Bingöl Halk Oyunları Araştırma Spor Kulübü, TRT1 ekranlarında yayınlanan 'Alişan ile Hayata Gülümse' programında 12.12 Dünya Bingöllüler Günü münasebetiyle yer alan halk oyunları ekibinin kıyafetlerinin Bingöl yöresiyle alakasının bulunmadığını belirtti ve 'Hatada ısrar edilmesi kabul edilemez!' dedi.
12.12 Dünya Bingöllüler günü birçok yerde çeşitli etkinliklerle kutlanırken, TRT1 ekranlarında yayınlanan ‘Alişan ile Hayata Gülümse' programında da Bingöl tanıtımına yer verildi. Bingöl yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı programda halk oyunları ekibi de gösteri yaptı.
Gösteri ekibinin kıyafetine ilişkin eleştire bulunan Bingöl Halk Oyunları Araştırma Spor Kulübü, yazılı açıklama ile ortaya çıkan manzaranın kabul edilemez olduğunu belirtip, “Bingöl yöresine ait olmayan kıyafet ve gösteri gruplarıyla ilimizin tanıtımının yapılmaya çalışılması hezeyandır!” tepkisinde bulundu.
“İYİ NİYET OLSA DA SONUÇ HATALIDIR!”
“Bingöl'ün folklorik kıyafetleri bellidir! Haricinde hiçbir kostümle Bingöl yöresine ait tanıtım ve gösteri yapılamaz” denilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi;
“Birçok ilin komşu illerle kültürel alışverişleri bulunuyor. Muş ile Bitlis, Erzurum ile Bayburt, Diyarbakır ile Batman gibi, birçok ilin oyunları ve kostümleri birbirine yakındır ama belirgin farklılıkları da vardır. Ancak hiçbir il kendi tanıtımını başka bir ilin kostümüyle yapmıyor, yapmamalıdır! Köklü bir folklor kültürüne sahip, dünyada nam salan Kartal, Delilo gibi oyunlarıyla öne çıkan Bingöl'ümüzün kostüm ve yöre oyunlarına dair adım ve tavırları da bellidir. Fakat son birkaç yıldır gerek siyasi erkanın Bingöl ziyaretlerindeki karşılama törenlerinde, gerekse çeşitli tanıtım organizasyonlarında Bingöl'ümüze ait olmayan, yöresel kültürümüzü yansıtmaktan uzak kostümler kullanıldığı görülmekte ve yapılan iyi niyetli uyarılara rağmen hatada ısrar edilmektedir. Bugün Bingöl'ümüzün tanıtımının yapıldığı TRT1 ekranlarındaki ‘Alişan ile Hayata Gülümse' programında da aynı hataya yer verilmiş, benzerlik gösterse de yöremize ait olmayan kostümlerle gösteri yapan bir ekibe yer verilmesi, ciddi bir hatadır, Bingöl'ü yanlış tanıtmaktır! Bir art niyet olmadığına inanıyoruz ancak bu ve benzeri hataların devamı önlemek adına, kuruluş amacımıza binaen uyarılarımızı yapmayı bir görev biliyoruz. İşi ucuza getirmek adına yöresel uygunluğu bulunmayan kostümlerle Bingöl'ümüzün tanıtımının yapılması bir hezeyandır, bunu kessin bir dille reddediyor, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerini bu konuda duyarlı ve hassas olmaya davet ediyoruz.”
Bingölde kültürmü kalmış, eskisi gibimi acaba bir dönüp bakalım. 15 li yaşlarda çocuklar öpüşüyor sarılıyor el ele geziyor utanmadan bir şey diyen varmı halen..
Proğrami izledim halk oyununa puanim sıfır malwsef oyuncular vasat tı. Alişan daha ne yapsin firsat vermiş fakat organizasyon pek iyi değildi tanitim yapan nenelerimizi kim seçti merak ediyorum.sayın varol iyi ifadeler kullaniyordu oyma işi yapan abimiz mükemmeldi
Bingölün ev kiralarındaki fahiş fiyatı, uyuşturucu trafiğini, eğitimsizliğini eleştirmedin gözüne bata bata halk oyunlarının kılık kıyafeti mi gözüne battı
Koskocaman TRT SABAH programı nda BİNGÖLÜ tanıtmış. Buna kulp arıyorlar. Ne güzel bir giyim demek çokmu zor. Üstelik 12.12 de sunmuş . Daha ne olsun. Bingöl ismi hava tahmin raporları dışında görülmezdi. Ama şimdi tanıtımı yapılıyor bu güzel, hemde ulusal Devlet kanalında.
Hata arıyorsanız düğünlerinizdeki saçmalıklara bakın.Bingöl kültürüyle alakası olmayan bir sürü saçmalık.36 da il olmuş bir yerin folklorik kültürü ne olabilirki diyarbakırı taklit ediyorsunuz.siz bal kavurma diye devam edin kültürünüze
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru, Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 17 artırılarak 21,67 TL'den 25,33 TL'ye yükseltildi. Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte ilaç barem değerlerinde de güncellemeye gidildi.
19.12.2025
16:48
İRAP'ta Son Durum: Bingöl'de 40 Eylem Tamamlandı
AFAD ev sahipliğinde düzenlenen İRAP Değerlendirme Toplantısı'nda, Bingöl'de afet risklerini azaltmaya yönelik yürütülen çalışmalar ele alındı; plan kapsamında belirlenen 99 eylemden 40'ının tamamlandığı açıklandı. 6 Şubat Depremleri Sonrası Bingöl'e yapılan acil yardım miktarı da açıklandı.
19.12.2025
16:28
Bingöl Umut Kervanı'ndan Benin'de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, hayırseverlerin bağışlarıyla Afrika'nın Benin ülkesinde yetim ve ihtiyaç sahibi onlarca aileye kalıcı ve acil yardımlar ulaştırdı.
19.12.2025
16:13
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Bingöl'de civcivleri çok seven ancak temin edebilecek bir yer bulamayan elektrik mühendisi Enes Akgül, atık malzemelerden kuluçka makinesi yaparak kendi civcivlerini üretti.
19.12.2025
02:45
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın