KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ocak 2026 Perşembe
°C

Bingöl'den deprem uyarısı

Elazığ Fırat Üniversitesi Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Elazığ'ın çevresindeki Bingöl-Kiğı ve Malatya'nın Hekimhan ilçelerinde meydana gelen depremlere dikkat çekerek, “Bu bölgede ileride 6,5-7 büyüklüğünde bir deprem olasılığı var” dedi

Bingöl`den deprem uyarısı
09 ARALIK 2015 ÇARŞAMBA 21:59
1
2587
0
AA aa

 Fırat Üniversitesi Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Malatya Hekimhan ve Bingöl ile Tunceli Çemişgezek civarında depremler olduğunu, peş peşe gelen artçı depremlerin Hekimhan'da hala devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de üç ana deprem bölgesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bingöl, "Bunlardan biri Kuzey Anadolu hattı, Karlıova'dan başlayıp Marmara'ya kadar giden bir fay zonu. İkincisi; Doğu Anadolu fay zonu, Üçüncüsü de; Ege Bölgesi'nde grabenler dediğimiz açılmalardır. Bunlar üç önemli tektonik, bir de Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum, Kars civarında, Van'ın kuzeyinde önemli faylar var. Ayrıca yine bizim bölgeyi ilgilendiren, Hakkari'den başlayan ve kavis çizerek, Elazığ, Diyarbakır arasından geçerek Akdeniz'e doğru giden Güneydoğu Anadolu bindirme kuşağı değimiz bir kuşak var. Bu kuşak boyunca da çeşitli depremler meydana gelmektedir. Malatya Hekimhan'daki deprem Malatya Ovacık fay hattı dediğimiz fay hattına yakın bir bölgede oluşuyor. Bingöl'deki ise Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu fayı arasındaki üçgende çok sayıda fay var ve buradaki faylar çok aktif. Çünkü hem Kuzey Anadolu fay hattının etkisinde, hem de Doğu Anadolu fay hattının etkisi altında. Diğer taraftan Çemişgezek'teki deprem Doğu Anadolu fay hattıyla ilgisi olmayan, Kuzey Anadolu fay hattıyla ilgili olamayan ama ikisi arasında gelişmiş olan faylar da meydana gelmektedir. Bunların bir kısmı diri fay dediğimiz aktüel faylardır, bir kısmı da ölü fay dediğimiz artık hareketli olmayan faylardır" dedi. 

6.5 VEYA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM OLASILIĞI VAR

Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Doğu Anadolu fay hattında bulunan Elazığ'da, 6.5-7 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini belirterek, şunları söyledi: “Elazığ'a baktığımızda; Elazığ Doğu Anadolu fay hattının yanında, kuş uçuşu 25 kilometre Sivrice İlçesi, Hazar Gölü'nden geçen faya oldukça yakın. Bu fay zonu tarihte büyük depremler üretmiş ve bundan sonra da üretecektir. Ama depremin tarihini bilmemiz mümkün değil. Bu fay zonu özellikle Palu-Bingöl arası kırılmamış bir bölge. Bu bölgede ileride 6.5-7 büyüklüğünde bir deprem olasılığı var. Ama şu an Malatya ve Bingöl'deki depremlerin bu fay zonuyla direk alakası yok. Bu fay hattını tetiklemesi de söz konusu değil. Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu fay zonunda beklenen büyük depremlerin oluşma zamanları aynı değil. Kuzey Anadolu fay hattında daha kısa zamanlı ama Doğu Anadolu fayında, özellikle Elazığ yöresinde, yaklaşık 120-130 yıl önce meydana gelen depremler var. Ancak o dönemlerde bu depremler aletsel ölçüm olmadığı için gözlemlere dayanılarak söylediğimiz büyüklükler var. İşte bu fay üzerinde 150 ile 200 yıl arasında önemli depremler meydana gelmektedir. Bazı bölgelerde enerji birikimi önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Önemli olan burada bir depremin meydana geleceğini bilerek, yerel yönetimler veya merkezi yönetimlerin şehirlerde veya köylerde tedbir alması, şehirlerin veya köylerin depreme dayanıklı olarak yapılmasıdır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.01.2026
19:18
Başkan Alpay Görevine Başladı
Başkan Alpay Görevine Başladı
'Bu güveni boşa çıkarmamak için gece gündüz çalışacağız' diyen Alpay; 'Esnafın kapısını sadece seçimde değil, her zaman çalacağız' dedi.
14.01.2026
19:02
Bingöl`de Kamu-Sen`den ‘Ek Zam ve Refah Payı` Çağrısı
Bingöl'de Kamu-Sen'den 'Ek Zam ve Refah Payı' Çağrısı
Türkiye Kamu-Sen Bingöl Teşkilatı, memur ve emeklilerin enflasyon karşısında eriyen maaşlarına dikkat çekerek ek zam ve refah payı talep etti. 'Enflasyon kadar zam istemiyoruz' diyen sendika, mevcut maaşların insanca yaşam koşullarını karşılamadığını vurguladı.
14.01.2026
15:20
Bingöl`de Asayiş Suçlarında Düşüş Yaşandı
Bingöl'de Asayiş Suçlarında Düşüş Yaşandı
Vali Ahmet Hamdi Usta, 2025 yılı verilerini açıklayarak birçok suç türünde azalış olduğunu bildirdi. Usta'nın açıklamasının sonundaki veda konuşmasında ise duyulu anlar yaşandı.
14.01.2026
15:05
KOSGEB Bingöl`den 92 İşletmeye 107 Milyon TL Destek
KOSGEB Bingöl'den 92 İşletmeye 107 Milyon TL Destek
KOSGEB Bingöl Müdürlüğü, 2025 yılında girişimcilikten yeşil sanayiye kadar birçok alanda destek verildiğini açıkladı.
14.01.2026
14:51
Bingöl`de Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Kursu Açılıyor
Bingöl'de Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Kursu Açılıyor
Başvuru koşullarını paylaşan Bingöl Halk Eğitimi Merkezi, başvuruların 15 Ocak 2026'da sona ereceğini duyurdu.
14.01.2026
14:42
Kredi Kartlarında Temassız İşlem Limiti Güncellendi
Kredi Kartlarında Temassız İşlem Limiti Güncellendi
Temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti yükseltildi. BDDK'nın bankalara ilettiği yeni düzenlemeyle, kredi ve banka kartlarında şifre girilmeden yapılabilecek temassız harcamaların üst sınırı 2 bin 500 TL olarak belirlendi. 15 Ocak 2026'dan itibaren geçerli olacak uygulama sayesinde tüketiciler, POS cihazlarında tek dokunuşla daha yüksek tutarlı alışveriş yapabilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın