KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2024 Salı
°C

Bir askerin hayatı 43 tl

2001 yılında Bingöl’de Yüzbaşı’nın evinde balkondan düşerek ölen Süleyman Dengür adlı askerin ailesi Bingöl’deki davanın sonuçlanmasından sonra manevi tazminat olarak 43 TL verilmesine tepki göstererek, “Hem avukat hem de adalet mağduruyuz. Adalet hiçbir şekilde yerini bulmadı. Ben adalet istiyorum” dedi.

Bir askerin hayatı 43 tl
16 EYLÜL 2011 CUMA 23:46
0
2466
0
AA aa

Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner'in internete düşen ses kaydında “Askerimizi biz vurduk, gelişi güzel mayın döşedik” sözleriyle yeniden gündeme gelen şüpheli asker ölümlerinin belki de en korkuncu Bingöl'de yaşandı.

İhmaller aileyi canından bezdirdi

Evinin anahtarını içeride unutan Yüzbaşı Abdurrahman Güven'in eşi Emel Güven, çilingir yerine eşini arayıp yardım istedi. Emir üzerine kilitli lojmana giden Süleyman Dengür isimli asker, kilitli olan dairenin üstündeki evden beline kablo bağlanarak sarkıtıldı. Balkona girip içeriden kapıyı açması istenen asker kablonun kopmasıyla yere çakıldı. Emel Güven açılan davadan hapis cezası almadan kurtuldu ancak o gün şahitlik yapan asker vicdan azabıyla yeni ifade verince aile sanıklar hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı. Ancak ihmaller aileyi çileden çıkardı.

“Bir gencin hayatı 43 TL

Bugün görülen davanın tazminat davası olduğunu ve ceza dosyasının 43 TL'lik ceza ile kapatıldığını aktaran acılı anne Hülya Dengür,”Bir gencin hayatı 43 TL bir ceza bedeli ile kapatılır mı? Emel Güven'e önce 7 ay ceza verdiler sonra 2 aya düşürdüler daha sonra 43 TL ile dosyayı kapadılar. