KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Aralık 2025 Perşembe
°C

Bingöl'ün Genç İlçesi'nde şap karantinası

Bingöl'ün Genç ilçesinde şap hastalığı nedeniyle 21 gün süreyle karantina uygulaması başlatıldığı bildirildi. İlçedeki veteriner hekim kontrolündeki kesimler hariç tüm hayvan hareketlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu belirtildi.

Bingöl`ün Genç İlçesi`nde şap karantinası
03 ŞUBAT 2025 PAZARTESİ 22:43
0
2427
0
AA aa

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada,

"13 Ocak 2025 tarihinde ilimiz Genç ilçesinde şap hastalığı çıkmıştır. Aynı gün İlçe Müdürlüğümüz veteriner hekimlerince numune alınmış ve alınan numuneler Ankara Şap Enstitüsüne gönderilmiştir. Enstitüden alınan sonuç neticesinde Genç ilçemizde görülen şap hastalığının O tipi olduğu belirlenmiştir. Hastalığın tespit edildiği ilk andan itibaren tüm kurumlar ile irtibata geçilmiş ve gerekli tüm önlemler alınmıştır. Şap hastalığının en büyük belirtileri ağızda salya, ağız, dil ve ayaklarda oluşan yaralardır. Şap hastalığının bulaşmasındaki en önemli etkenler hayvan, insan ve araç hareketleridir. Bu nedenle Genç ilçemizdeki (veteriner hekim kontrolündeki kesimler hariç) tüm hayvan hareketleri ikinci bir emre kadar durdurulmuştur. Kesime gönderilen hayvanlar için her türlü temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri kesimhaneyi de kapsayacak şekilde başlatılmıştır. Alınan sıkı tedbirler sonucunda hastalık çıktığı bölgede kontrol altına alınmış, ilimizde an itibarıyla başka bir bölgeye bulaşması engellenmiştir. Bu nedenle yetiştiricilerimizin panik yapmadan işletmelerine yabancı kişileri sokmamaları, kendilerinin de başka işletmelere girip çıkmamaları, hayvan alım-satımını durdurmaları veya alacaklarsa yeni aldıkları hayvanlarını diğer hayvanlarının içine katmadan en az 21 gün başka bir bölmede karantinada tutmaları, 21 gün sonunda hastalık belirtisi göstermedikleri takdirde hayvanlarının içine katmaları, ahır girişlerinde dezenfektan veya sönmemiş kireç bulundurmaları ve aşılama için gelen veteriner hekimlere yardımcı olup tüm hayvanlarını mutlaka aşılatmaları büyük önem arz etmektedir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Şap hastalığı viral bir hastalık olduğundan direkt hastalığı iyileştiren bir ilaç yoktur. Hastalık ile ilgili en önemli mücadele yöntemi hareketlerin azaltılması, temizlik ve dezenfeksiyon işlemidir. Hastalık 2 yaşın altındaki hayvanlarda zaman zaman öldürücü olabilmektedir. Son günlerde gerek sözlü olarak ve gerekse bazı sosyal medya hesaplarından 'Şap hastalığı iyileştiren ilaç var. Bu ilacı kullanırsanız hayvan yemeye başlar. Bu hastalık şap değil şu ilaçları kullanın' benzeri söylemler ile yetiştiricimize ilaç satmak isteyen kişiler tespit edilmiştir. Bu kişilere kesinlikle itibar edilmemesi gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak tarafımızca bu kişiler tespit edilip, gerekli yasal tedbirler alınmaktadır. Şap hastalığının bilinen en iyi tedavi yöntemleri yukarıda belirtilmiştir. Bunun dışında yapılacak müdahaleler hem hastalığın yayılmamasına hem hayvanınıza ve hem de yetiştiricilerimizin ekonomisine zarar verecektir. Lütfen bu tür durumlarda İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvurunuz. Şap hastalığı ile ilgili aşılamalarımız devam etmekte olup, yapılan program çerçevesinde tüm il, ilçe, köylerimizde bulunan büyükbaş hayvanlar aşılanacaktır. Şap hastalığı insanlara bulaşmayan ancak hayvanlara zarar verdiğinden ülke ekonomisine olumsuz etkileri olan viral bir hastalıktır. Hastalığa yakalanan hayvanların sütü bulunduğu yerden dışarı çıkarılmamak kaydıyla çok iyi şekilde kaynatılarak insan beslenmesinde kullanılabilir."

 

 

Haber: İHA

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
21:02
Korkutata:
Korkutata: '2026 bütçesi çalışanı ve üretimi merkeze alıyor'
AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata, TBMM Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, bütçenin emeği önceleyen, sosyal devleti güçlendiren ve istihdamı merkeze alan bir anlayışla hazırlandığını söyledi.
17.12.2025
21:00
Gültekin:
Gültekin: 'Umut Satılmaz, Emek Çekilişe Konu Edilemez'
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin, Milli Piyango ve şans oyunlarına ilişkin yaptığı yazılı basın açıklamasında, bu tür uygulamaların dar gelirli kesimleri hedef alan bir umut istismarı ve toplumsal bağımlılık kaynağı olduğunu vurguladı.
17.12.2025
20:59
Bingöl`de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Bingöl'de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
17.12.2025
20:58
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Bingöl'de trafik güvenliğinin artırılması ve kolluk hizmetlerinde şeffaflığın güçlendirilmesi amacıyla İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan trafik ve asayiş ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi.
17.12.2025
20:57
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Yeşil-beyazlılar Osmaniyespor'u 2-0 mağlup ederek liderliğini perçinledi. En yakın takipçisiyle arasındaki puan farkını 13'e çıkaran 12Bingölspor, şampiyonluk yolunda önemli bir aşamayı daha katetti.
17.12.2025
20:56
İş İnsanları Panelinde Bingöl`ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
İş İnsanları Panelinde Bingöl'ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
Bingöl'ün marka değerinin artırılması, istihdamın güçlendirilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi amacıyla düzenlenen panelde, iş dünyasının bölgesel kalkınmadaki rolü masaya yatırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın