KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Mayıs 2025 Pazar
°C

Bingöl'deki riskli bölgeler araştırılıyor

Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi, AFAD Bingöl İl Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi iş birliğiyle Bingöl'ün riskli bölgelerini belirlemek amacıyla hazırlanan proje hayata geçirildi.

Bingöl`deki riskli bölgeler araştırılıyor
05 KASIM 2020 PERŞEMBE 17:05
9
3116
4
AA aa

Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi, AFAD Bingöl İl Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi iş birliğiyle Bingöl'ün deprem açısından riskli bölgelerini belirlemek amacıyla çalışma yürütülüyor.

Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, Bingöl'de tarih boyunca çok sayıda önemli depremlerin meydana geldiğini, çok sayıda insanın bu depremlerde hayatını kaybettiğini anımsattı.

İzmir'de 6,6 büyüklüğündeki depremde de insanların yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını kaydeden Akbayram, aynı risklerin Bingöl için de geçerli olduğunu söyledi.

Bingöl'de de bu boyutta tarih boyunca depremlerin yaşandığını ifade eden Akbayram, "Önümüzdeki dönemlerde de olacağını biliyoruz. Bingöl bir ova üzerine kurulu ve bu tür ova zeminlerinin deprem dalgalarının genliklerini artırdığını, dolayısıyla yıkımın miktarını, şiddetini artırdıklarını biliyoruz. Buna örnek ise 2003 yılında Bingöl'de meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem, bu depremde 180'e yakın insanımız vefat etmişti."

"BİNGÖL'ÜN DEPREM AÇISINDAN TEHLİKESİ YÜKSEK"

Arazide yapılan çalışmalarda sürekli yeni fay hatları tespit ettiklerini belirten Akbayram, şöyle devam etti:

“Bingöl'ü tehdit eden çok sayıda fay bilindiği gibi, biz sahada jeolojik ve tektonik haritalarda Türkiye'nin aktif fay haritalarında bulunmayan çok sayıda aktif fay tespit ediyoruz. Gün geçmiyor ki arazide fay hattı bulmayalım. O yüzden Bingöl'ün deprem açısından tehlikesi yüksek. Bunun bir örneği çok yakın zamanda meydana gelen Karlıova depremiydi. Çok daha yakın bir örneği de İzmir depremiyle aynı gün gerçekleşen 4 büyüklüğündeki deprem. Bu deprem Karakoçan fayı üzerinde oldu. Ya da Nazimiye, Karakoçan, Bingöl diyebileceğimiz bir fay zonu üzerinde yaşandı. Bingöl'e de oldukça yakın oldu ve bu fay da uzun süredir aktif. Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu fayı gibi, Bingöl-Karakoçan fayı ve maalesef güneyimizde bulunan Genç fayı da Bingöl Ovasını tehdit ediyor.”

"Bingöl'de nereye el atıyorsak, yeni genç ve aktif faylarla karşılaşıyoruz." diyen Akbayram, bölgedeki aktif fay haritasının yenilenmesi gerektiğini aktardı.

Merkez olarak bu konuda üniversite çerçevesinde çalıştıklarını, deprem riskine yönelik de çalışmaların yapılması gerektiğini bildiren Akbayram, bunun için de AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programına proje sunduklarını kaydetti.

Projede AFAD Bingöl İl Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezinin de yer aldığını anlatan Akbayram, "Proje kapsamında Bingöl'ün yerleştiği zeminin depremlerde nasıl davranacağını araştırıyoruz. Genç ilçesinde ölçüm ve analizleri yaptık. Zeminin nasıl tepki vereceğine yönelik analizleri yaptıktan sonra Bingöl çevresinde yeni veya eski yapılmış bütün yapıların bir kalite envanteri oluşturulacak. Bununla ilgili de İTÜ'den uzman hocalarımızla ortak bir proje yapıyoruz. Üniversite olarak da bazı projelerimiz bulunuyor. Bunları birleştirerek Bingöl'deki riskli bölgeleri net bir şekilde ortaya koyabileceğiz." diye konuştu.

"RİSKLİ YAPILAR VAR"

Yapılan yapılara ilişkin de değerlendirmede bulunan Akbayram, şunları söyledi:

“İnşaat mühendisi uzmanlarımız Bingöl'deki yapı stokunun bazılarında kusurlar olabileceğini belirtiyor. Binaların altında camlı iş yerlerinin bulunması ve yan yana olan binaların aynı katta olmamaları gibi. Bingöl yamaçlarına yapılmış bazı asimetrik binalar var. Bunlar çok büyük tehlike arz ediyor. Yani yamacın üzerine 3 katlı olan bir bina, yamacın altına doğru 8-9 katta sahip olabiliyor. Bu çok büyük bir risk. Riskli yapılar var. Bunların analiz edilmesi lazım. Riskli binaların belirlenmesi ve Bingöl'de devam eden kentsel dönüşüm alanının genişletilmesi lazım.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64164)
07 Kasım 2020 Cumartesi 00:30
Belki benimde sizlere katkım olur diye düşündüm haritaya bakmanıza gerek yok bingölün en riskli bölgesi çamur bataklık zemin olduğu halde üstüne kum çakıl serpilip afatlar inali mevki civarlarında imara açıp yapım ruhsatı veren o dönemin belediye başkanı tarafından işi bilmiyen inşaat konusunda hiç bir bilgi birikim tecrübe donanıma sahip olmayan müteahit olan yap satçıların inşa ettikleri site içerisindeki apartmanlardır idda ediyorum ilk depremde hepsi yıkılır çünkü zemini çürük araştırılsın o zaman gerçek ortaya çıkar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64133)
06 Kasım 2020 Cuma 13:30
Risk haritasının fazla bir önemi yok, önemli olan binaların sağlam olmasıdır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64119)
06 Kasım 2020 Cuma 07:53
umarım o fason duyurulardan biri değildir gerçek anlamda bir araştırma yapılır ve sonuçlar halkla paylaşılır
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64109)
05 Kasım 2020 Perşembe 23:39
Maşaallah Hocam. Çalışmalarınızın devamını diliyoruz
10.05.2025
16:07
Genç`te Engelliler Haftası`na Sessiz Ama Derin Bir Dokunuş
Genç'te Engelliler Haftası'na Sessiz Ama Derin Bir Dokunuş
Bedensel ve görme engelliler için kaldırımlarda empati uygulaması yapan HÜDAPAR Genç İlçe Gençlik Kolları üyeleri, kaldırım kenarlarına ivedilikle engelli rampalarının inşa edilmesi ve sarı takip alanlarının oluşturulması zorunluluğuna dikkat çektiler.
10.05.2025
15:47
Siyasi ve bürokrasiye eleştiri
Siyasi ve bürokrasiye eleştiri 'Nutuk atacaklar...!'
10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle açıklamada bulunan Altınokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli, engellilerin sorunlarını özetleyip siyasi ve bürokrasiye sert çıktı: 'Bizleri öven, 'her birimiz engelli adayıyız' diye biten nutuklar atacaklar. Eğlenceli, ikramlı davetlerde ne kadar engelli sever olduklarını göstererek haftamızı kutlayarak görevlerini yapmış olmanın huzuruyla koltuklarına gömüleceklerdir.'
10.05.2025
15:12
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'ün Genç ilçesinde, jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda 444 gram esrar ele geçirildi.
10.05.2025
15:03
AJet`ten Anneler Günü`ne özel yüzde 40 indirim!
AJet'ten Anneler Günü'ne özel yüzde 40 indirim!
Türkiye'nin genç hava yolu markası AJet, Anneler Günü'nü özel bir kampanyayla kutluyor. AJet, 11 Mayıs Anneler Günü kampanyası ile, tüm yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda misafirlerine yüzde 40 indirim imkanı sunuyor.
09.05.2025
17:21
Vali Usta:
Vali Usta: 'Bu tabiat atalarımızın değil, geleceğimizin emanetidir'
'Orman Benim' faaliyeti kapsamında Yeni mahalle Çamlık alanında yapılan çevre temizliği etkinliğine katılan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: ' Çocuklarımızla, gençlerimizle, velilerimizle Çamlık mevkiini yanıcı maddelerden, çöplerden arındırıyoruz ve Bingöl'de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu ormanlar, bu tabiat, bu çevre atalarımızın bizlere mirası değil, bizden sonraki nesillerin bizlere emanetidir' dedi.
09.05.2025
15:06
AK Gençlik`ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Gençlik'ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, gençlerin sosyal ve sportif faaliyetlerde daha aktif yer almasını önemsediklerini belirtti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın