KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Temmuz 2025 Salı
°C

'Bingöl'e hayvan pazarı kurulsun'

Bingöl’e acilen hayvan pazarı kurulması gerektiğini söyleyen Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nurettin Kıyas, meyve bahçesi kurmak isteyenlerede çağrıda bulunarak, 2012 yılı için 80 bin adet ağaç sözü verdi.

`Bingöl`e hayvan pazarı kurulsun`
27 ARALIK 2011 SALI 18:24
0
1672
0
AA aa

Bingöl Valiliği Toplantı Salonunda 2011 yılı kamu bilgilendirme toplantısı Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer başkanlığında devam etti. Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sunumlar eşliğinde 2011 yılı faaliyetlerini ve 2012 yılı hedeflerini anlatı..

Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nurettin Kıyas, 7 İlçe Müdürlükleri ile toplam 289 personel ile hizmet ettiklerini ve 2011 yılında toplam 7 yatırım projesi bedelinin 176 bin TL olduğunu belirtti. Bingöl'de Sulu arazinin yüzde 4.4 olduğunu mera alanın ise yüzde 50 olduğunu ifade etti.

76 projeye 282 bin 451 TL hibe desteği

Bingöl'deki ekili alanın 236 bin 664 hektar olduğunu beyan eden Kıyas, 2010 yılı sonu itibari ile Bingöl'deki küçükbaş hayvan sayısının 396 bin 265 olduğunu söyleyerek, “Büyükbaş hayvan sayısı 76 bin 900, arılı kovanlar 84 bin 269'dur. Küçükbaş hayvancılıkta her geçen yıl düşüş olmaktadır. Yıllar İtibari İle Hayvansal Ürünler Üretiminde en fazla verim süt ve deriden elde edilmektedir. Tarım ve hayvancılıktan geçinen nüfus oranı ise yüzde 52'dir. İlimizde toplam 37 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi faaliyet göstermektedir. 35 kooperatifin genel kurul toplantısı yapılarak 30 kooperatifin eğitim çalışması yapılmıştır. Kırsal alanda sosyal destek projesi faizsiz olup, ilk iki yıl ödemesiz son altı yıl altı eşit taksitte geri ödemelidir. 2011 yılında 366 aileye 982 büyükbaş hayvan dağıtımı yapıldı. 1592 büyükbaş hayvan dağıtımı ise devam etmektedir. Proje ile her türlü tarımsal ürünün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasını sağlayarak tarıma dayalı sanayi tesislerini oluşturması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede inşaat ve makine alımlarına yüzde 50 destek verilmektedir. 2011 yılında 20 adet proje başvurusu yapılmıştır. İl Proje Değerlendirme Birimi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 17 adet proje uygun görülerek Bakanlığa gönderilmiştir. Bakanlıkça 7 adet ekonomik yatırım ve 3 adet toplu basınçlı sulama olmak üzere toplam 10 adet proje programa alınmıştır. 2 adet proje sözleşme aşamasında gerekli belgeleri tamamlayamadığı için proje uygulaması iptal edilmiştir. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi 7.Etap çalışmalarıyla ilgili olarak İlimizde 157 adet proje başvurusu yapılmıştır. İl Proje Değerlendirme Birimi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Bakanlığımıza gönderilmiştir. Bakanlığımızın yaptığı değerlendirme sonucunda İlimizde 153 adet Projenin desteklenmesi uygun görülmüştür. Ancak bunlardan 76 proje sahibi hibe sözleşmesi imzalayarak 282 bin 451 TL hibe desteği kullanılmıştır” dedi.

2011 yılında 60 çiftçi 6 bin 482 dekar için 162 bin TL desteklemenin yapıldığını kaydeden Kıyas, 699 Çiftçiye bin 50 buzağı için 78 bin 750 TL buzağı desteği verileceğini ve 2011 yılında Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğine üye 2 bin 410 çiftçiye 249 bin 256 küçükbaş hayvan desteği için başvuru yapıldığını ifade etti.

Kıyas, “Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye 614 Çiftçiye 4 bin 150 anaç sığır için 933 bin 750 TL Destekleme yapılacaktır. 83 çiftçiye 560 ton süt teşviki için 35 bin 119 TL ödeme yapılmıştır. Arı Yetiştiricileri Birliğine üye 434 Arıcıya ait 92 bin 314 kovan için 646 bin TL destekleme yapılacaktır” diye konuştu.

2011 yılında 24 adet proje başvurusunun yapıldığını söyleyen Kıyas, Bakanlıkça yapılan değerlendirme sonucunda 3 adet projenin onaylandığını ancak bunlardan biri 100 baş kapasiteli ve 200 baş kapasiteli olmak üzere 2 adet projenin uygulanmaya başlandığını söyledi.

İl Özel İdare Destekli Proje kapsamında ise 593 bin TL harcandığını belirten Kıyas, 2011 yılında Bingöl Valiliği İl Özel İdare Sekreterliği destekli 114 kapama meyve bahçesinin( Elma, Kiraz ve Ceviz ) tesis edildiğini söyleyerek, 2011 yılında özel çalışan Veteriner Hekimlerce 4 bin 639 adet ve Kurumca 808 adet olmak üzere toplam 166 köyde 5 bin 447 hayvana Suni Tohumlama yapıldığını vurguladı.

Alo gıda hattına şuana kadar 17 şikâyetin yapıldığını ifade eden Kıyas, yapılan denetim ve kontrollerden 17 numunenin sonuçlandığını söyleyerek, görülen olumsuzluklardan dolayı bir işyerine para cezası kesildiğini belirtti.

Konuşmasının sonunda Bingöl'e acilen hayvan pazarı kurulması gerektiğini söyleyen Bingöl İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nurettin Kıyas, meyve bahçesi kurmak isteyenlere de çağrıda bulunarak, 2012 yılı için 80 bin adet ağaç sözü verdi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2025
20:07
Şeyh Seyyid Muhammed Mübarek Bingöl`e geliyor
Şeyh Seyyid Muhammed Mübarek Bingöl'e geliyor
Çarşamba günü gerçekleştirilecek program, Bingöl Merkez İnönü Mahallesi, Maden Sokak'ta bulunan Semerkand Mescidi'nde düzenlenecek.
30.06.2025
19:47
Siz de koruyucu aile olabilirsiniz!
Siz de koruyucu aile olabilirsiniz!
Bingöl Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 2025 Aile Yılı kapsamında '30 Haziran Koruyucu Aile Günü' dolayısıyla bir dizi farkındalık etkinliği gerçekleştirdi, vatandaşları bilgilendirildi.
30.06.2025
18:16
Türkiye`yi temsil edecekler
Türkiye'yi temsil edecekler
Bocce Bowling ve Dart Milli Takıma seçilen Bingöllü sporcular Sayak ve Gezli, 1-6 Eylül 2025 tarihlerinde İsviçre'de olacak Avrupa Büyükler Raffa Şampiyonasında Türkiye'yi temsil edecekler.
30.06.2025
17:24
Zıkte Aşireti Hınıs`ta Buluştu
Zıkte Aşireti Hınıs'ta Buluştu
Bu buluşmayı sadece bir ziyaret değil, aynı zamanda bir toplumsal aidiyet ve gelecek nesillere bırakılacak güçlü bir miras olarak değerlendiren Ataoğlu: 'Elbette yollar uzun, şehirler uzak olabilir. Fakat bizler biliriz ki, mesafe sadece haritalarda vardır. Gönüllere sınır çizilemez. Ne zaman ki birbirimizi unutur, aramıza fitne düşmesine izin veririz; işte o zaman asıl kaybımız başlar' dedi.
30.06.2025
17:23
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de üzerinde uyuşturucu ile yakalanan şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.
30.06.2025
17:22
Özel Güvenlikçilerin taleplerini paylaştı
Özel Güvenlikçilerin taleplerini paylaştı
Yıpranma hakkı, statü tanımı, taltif ve KİT'lerde çalışan özel güvenlik işçilerinin kadroya alınması taleplerini dile getiren Güvenlik-İş Sendikası Bingöl İl Başkanı Cahit Ateş; 'Ve biz, emeğimizin hakkını, can güvenliğimizin teminat altına alınmasını, saygı görmeyi talep ediyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın