Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Bingöl Özürlüler Derneği Başkanı Murat Böçkün, Bingöl'de bedensel, zihinsel ya da görme özürlü ve çeşitli türlerde olmak üzere yaklaşık 25 bin engellinin bulunduğunu söyledi.
Bingöl'ün gerçek özürlü potansiyelinin ortaya çıkarılması için anket çalışması yürüteceklerini belirten Böçkün, “akraba evlilikleri ve bazı önlemlerin alınmamasından kaynaklı çok sayıda özürlü bulunuyor. Örneğin 1 Mayıs 2003 depreminin ardından 160 Bingöllü kardeşimiz kalıcı bedensel özürlü olmuşlardır” dedi.
Bingöl'deki özürlü sayısının fazla olması ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz yetkililer, Türkiye'deki özürlü oranının yüzde 1 olduğunu ancak Bingöl'de bu oranın binde 2 olduğunu ifade ettiler. Yetkililer, sakatlığın belli başlı nedenleri arasında akraba evliliği, gebelik öncesi tedbirsizlik, aşıların zamanında yapılmaması ve trafik ya da iş kazaları gibi nedenleri gösterdiler.
Yetkililer, bedensel, zihinsel, görme özürlü yada bir şekilde bir özrü bulunan insan sayısının Bingöl'de fazla olmasının nedenini; özellikle akraba evliliği, depremler, aşı ve sağlık hizmetlerinde halkın bilinçsiz kalması olarak açıkladılar.
Dünyanın 156 ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de Sakatlar Haftası boyunca çeşitli program düzenleniyor. Ancak şu ana kadar Bingöl'de Sakatlar Haftası nedeniyle herhangi bir programın hazırlandığı bildirilmedi.
Hafta boyunca programlarda, sakatlık sorunu, sakatlığın önlenmesi ve sakatların eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonda konu ile ilgili programlar yayınlanır. Okullarda her gün ayrı bir sakatlık konusu işlenir. Sakatları Koruma Millî Koordinasyonu Kurulu haftanın değerlendirilmesi için aşağıdaki programın uygulanmasını kararlaştırmıştır.
Türkiye'de görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel, ruhsal dengesi bozuk 4,5 milyon yurttaşın bulunduğu bu sayının 1 milyon 400 bin kadarının çocuk olduğu öğrenildi.
Bingöl Gazetesi