KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Aralık 2025 Cuma
°C

Bingöllü karpuzcular, kooperatif mağduru

Bingöl'de karpuz ekimi yapan çiftçiler, kooperatif olmaması sebebiyle her yıl ürünlerinin ucuz fiyata satıldığını ve satıcıların kendilerinden kat kat fazla kazandığını söylediler.

Bingöllü karpuzcular, kooperatif mağduru
22 AĞUSTOS 2009 CUMARTESİ 04:19
0
1447
0
AA aa
Bingöl karpuzunun piyasaya çıkmasının ardından umduğunu bulamayan Bingöllü çiftçiler, araçlara yükledikleri karpuzları şehir merkezindeki cadde, sokak aralarında ve mahallerde satmaya başladı.

Kooperatif çatısı altında toplanamamalarından dolayı karpuzların ucuz fiyattan satışa sunulduğunu kaydeden çiftçiler, karpuz ekiminden para kazanamadıklarını belirttiler.

Önceki yıl bir römork karpuzu 20 TL'ye satan çiftçiler, bu yıl da istenileni vermediğini söylediler.

Yaz mevsiminin ilk başlarında karpuzun iyi para ettiğini, ancak Bingöl karpuzunun da yaz mevsimi sonunda piyasa çıktığı için fiyatının düştüğünü söyleyen çiftçiler, ‘üreten kazanır' mantığının karpuz üretiminde pek de geçerli olmadığını savundular.

Bingöl ovasında karpuz ekimi yapan Hamit Demir isimli çiftçi, kendisine ait 50 dönüm arazide her yıl kapuz ekimi yaptığını ve 1 römork karpuzu 70 ile 180 TL arasında sattığını belirtti.

Geçen yıl, pazara getirdiği karpuzu aynı gün içerisinde sattığını ifade eden Demir, bu yıl beklenen ilgiyi göremediğini ve 1 römork karpuzu satmak için 3-4 gün beklediğini söyledi.

Ayrıca karpuz fiyatlarındaki belirsizlik sebebiyle çiftçinin para kazanamadığını aktaran Demir: “Bingöl'de karpuz üreticisinin kooperatifi olsa, hak edilen para kazanılabilir. Ama şu anda parayı tüm zahmeti çeken çiftçi değil, ikinci veya üçüncü kişi olan satıcılar kazanıyor. Biz manavlara, marketlere ve bakkallara karpuzun kilosunu 15 KR'den veriyoruz, onlar da 25 KR'den satıyor. Tüm zorlukları biz çekiyoruz ancak ikinci veya üçüncü kişiler bizden kat kat daha fazla kazanç elde ediyor. Bu durum, çiftçinin kazanamadığını açıkça gösteriyor. Kooperatif çatısı altında toplanılsa ve fiyat birlikteliği yapılsa, çiftçinin gereken kazancı elde edeceğine inanıyorum” dedi.

10 dönümlük arazide 20 ton karpuz elde ettiğini söyleyen Ahmet Zengin isimli bir başka çiftçi ise, 20 ton karpuzdan sadece 2 bin TL kazandığına dikkat çekerek, 1 yıl boyunca verdiği emeklerin ne kadar ucuza gittiğini vurguladı.

‘Bingöl Karpuzu'nun mevsim şartlarına göre biraz daha geç yetiştiğini kaydeden Zengin: “piyasaya sunmak için hazırladığı 3 ton karpuzdan 300 TL kazanması gerektiğini ancak bunun imkânsız olduğunu ifade etti.

Bingöl karpuzunun ucuza gitmesinin iki nedeni olduğunu vurgulayan çiftçiler, en önemli nedenin ise kooperatifin olmayışından kaynaklandığını dile getirdiler.

Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
19.12.2025
02:42
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
2024'te 137 can kaybına yol açan kırmızı ışık ihlalleri için yeni dönem başlıyor. İçişleri Bakanlığı, kırmızı ışık ihlallerine karşı en ağır yaptırımı devreye alıyor; tekrar eden ihlallerde ehliyete el konulacak.
19.12.2025
02:41
Kısa Film Festivali Sona Erdi
Kısa Film Festivali Sona Erdi
7. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali kapanış töreniyle sona erdi. 135 ülkeden 1.787 kısa film başvurusunun yapıldığı festival, üç gün boyunca film gösterimleri, özel seçkiler ve söyleşilerle Bingöl'ü sinemanın buluşma noktası haline getirdi.
19.12.2025
02:40
Vali Usta:
Vali Usta: 'Yeni hastanemiz en kısa sürede hizmete sunulacak'
Kısa sürede açılacağını belirttiği Yeni Bingöl Devlet Hastanesi'nin mühendislik altyapısına da dikkat çeken Vali Usta; 'Tamamlandığında yerli ve milli mühendislerimizin eseri olarak Türkiye'nin en güvenli binalarından biri olacak' dedi.
19.12.2025
02:39
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Bingöl ve Mersin'de yabancıların pasaportlarına el koyup fuhuş yaptıran şebeke çökertildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheliden 3'ü tutuklandı, 1'i ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın