KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Şubat 2026 Pazar
°C

Bingöl'deki riskli bölgeler araştırılıyor

Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi, AFAD Bingöl İl Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi iş birliğiyle Bingöl'ün riskli bölgelerini belirlemek amacıyla hazırlanan proje hayata geçirildi.

Bingöl`deki riskli bölgeler araştırılıyor
05 KASIM 2020 PERŞEMBE 17:05
9
3289
4
AA aa

Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi, AFAD Bingöl İl Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi iş birliğiyle Bingöl'ün deprem açısından riskli bölgelerini belirlemek amacıyla çalışma yürütülüyor.

Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, Bingöl'de tarih boyunca çok sayıda önemli depremlerin meydana geldiğini, çok sayıda insanın bu depremlerde hayatını kaybettiğini anımsattı.

İzmir'de 6,6 büyüklüğündeki depremde de insanların yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını kaydeden Akbayram, aynı risklerin Bingöl için de geçerli olduğunu söyledi.

Bingöl'de de bu boyutta tarih boyunca depremlerin yaşandığını ifade eden Akbayram, "Önümüzdeki dönemlerde de olacağını biliyoruz. Bingöl bir ova üzerine kurulu ve bu tür ova zeminlerinin deprem dalgalarının genliklerini artırdığını, dolayısıyla yıkımın miktarını, şiddetini artırdıklarını biliyoruz. Buna örnek ise 2003 yılında Bingöl'de meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem, bu depremde 180'e yakın insanımız vefat etmişti."

"BİNGÖL'ÜN DEPREM AÇISINDAN TEHLİKESİ YÜKSEK"

Arazide yapılan çalışmalarda sürekli yeni fay hatları tespit ettiklerini belirten Akbayram, şöyle devam etti:

“Bingöl'ü tehdit eden çok sayıda fay bilindiği gibi, biz sahada jeolojik ve tektonik haritalarda Türkiye'nin aktif fay haritalarında bulunmayan çok sayıda aktif fay tespit ediyoruz. Gün geçmiyor ki arazide fay hattı bulmayalım. O yüzden Bingöl'ün deprem açısından tehlikesi yüksek. Bunun bir örneği çok yakın zamanda meydana gelen Karlıova depremiydi. Çok daha yakın bir örneği de İzmir depremiyle aynı gün gerçekleşen 4 büyüklüğündeki deprem. Bu deprem Karakoçan fayı üzerinde oldu. Ya da Nazimiye, Karakoçan, Bingöl diyebileceğimiz bir fay zonu üzerinde yaşandı. Bingöl'e de oldukça yakın oldu ve bu fay da uzun süredir aktif. Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu fayı gibi, Bingöl-Karakoçan fayı ve maalesef güneyimizde bulunan Genç fayı da Bingöl Ovasını tehdit ediyor.”

"Bingöl'de nereye el atıyorsak, yeni genç ve aktif faylarla karşılaşıyoruz." diyen Akbayram, bölgedeki aktif fay haritasının yenilenmesi gerektiğini aktardı.

Merkez olarak bu konuda üniversite çerçevesinde çalıştıklarını, deprem riskine yönelik de çalışmaların yapılması gerektiğini bildiren Akbayram, bunun için de AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programına proje sunduklarını kaydetti.

Projede AFAD Bingöl İl Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezinin de yer aldığını anlatan Akbayram, "Proje kapsamında Bingöl'ün yerleştiği zeminin depremlerde nasıl davranacağını araştırıyoruz. Genç ilçesinde ölçüm ve analizleri yaptık. Zeminin nasıl tepki vereceğine yönelik analizleri yaptıktan sonra Bingöl çevresinde yeni veya eski yapılmış bütün yapıların bir kalite envanteri oluşturulacak. Bununla ilgili de İTÜ'den uzman hocalarımızla ortak bir proje yapıyoruz. Üniversite olarak da bazı projelerimiz bulunuyor. Bunları birleştirerek Bingöl'deki riskli bölgeleri net bir şekilde ortaya koyabileceğiz." diye konuştu.

