KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Temmuz 2026 Cuma
°C

Bingöl'ün Genç İlçesi'nde şap karantinası

Bingöl'ün Genç ilçesinde şap hastalığı nedeniyle 21 gün süreyle karantina uygulaması başlatıldığı bildirildi. İlçedeki veteriner hekim kontrolündeki kesimler hariç tüm hayvan hareketlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu belirtildi.

Bingöl`ün Genç İlçesi`nde şap karantinası
03 ŞUBAT 2025 PAZARTESİ 22:43
0
2666
0
AA aa

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada,

"13 Ocak 2025 tarihinde ilimiz Genç ilçesinde şap hastalığı çıkmıştır. Aynı gün İlçe Müdürlüğümüz veteriner hekimlerince numune alınmış ve alınan numuneler Ankara Şap Enstitüsüne gönderilmiştir. Enstitüden alınan sonuç neticesinde Genç ilçemizde görülen şap hastalığının O tipi olduğu belirlenmiştir. Hastalığın tespit edildiği ilk andan itibaren tüm kurumlar ile irtibata geçilmiş ve gerekli tüm önlemler alınmıştır. Şap hastalığının en büyük belirtileri ağızda salya, ağız, dil ve ayaklarda oluşan yaralardır. Şap hastalığının bulaşmasındaki en önemli etkenler hayvan, insan ve araç hareketleridir. Bu nedenle Genç ilçemizdeki (veteriner hekim kontrolündeki kesimler hariç) tüm hayvan hareketleri ikinci bir emre kadar durdurulmuştur. Kesime gönderilen hayvanlar için her türlü temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri kesimhaneyi de kapsayacak şekilde başlatılmıştır. Alınan sıkı tedbirler sonucunda hastalık çıktığı bölgede kontrol altına alınmış, ilimizde an itibarıyla başka bir bölgeye bulaşması engellenmiştir. Bu nedenle yetiştiricilerimizin panik yapmadan işletmelerine yabancı kişileri sokmamaları, kendilerinin de başka işletmelere girip çıkmamaları, hayvan alım-satımını durdurmaları veya alacaklarsa yeni aldıkları hayvanlarını diğer hayvanlarının içine katmadan en az 21 gün başka bir bölmede karantinada tutmaları, 21 gün sonunda hastalık belirtisi göstermedikleri takdirde hayvanlarının içine katmaları, ahır girişlerinde dezenfektan veya sönmemiş kireç bulundurmaları ve aşılama için gelen veteriner hekimlere yardımcı olup tüm hayvanlarını mutlaka aşılatmaları büyük önem arz etmektedir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Şap hastalığı viral bir hastalık olduğundan direkt hastalığı iyileştiren bir ilaç yoktur. Hastalık ile ilgili en önemli mücadele yöntemi hareketlerin azaltılması, temizlik ve dezenfeksiyon işlemidir. Hastalık 2 yaşın altındaki hayvanlarda zaman zaman öldürücü olabilmektedir. Son günlerde gerek sözlü olarak ve gerekse bazı sosyal medya hesaplarından 'Şap hastalığı iyileştiren ilaç var. Bu ilacı kullanırsanız hayvan yemeye başlar. Bu hastalık şap değil şu ilaçları kullanın' benzeri söylemler ile yetiştiricimize ilaç satmak isteyen kişiler tespit edilmiştir. Bu kişilere kesinlikle itibar edilmemesi gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak tarafımızca bu kişiler tespit edilip, gerekli yasal tedbirler alınmaktadır. Şap hastalığının bilinen en iyi tedavi yöntemleri yukarıda belirtilmiştir. Bunun dışında yapılacak müdahaleler hem hastalığın yayılmamasına hem hayvanınıza ve hem de yetiştiricilerimizin ekonomisine zarar verecektir. Lütfen bu tür durumlarda İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvurunuz. Şap hastalığı ile ilgili aşılamalarımız devam etmekte olup, yapılan program çerçevesinde tüm il, ilçe, köylerimizde bulunan büyükbaş hayvanlar aşılanacaktır. Şap hastalığı insanlara bulaşmayan ancak hayvanlara zarar verdiğinden ülke ekonomisine olumsuz etkileri olan viral bir hastalıktır. Hastalığa yakalanan hayvanların sütü bulunduğu yerden dışarı çıkarılmamak kaydıyla çok iyi şekilde kaynatılarak insan beslenmesinde kullanılabilir."

 

 

Haber: İHA

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.07.2026
17:31
Üçgül balı Bingöl`de hasat edildi
Üçgül balı Bingöl'de hasat edildi
Yağışlı havalar nedeniyle bu yıl bollaşan üçgül çiçeği balının hasadının gerçekleştirildiğini belirterek, tüketicilere üçgül balını gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri tavsiyesinde bulunan Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı, kaliteli üçgül balının değerinin altında tüccarlara kaptırılmaması çağrısında bulundu.
16.07.2026
16:41
Baraç;
Baraç; '21. yüzyılda bu yollar bu hâlde bırakılamaz'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Solhan'a bağlı Elmalı–Mutluca grup yolu ile bağlantılı mezra yollarının durumuna tepki göstererek, bölge halkının özellikle yağışlı ve kış aylarında ulaşımda ciddi mağduriyet yaşadığını söyledi.
16.07.2026
15:54
Taner Balat 9 aydır kayıp! Girişimler Sürüyor
Taner Balat 9 aydır kayıp! Girişimler Sürüyor
Yurtdışına gitmek amacıyla evinden ayrıldıktan sonra Yunanistan'da görüldüğü belirtilen Bingöllü Taner Balat'tan yaklaşık 9 aydır haber alınamıyor. Ailesi oğullarından gelecek bir haberi beklerken, Bingöl Barosu da Taner Balat'ın akıbetinin araştırılması ve diplomatik süreçlerin etkin şekilde yürütülmesi için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurdu.
16.07.2026
15:12
Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü oldu
Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü oldu
Millî Eğitim Bakanlığı atama kararnamesiyle 12 ilin milli eğitim müdürü değişti. Kararnameyle Bingöl İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü olarak atandı.
16.07.2026
15:08
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alacak
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlık bünyesinde 1.874 personel alımı için sürecin başlatılacağını açıkladı. Başvuru takvimi ve alım yapılacak kadrolara ilişkin detaylar resmi ilanla duyurulacak.
16.07.2026
14:32
Bingöl`de topluma dönüşe gönüllü destek
Bingöl'de topluma dönüşe gönüllü destek
Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından yürütülen gönüllülük çalışmaları kapsamında farklı meslek gruplarından gönüllüler, bilgi ve tecrübelerini yükümlülerle paylaşarak rehabilitasyon süreçlerine katkı sunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın