Bingöl merkez Simani Mahallesi'nde kaldığı Pir Ali Bey Kız Öğrenci Yurdu'ndan çıkıp Bingöl- Muş karayolunda karşıya geçmeye çalışırken otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden Evin Özel'in acı ölümü sonrası bölgedeki trafik güvenliği de tartışmaya açıldı. Birçok kişi bölgede alt geçit yapılmasının çözüm olacağını savunurken, kimileri sürücü hatalarını eleştirip aşrı hızdan kaçınılması gerektiğini vurguluyor. Peki kamunun bu konudaki çözüm önerisi neler?
İşte yapılan görüşmeler neticesinde kamunun çözüm önerisi ve girişimi ile kamuoyunun beklentileri…
BÖLGEDE ALT GEÇİT MÜMKÜN MÜ?
Yapılan görüşmelerde “Bölgede bir alt geçit talebi var. Bu konuda bir çalışma planlaması var mı?” sorusuna,
“Bölgede yaya geçidi var, hemen ilerde de üst geçit var. Karayolu Trafik Yönetmeliği gereği 100 metre arayla altgeçit ve üst geçit yapılamıyor. Kaza mahalindeki yayalar az ilerdeki üst geçidi kullanmak durumunda. Yaya geçidinde de trafik ışıklarını takip ederek karşıya güvenli geçiş sağlanmalı. Alt geçit yapılmak istense dahi fiziki koşullar da buna müsait değil, yönetmelik de! Hayatının baharındaki bir öğrencimizin hayatını kaybetmesi çok üzücü bir durum ancak buradaki çözüm alt geçit değil. Kaldı ki, altgeçitler güvenlik açısından ve bakım sorunları nedeniyle sıkıntılı olduğu için artık hiçbir yerde tercih edilmiyor” yanıtı verildi.
KAMUNUN ÇÖZÜM ÖNERİSİ EDS...!
“Öğrenci yoğunluğunun olduğu bu bölgede nasıl bir tedbir mümkün?” sorusuna ise şu yanıt verildi:
“İl Trafik Komisyonu kararıyla refüj komple demir bariyerle kapatılmalı, trafik ışıkları bölgesindeki yaya geçidinin kullanımı zorunlu kılınmalı ya da üst geçidin kullandırılması sağlanmalı. Bu tarz yerlerde zaman zaman esnafların ya da vatandaşların talep ve şikayetleri nedeniyle refüjler açık tutuluyor anca bu bölgedeki kazalar gösteriyor ki, bu kapatma işlemi elzemdir. Asıl çözüm ise ‘EDS' dediğimiz Elektronik Denetleme Sistemi'dir. Hız kontrolü ve cezai yaptırım olmadığı sürece sürücülerin hız yapmasının önüne geçilemiyor maalesef. EDS yapımı yetkisi İçişleri Bakanlığı uhdesinde. Gerek Belediye gerekse Valilik bu konuda talep oluşturup Zeki Ergezen Bulvarından başlamak suretiyle Simani Mahallesi çıkışına kadar EDS kurulması girişiminde bulunacak. Başka illerde de EDS bulunan alanlarda kaza oranları yok denecek düzeyde. Diğer alanlarda ise sürücüler aşırı hız nedeniyle sürekli kazaya sebep olmakta, bu kazalarda da can ve mal kayıpları yaşanmakta. Sürücülere yönelik bu uygulamanın hayata geçirilmesi ve refüj kapatma işlemlerinin tamamlanması, hatta halk otobüsü yolcu alma duraklarının da yeniden belirlenmesiyle bölgedeki sorunun çözüleceği kanaati bulunmaktadır. Gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra gerekli kamusal tüm girişimler başlatılacak ve süreç titizlikle takip edilecektir”