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, 39 kişi dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler, 145 kişi diğer nedenlerle hayatını kaybederken, 109 kişinin ölüm nedeni ise bilinmiyor.

BİNGÖL'DE BEBEK ÖLÜM HIZI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Bebek ölüm sayısı, 2023'te 9 bin 731 iken, 2024'te 8 bin 475'e geriledi. Bin canlı doğum başına düşen bebek ölüm sayısını ifade eden bebek ölüm hızı, 2023'te binde 10,1 iken 2024'te binde 9 oldu.

Doğumdan sonraki beş yıl içinde ölme olasılığını ifade eden beş yaş altı ölüm hızı, 2023'te binde 14,7 iken, 2024'te binde 11,1 oldu.

TÜİK verilerine göre, Bingöl'de 2024 yılında 0-1 yaş grubunda 38, 1-4 yaş grubunda 11 bebek hayatını kaybetti. Türkiye genelinde bebek ölüm hızı binde 9 iken, bu oran Bingöl'de 10,2 olarak kaydedildi.

Yine Türkiye genelinde 5 yaş altı ölüm hızı binde 11,1 iken, Bingöl'de bu oran 13,2 seviyesinde.

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114947)
20 Haziran 2025 Cuma 15:23
ALLAH ŞİFA VERSİN
23.09.2026
17:45
Bingöl`e kırsal kalkınma için 275 milyon TL`lik dev destek
Bingöl'e kırsal kalkınma için 275 milyon TL'lik dev destek
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı'nın 17. etap sonuçları açıklandı. Bingöl'de 20 proje hibe desteği almaya hak kazanırken, üreticilere sağlanacak toplam hibe tutarı 275 milyon 231 bin 674 TL oldu. Destek kapsamında 13 yeni tesis kurulacak, 7 projede ise kapasite artırımı ve modernizasyon yapılacak.
23.09.2026
15:54
Bingöl`de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Bingöl'de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Pansiyon yemekhanesinde kullanılan yük asansöründe meydana gelen kazada 15 yaşındaki bir öğrenci yaralandı. Öğrenci Bingöl Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl Valiliği, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
23.09.2026
15:24
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Türkiye'nin gündemindeki fon soruşturmasında 23 Eylül itibarıyla tutuklu sayısı 9'a yükseldi. 51 kişi hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve malvarlığı tedbirleri uygulanırken, bazı isimlerin tüm malvarlıklarına yönelik yeni tedbir kararları alındı. Öte yandan SPK'nın tasfiye kararı verdiği 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor. Peki bu yatırımcıların parası geri ödenecek mi, ne zaman ve nasıl alınacak?
23.09.2026
14:55
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
3 Ekim 2026'da yapılacak Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) seçimlerine ilişkin açıklama yapan DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediklerini ve hiçbir adayın tarafında olmadıklarını açıkladı. Ormangören, sandıktan çıkacak sonuca ve üyelerin iradesine saygı göstereceklerini belirtti.
23.09.2026
14:39
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Akaryakıt piyasasında gözler motorin fiyatına çevrildi. Gece yarısından itibaren geçerli olması beklenen yeni fiyat değişikliğiyle motorin fiyatlarında 5 TL'yi aşan indirim yapılması öngörülüyor.
22.09.2026
17:27
Tanrıkulu; `Kontrollü muhalefete rıza göstermedik`
Tanrıkulu; 'Kontrollü muhalefete rıza göstermedik'
Yeni Parti'nin teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Milletvekili Doğan Demir, örgüt toplantısında partinin kuruluş sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, CHP'den ayrılık sürecine ilişkin kendilerine 'konforlu' bir alan önerildiğini ve iktidarı değiştirme iddiasından vazgeçmelerinin istendiğini savunarak, 'Biz buna rıza göstermedik. Bize dayatılana evet demedik' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın