Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkıma, binlerce can kaybına, on binlerce yaralanmaya sebebiyet verdi. Arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürerken, depremlerden etkilen Bingöl'de kamu kurumları çalışmalarını hızlandırdı.
Hangi bölgede ne hasar var?
Deprem sonrası yapılarının hasar durumu için dilekçe verenlerin olduğunu ve ekiplerin süratle saha incelemelerine başladığını belirten Bingöl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür; “59 müracaatın 21'i merkez, 35'i Genç İlçesi, 1'i Solhan İlçesi, 1'i Ilıcalar Beldesi, 1'i Adaklı İlçesi. Ekiplerimiz gerekli incelemeleri yaptı, yapmaya da devam ediyor. Simani Mahallesi'nde ağır hasarlı bir ahır var, Elmalı Köyü'nde 1 ağır hasarlı konut var, Ilıcalar Beldesi'nde 1 tane az hasarlı işyeri var, Merkez Güveçli Köyü'nde 1 konut ağır hasarlı. Adaklı İlçesi'nde 2 bina az hasarlı, TOKİ konutları hasarsız, çok eskiden yapılan afet konutları var orada, onlar az hasarlı, öğrenci yurdu ve lise binası ile belediye binaları da az hasarlı. Az hasarlılardan kasıt, daha çok sıva çatlakları vs. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, 112 Düzağaç İstasyonu, Emniyet Müdürlüğü ve Genç İlçe Jandarma Lojmanlarıyla ilgili de hasar tespit talebi var. Buralarda da incelemeler sürüyor” dedi.
Servi Harmancık ve Sarıbudak köylerinde bazı evlerin yıkıldığı bilgisinin de bulunduğunu kaydeden Gülgür, ekiplerin gerekli incelemeleri yaptığını, dilekçeyle talep edilmesi durumunda ilgili yapıların inceleneceğini söyledi.
AĞIR HASARLILARA DEVLET YARDIM EDER Mİ?
Sosyal medyada bazı vatandaşların video ya da fotoğraf paylaşmak suretiyle evlerinin ağır hasar gördüğü yönündeki paylaşımlara da dikkat çeken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür; “Hasar tespit talebi varsa ekiplerimiz gerekli incelemeyi yapıyorlar. Şayet ağır hasar raporu verilirse, acilen yıkımının gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yalnız burada vatandaşlarımızın bir yanılgısı var. Bingöl, bu depremde ‘Genel Hayatı etkililik Oluru' kapsamına alınmadı. Bu olurun alınabilmesi için bir yerleşim birimindeki yapıların en az yüzde 10'unun yıkılması ya da ağır hasar görmesi lazım. Diğer bir tanımla, afet bölgesi kapsamına girmedi. Haliyle ağır hasar raporu verilse bile devletin bu vatandaşlarımıza ev yapma durumu yok. Bu rapor verildiği taktirde o yapının acilen yıkılması gerekecek. Halkımızın bu beklenti içerisinde olması yanlış.
TAŞ YIĞMA EVLERDEKİ VATANDAŞLAR TEDBİR AMALI
Bingöl'de kerpiç evin pek bulunmadığını, daha çok taş yığma evlerin ve ahırların yapıldığını dile getiren Gülgür, taş yığma evlerdeki vatandaşların tedbir alması gerektiğini de vurguladı.
Yıkılan ya da hasar görev yapıların daha çok çamur sıvalı, yığma taş yapılardan oluştuğuna dikkat çeken Gülgür; “Bu tarz yapılarda ikamet eden vatandaşlarımız daha sağlam yapılara taşınmalı. Devletin şu aşamada herkese ev yapma durumu yok. Bu yüzden herkes tedbirini almalı” şeklinde konuştu.


