KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Ağustos 2025 Çarşamba
°C

Bingöl'de geleceğin mühendisleri yetişiyor

Bingöl'de FKA desteğiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde açılan STEM ve Bilim Merkezi, robotik çalışmalar, yazılım gibi teknolojik alanlarda öğrencilere eğitim vererek geleceğin mühendislerini yetiştiriyor. Öğrenciler tamamen kendi yazılımları ile ürettikleri İnsansız Hava Aracını uçurmaya başlarken, bir sonraki hedefleri olan zirai ilaçlama alanında kullanılacak olan dron üzerinde çalışmalara başladı.

Bingöl`de geleceğin mühendisleri yetişiyor
09 EYLÜL 2023 CUMARTESİ 19:43
10
1276
3
AA aa

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) destekleriyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, 2019 yılında Bingöl'de STEM ve Bilim Merkezi kuruldu. Kurulduğu günden bu yana hem bölgede hem de Türkiye genelinde çeşitli dereceler ile ödüller alan merkez, danışman hocalar eşlinde geleceğin mühendislerini yetiştiriyor. İlkokul, Ortaokul ve lise öğrencilerine mühendislik fiziği, robotik kodlama, yapay zekâ ve yazılım alanında Android eğitimler veren STEM merkezi, TÜBİTAK ve Teknofest yarışmalarına da hazırlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün destekleri ile kurulan Bingöl STEM bünyesinde açılan İHA atölyesi ilk meyvelerini vermeye başladı. Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsa Telimen, Kalkınma Ajansı 2 projesi ile bu merkezi desteklediğini belirterek, şunları ifade etti:

“Birincisi 2018 yılında Geleceğin Mühendis ve Teknisyenlerini Yetiştiriyoruz isimli sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında merkezin kurulumu yapıldı. Donanımlar ve makine ile ekipmanlar sağlandı. O tarihten itibaren de merkezimiz başarılı bir şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Bingöl'deki gençlerimizin, öğrencilerimizin bilimle, geleceğin teknolojileri ile tanışmasını bu alanda kendilerini geliştirmesini hedefleyen bir merkez burası. O tarihten itibaren de merkezimiz Bingöl'deki eğitim için bir yüz akı oldu. Bu anlamda çok güzel TÜBİTAK dereceleri, Teknofest yarışmalarında başarılar, çeşitli bölgesel yarışmalarda dereceler elde etti. Yine ajansımızın desteğiyle 2022 yılında da mesleki eğitim alanında bir proje geliştirdik. Genç STEM için Mesleki Eğitim için Sogem projesi kapsamında tekrar bir destek sağladık. İlk projemiz 2018 yılında yaklaşık 1 milyon lira, 2022 yılındaki projemiz ise 3 milyon lira tutarında.”

“Döner kanatlı dediğimiz dron teknolojisine yöneldik”

Proje çerçevesinde açılan insansız hava araçlar (İHA) atölyesi de ilk meyvelerini vermeye başladı. Geçen yıl 200 ilk okul, 35 ortaokul ve 33 de lise öğrencisi STEM Merkezinde eğitim alırken bu yıl sayının daha da yükselmesi bekleniyor.

STEM Merkezi Koordinatörü Ahmet Bağbars, “Yazılım, kodlama, robotik gibi çalışmalarımız oluyor. Ayrıca öğrencilerimize bilim ve matematik konularında da eğitimlerimiz olmaktadır. Bunun yanında TÜBİTAK ve Teknofest gibi proje yarışmalarına katılıyoruz öğrencilerimizle. Okul dışı etkinlik yani okullarımızın imkanlarının olmadığı konularda öğrencilerimizle çalışmalarımız oluyor, onlara yardımcı oluyoruz. Ortaokul, İlk okul ve Lise seviyesinde çalışmalarınız oluyor. Lise de biraz daha profesyonel, daha detaylı çalışmalarımız oluyor. Fırat kalkma ajansı bize sağladığı imkanlar ile İHA yapmaya başladık. Sadece insansız hava aracı değil onun yanında insansız kara araçları, insansız su araçları da yapmaya başladık. Özellikle yapay zekâ eğitimlerimiz iyi derecede diyebilirim. Yapay zekâ alanında Türkiye genelinde yarışmalarda derecelerimiz var. Yapay zekâya meraklı, matematiğe meraklı öğrencilerimizden çok değerli çalışmalarımız oluyor. Bu İHA'larla yapay zekayı birleştirerek daha güzel projeler ortaya çıkmaya başladı. Döner kanatlı dediğimiz dron teknolojisine yöneldik. Dron yapmaya başladık, uçmaya da başladı. Şu anda 2 tane dron yaptık, önce küçük bir dron yaptık sonra orta dediğimiz otonom Dron yaptık. Şimdi hedefimiz tarımsal ilaçlamada kullanılacak olan 15 kilo kaldırma kapasiteli tarımsal ilaçlamada kullanılacak olan bir dron projemize başladık. Şasesi dediğimiz bölümü tasarlamaya başladık, motorlarını yerleştirdik, pervaneleri yerleştirdik, kontrol kartlarını yazılımını yaptık, yakın zamanda onu da uçurmayı planlıyoruz. Bingöl'de Mısır tarlalarında bayağı bir artış oldu. Mısır tarlaların içerisine girilemiyor çok sık bir bitki olduğu için. Drone ile ilaçlama yapmayı düşünüyoruz, bu yüzden bu projeye biraz yöneldik inşallah yakın zamanda bu durumda uçmaya başlayacak” dedi.

Kullanılabilir yapay zekalı ürünler üretiyorlar

Okullarından arta kalan zamanlarda STEM Merkezine gelen öğrenciler önce bilgisayar başına geçerek yapmak istedikleri projeyi tasarlıyor, sonra ise fikir alışverişi yaparak yazılımlarını yapıyorlar. Yapılan yazılım ve tasarlama işleminin ardından CNC makinesinde tasarladıkları projenin ana gövdesini ve iskeletini yapan öğrenciler bu kez iç donanım ve ekipmanlarını birleştirerek kullanılabilir yapay zekalı ürünler üretiyor. Dron üretiminde çalışan öğrencilerden Muhammed Yuşa Becerikli, “Yapay zekâ ağırlıklı olarak bir sürü şey yapıyoruz. 3 boyutlu modelleme olsun, Kara araçları olsun, insan hava araçları olsun, insansız deniz araçları olsun bunların hepsini yapıyoruz. Ben burada daha çok yapay zekâ alanı ile ilgileniyorum. CNC makinası ile burada yaptığımız her şeyin parçalarını biz yapıyoruz. Elektronik parçalar haricinde tüm parçaları biz ürettiğimiz için her alanda da bilgi sahibi oluyoruz” şeklinde konuştu.

Zirai ilaçlamada kullanılacak dron üzerinde çalışıyorlar

STEM Merkezine gelen ve dron üretim ekibinde yer alan Yunus Emre Varol Güneş ise “Bu merkezde makine üretiminden dron uçurmaya yazılım ve yapay zeka tarzında çeşitli alanlarda birçok şey öğrendik. Şu anda dron ile uğraşıyoruz yakın zamanda uçurmaya başladık. Şu an üzerinde çalıştığımız dron ise zirai ilaçlama alanında kullanılacak ve insan eli değmeden daha hızlı bir şekilde ilaçlama yapacak. Daha geniş kapsamlı insansız hava araçları üzerinde çalışmayı düşünüyoruz. Gittikçe geliştireceğiz projelerimizi” diye konuştu.

GÖRÜNTÜLERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ;

TWİTTER; https://twitter.com/BingolOnline/status/1700553463111790722

FACEBOOK: https://fb.watch/mYnHW7VqB8/

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103831)
10 Eylül 2023 Pazar 23:29
Mevcut mühendislere iş bulabiliyor musunuz? İşte bütün mesele bu.Gerisi tırıvırı.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103826)
10 Eylül 2023 Pazar 11:57
ahmet ve himmet hocam emeğinize sağlık
Misafir Kullanıcı (@Misafir_103819)
09 Eylül 2023 Cumartesi 22:00
Öğrencileri tebrik ediyorum. Bu yaptıklarınızı il milli eğitim müdürünün ve ekibinin masalarına bırakın biraz yüzleri kızarsın. Demek ki Öğrencilerin elinden tutulduğu zaman birseyler yapabiliyorlarmis. Şimdi soruyorum başarısızlık Öğrenciler de mi öğretmenlerde mi. Çocuklarınıza sahip çıkın bingöl halkı batıdan gelen eğitimci burdan ne zaman giderimin hesabını yapıyor
26.08.2025
19:37
Memurlara yeni zam teklifi belli oldu! Sendikalardan grev sinyali!
Memurlara yeni zam teklifi belli oldu! Sendikalardan grev sinyali!
6,5 milyon memur ve memur emeklisinin 2026 ve 2027 yıllarını kapsayan toplu sözleşme zammında 2026 yılı için verilen zam teklifinde değişiklik yapılmazken, 2027 yılının ilk 6 ayı için teklif 1 puan artırılırken diğer 6 ayı için teklif sabit kaldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: 'Kararı asla kabul etmeyeceğiz, sineye çekmeyeceğiz. Direnmeye, eylemliliğe, bütün demokratik haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz.'
26.08.2025
19:33
Koop-İş Sendikası SYDV İşyerlerinde Grev Kararı Aldı
Koop-İş Sendikası SYDV İşyerlerinde Grev Kararı Aldı
sendika, 29 Ağustos 2025 Cuma günü Bingöl dahil ülke genelindeki 1003 SYDV'de greve çıkacaklarını duyurdu.
26.08.2025
13:34
Bingöl Kent Konseyi Öncülüğünde Çocuk Şenliği Düzenlenecek
Bingöl Kent Konseyi Öncülüğünde Çocuk Şenliği Düzenlenecek
Bingöl Kent Konseyi tarafından, Bingöl Belediyesi, Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi iş birliğiyle, Özel Bingöl Hastanesi'nin ana sponsorluğunda 'Çocuk Şenliği' düzenleniyor.
26.08.2025
13:25
Okumanın Yaşı Yok! Eski Başkan Üniversite Sıralarında
Okumanın Yaşı Yok! Eski Başkan Üniversite Sıralarında
2025 YKS sonuçlarına göre Bingöl Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüne yerleşen Genç eski Belediye Başkanı Ariç, azmiyle gençlere örnek oldu.
26.08.2025
12:38
Rektör Çelik, Bingöl Teknoloji Geliştirme Bölgesi için Bakanlıktan destek sözünü aldı
Rektör Çelik, Bingöl Teknoloji Geliştirme Bölgesi için Bakanlıktan destek sözünü aldı
Beraberindeki heyetle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Çekiciler'i ziyaret eden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik; 'Bingöl'ü, Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli bir inovasyon ve teknoloji merkezi haline getirmek en öncelikli hedeflerimiz arasında' dedi. Genel Müdür Yardımcısı Çekiciler ise 'Tüm destekleri vermeye hazırız' dedi.
26.08.2025
12:00
Zorunlu Trafik Sigortası`nda önemli değişiklik
Zorunlu Trafik Sigortası'nda önemli değişiklik
Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren yeni düzenleme hayata geçiyor. Zorunlu trafik sigortasında sigorta yenileme, yeni sigorta yapma ve hasar sonrası basamak işlemleriyle ilgili kurallar yeniden belirlendi. Uygulama, 1 Ocak 2026 itibarıyla başlayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın