KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Bingöl'ün geleceği ipotek ediliyor

TBMM’ye soru önergesi veren Baluken, Bingöl Belediyesi’nin toplam borç tutarını, üstyapı çalışmaları kapsamında alınan krediye karşılık nelerin ipotek edildiğini ve merkezi hükümetin belediyeye kamusal ve mali destek verip vermeyeceğini sordu. Baluken, kullanılan kredilerle Bingöl halkının geleceğinin ipotek altına alındığını söyledi.

Bingöl`ün geleceği ipotek ediliyor
04 TEMMUZ 2014 CUMA 23:52
0
1768
3
AA aa

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bingöl Belediyesi'ne ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) yazılı soru önergesi verdi. Sorularının İçişleri Bakanı Efgan Ala tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken, önergesinde 10 yıla aşkındır AK Parti belediyelerinin halkı mağdur ettiğini ileri sürdü. Soru önergesinde BDP'li Belediye Meclis üyeleri tarafından belediye meclisine sunulan ‘çok dilli belediyecilik' önergesine de değinen Baluken: “ilimizin büyük çoğunluğunun sahip olduğu anadilde hizmet verilmesinin ret edilmesi, belediye başkanının etik dışı davranışları ve söylemleri, seçim döneminde iktidar partisi nimetlerinden bahsedilip belediyenin kredi yoluyla daha fazla borç altına sokulması gibi pratikler, AKP belediyeciliğinin halkımızı mağdur eden uygulamaları olarak, son üç ayda da Bingöl kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmaktadır” dedi.

BALUKEN'İN CEVAP İSTEDİĞİ SORULAR ŞÖYLE;

1. Seçim döneminde iktidar partisi, bakanlık gibi söylemlerle halkımızdan oy isteyen ve siyasi şantaja varacak söylemler kullanan AKP'li temsilciler üst yapı çalışmaları için neden kredi kullanma durumuna gelmiştir? Bugüne kadar yapılan alt yapı ve üst yapı projelerinde kullanılan kredi miktarı ne kadardır, Belediyenin öz kaynakları ile yarattığı bütçe ne kadardır?

2. Bingöl Belediyesi üst yapı çalışmaları için 20 milyonluk kredi karşılığında ipotek olarak ne vermiştir? Bu ipotek neye göre belirlenmiştir? Bingöl Belediyesi tarafından kullanılan her kredi, Bingöl halkının geleceğini ipotek altına alan borçlanma anlamına gelmektedir. Bu durumda Bingöl Belediyesi Bingöl'e yaptığı her hizmete karşılık Bingöl halkını borçlandırmaktadır. Bu durumu ortadan kaldırmaya yönelik hükümetinizin, Bingöl halkını borçlandırmadan hizmet üretme amaçlı Bingöl Belediyesi'ne kamusal mali destek verme durumu söz konusu mudur?

3. Mart, 2014'te devralınan belediyenin borçlarının kamuoyuna açıklanmamasının gerekçesi nedir? Belediye Başkanı, Bingöl Belediyesi'nin borçları 100 milyondan çok çok fazla derken ne kadar borcu kastetmektedir?

4. Bingöl Belediyesinin son on yılda yıllara göre toplam borcu ne kadardır? Belediye'ye kamusal kaynak olarak İller Bankası tarafından gönderilen kaynak son on yılda yıllara göre ne kadardır?

5. Yılın on bir ayının AKP'li bir başkanla geçiren Bingöl Belediyesi'nin 2013 tarihli özel kalem müdürlüğü tanıtma ve temsili gider harcamaları ne kadardır? Bu harcamalar nereye harcanmıştır? Harcamalarla ilgili AKP'li Belediye Başkanı ve Belediye meclis Üyeleri hakkında soruşturma açılmış mıdır?

6. Geçmiş Ramazan aylarında olduğu gibi bu yıl da Bingöl halkı susuzluk ile mücadele etmektedir. Susuzluğa itiraz eden halkımız demokratik hakkı olan protesto hakkını kullanmaktadır. Bingöl halkının Ramazan aylarında susuz bırakılması hususunda bilgi sahibi misiniz? Bu sorunun giderilmesi adına bir çalışmanız var mıdır?

7. Bingöl Belediyesi bünyesinde çalışan taşeron işçilere seçim döneminde hangi sözler verilmiştir? Yeni dönemin başlaması ile birlikte işten çıkarılan taşeron işçi sayısı kaçtır? İşten çıkarılma gerekçesi nedir?

8. Bingöl Belediyesi'nin BDP'li Belediye Meclis üyeleri Meclis Toplantısı'nda Bingöl halkının büyük çoğunluğunun anadili olan Kürtçe (Zazaki ve Kurmanci)'nin çok dilli belediyecilik hizmetine alınmasını öneren gündemi AKP'li Belediye Meclis Üyeleri ret etmiştir. Halkımızın büyük çoğunluğunun anadilinin Kürtçe (Zazaki ve Kurmanci) olduğu bilindiğine göre hizmeti halk götürme adına bu öneri neden gündeme dahi alınmamıştır? Çok dilli belediye hizmeti önerisinin görüldüğü oturumda Zazaki konuşan BDP'li Meclis Üyelerinin söylediklerinin kayda alınmamasının izahı var mıdır? Aynı oturumda AKP'li Meclis Üyelerinin Zazaki konuşan BDP'li Meclis Üyelerine karşı dile ve kişilere yönelik olumsuz yaklaşımları hakkında ne düşünüyorsunuz?

9. BDP'li Belediye Meclis Üyelerinin gerek anadilde belediye hizmeti önerisi gerekse de muhalefet etmesi hakkında Belediye Başkanının farklı yerlerde, farklı söylemlere başvurmasının siyasi etik açısından izahı nedir? Muhalefet görevini yerine getiren BDP'li Meclis Üyelerine yönelik Belediye Başkanının karalama kampanyası yapması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
azlı baylas (@Misafir_17542)
08 Temmuz 2014 Salı 11:22
baluken bingölü almadınız şimdide boş boş konusyorsunuz sizin gibi sağa sala saldırana bingöl oy vermez yeni mahleyi ne hale getirdiniz bingölde bu tür olaylar hiç olmazdı siz bingölü kine nefrete tevşik ettiniz siz ve yandaşlarınız allaha cok şükür belediye secimlerinde gereken dersi aldınız artık istediğniz kadar konuş vızzzz gelir
wass Çewlik (@Misafir_17540)
08 Temmuz 2014 Salı 09:32
İlk kez ağız tadıyla Çewlikte bir muhalefet görüyoruz. Olup bitenden haberimiz oluyor, eskisi gibi kol kırılır yen içinde kalmıyor çok şükür. vekilimizle ne kadar gurur duysak azdır. Diğer vekillerimiz maalesef yerelliği hiç yaşamıyor. sanki uzayda yaşıyorlar. Şiddetle kınıyorum.
bienomı (@Misafir_17531)
05 Temmuz 2014 Cumartesi 17:01
idris bey.. bu soruların cevabını önce bingöl halkı vermelidir, cevap yoksa kendinizi zorlamayın insanlar bazen kendilerini layık olmadıklarına layık görürler .. yazık oldu bingöle, yazık olacak ne yazık ki.. batıda akp ye destek vermeyen en küçük bir il bile böyle değil
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın