Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü resmi internet sitesinde yer alan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararı'na göre, Bingöl Merkez Aşağıçarşı, Ekinyolu, Kaleönü ve Karlıova Serpmekaya Köyü'ndeki hayvanlarda şap hastalığı görüldü.
Hastalık ihbarlarının artması ve hastalığın hızlı yayılma eğiliminde olması nedeniyle Vali Yardımcısı Numan Tahir Şimşek Başkanlığı'nda toplanan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, alınacak tedbir ve önlemleri kararlaştırdı.
Buna göre, aktif Şap mihrakı olan Merkez Aşağıçarşı, Ekinyolu, Kaleönü ve Karlıova Serpmekaya Köyü'nde işletmeler tek tek gezilecek, idari ve fenni tedbirlerin attırılarak biyo güvenlik önlemleri en üst düzeyde uygulanacak.
HAYVAN ALIM SATIMI İKİNCİ BİR EMRE KADAR YASAK
Karara göre, hastalığın daha fazla mihraka yayılmasının önlenmesi amacıyla ve hastalık sönünceye kadar merkez hayvan alım ve satımı ikinci bir emre kadar kapatıldı. Hastalık ve bulaşmada şüpheli hayvanların hastalık tamamen sönünceye kadar dışarı ile temasları önlenecek.
Hastalığın önlenmesine yönelik kordon, karantina, aşılama, eğitim, dezenfeksiyon ve hayvan hareketlerinin kontrolü işlemlerinin titizlikle yerine getirileceği belirtilirken, komisyonda şu kararlara imza atıldı; “Hastalık Mihraklarında kesime götürülecek hayvanların Resmi Veteriner Hekiminin onayına tabii olarak hareketine izin verilmesine. Şap Hastalığına bağlı hayvan ölümlerinde imha işlemlerinin belediyelik yerlerde Belediye Başkanlıklarınca, köylerde ise İl Özel İdaresi ve Köy Muhtarlıklarınca yapılmasına. Kapatma kararının yetiştiricilere ve hayvan ticareti yapanlara duyurulmasına, İlimiz merkez komisyon kararının imzalandığı tarihten itibaren ikinci bir emre kadar kapatıldığının ilan edilmesine. Şap hastalığı çıkan yer ile su ve müşterek olan köylerin karantina altına alınmasına, karantina altına alman yerden çift tırnaklı hayvanlar ile ot saman gibi hayvan yemleri ve hayvan maddelerinin çıkarılmasının yasaklanmasına. İlimize kontrolsüz giriş çıkışların önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetlerinin ve il ilçe müdürlüklerinin koordineli olarak çalışmasına. Mihrak bölgelerinde rapel aşılama yapılmasına. Alınan kararlara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri gereğince cezai işlem yapılmasına. İş bu alman Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararının tam olarak tatbikinin ve uygulanmasının İl İdari Makamlarca sağlanmasına, bilgi için tüm illere, gereği için İl Jandarma Komutanlığına, Belediye Başkanlıklarına, İl Emniyet Müdürlüğüne, İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne, 7 İlçe Kaymakamlığına, Ziraat Odası Başkanlığına, Ticaret Borsasına, Ruhsatlı Mezbaha ve Kombinalara gönderilmesine.”