"RİSKLİ YAPILAR VAR"

Yapılan yapılara ilişkin de değerlendirmede bulunan Akbayram, şunları söyledi:

“İnşaat mühendisi uzmanlarımız Bingöl'deki yapı stokunun bazılarında kusurlar olabileceğini belirtiyor. Binaların altında camlı iş yerlerinin bulunması ve yan yana olan binaların aynı katta olmamaları gibi. Bingöl yamaçlarına yapılmış bazı asimetrik binalar var. Bunlar çok büyük tehlike arz ediyor. Yani yamacın üzerine 3 katlı olan bir bina, yamacın altına doğru 8-9 katta sahip olabiliyor. Bu çok büyük bir risk. Riskli yapılar var. Bunların analiz edilmesi lazım. Riskli binaların belirlenmesi ve Bingöl'de devam eden kentsel dönüşüm alanının genişletilmesi lazım.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64164)
07 Kasım 2020 Cumartesi 00:30
Belki benimde sizlere katkım olur diye düşündüm haritaya bakmanıza gerek yok bingölün en riskli bölgesi çamur bataklık zemin olduğu halde üstüne kum çakıl serpilip afatlar inali mevki civarlarında imara açıp yapım ruhsatı veren o dönemin belediye başkanı tarafından işi bilmiyen inşaat konusunda hiç bir bilgi birikim tecrübe donanıma sahip olmayan müteahit olan yap satçıların inşa ettikleri site içerisindeki apartmanlardır idda ediyorum ilk depremde hepsi yıkılır çünkü zemini çürük araştırılsın o zaman gerçek ortaya çıkar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64133)
06 Kasım 2020 Cuma 13:30
Risk haritasının fazla bir önemi yok, önemli olan binaların sağlam olmasıdır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64119)
06 Kasım 2020 Cuma 07:53
umarım o fason duyurulardan biri değildir gerçek anlamda bir araştırma yapılır ve sonuçlar halkla paylaşılır
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64109)
05 Kasım 2020 Perşembe 23:39
Maşaallah Hocam. Çalışmalarınızın devamını diliyoruz
08.02.2026
17:54
Kamu bankalarından şans oyunları ödemeleri kaldırıldı
Kamu bankalarından şans oyunları ödemeleri kaldırıldı
Kamu bankalarının 'şans oyunları' sekmesi 3 kamu bankasının mobil bankacılık sisteminden kaldırıldı. Böylece kamu bankaları siteminden şans oyunlarına yönlendirme yapılamayacak.
08.02.2026
17:45
Lider 12Bingölspor, deplasmandan 1 puanla döndü!
Lider 12Bingölspor, deplasmandan 1 puanla döndü!
3. Lig 2. Grup lideri 12 Bingölspor, Kırıkkalespor deplasmanında 1-0 öne geçtiği mücadelede sahadan 1-1'lik eşitlikle ayrıldı. Maçın ardından Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan, hakem kararlarına tepki gösterirken takıma ve hedeflere olan inancın tam olduğunu vurguladı.
08.02.2026
17:22
Bingöl`de kahreden kaza! Baba ve oğul hayatını kaybetti
Bingöl'de kahreden kaza! Baba ve oğul hayatını kaybetti
Bingöl-Genç yolunda meydana gelen feci kazada baba ve oğul hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı. Kahreden kazada hayatını kaybeden baba ve oğlunun taziyesi Dik Köyü'nde kurulacak.
07.02.2026
21:54
Zikte SÜRKAP`tan 5. Yıl Buluşması
Zikte SÜRKAP'tan 5. Yıl Buluşması
Birlik ve dayanışma mesajlarının verildiği programda eğitim çalışmaları kapsamında hayata geçirilen 'Murat Etüt Merkezi'ne dikkat çeken Platform Başkanı Mehmet Atalay, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birinin eğitim olduğunu vurguladı ve bu anlayışla hayata geçirilen Murat Etüt Merkezi'nin kendileri için en anlamlı çalışmaların başında geldiğini söyledi.
07.02.2026
21:39
Bingöl`de göçmen kaçakçılığı operasyonu
Bingöl'de göçmen kaçakçılığı operasyonu
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince göçmen kaçakçılığına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 12 düzensiz göçmen yakalandı.
07.02.2026
21:30
Öztürk;
Öztürk; 'Bingöl halkı artık bu hastalıklar için başka illere gitmeyecek'
Bingöl Devlet Hastanesi'nde göreve başlayan Hematoloji Uzmanı Dr. Osman Can Öztürk, hasta kabulüne başlayan hematoloji kliniğiyle birlikte kemik iliği ve kan hastalıklarının tanı, tedavi ve düzenli takibinin artık Bingöl'de yapılabileceğini belirterek, yeni hizmetin önemli bir ihtiyacı karşılayacağını ve hastaların çevre illere gitmesine gerek kalmayacağını söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın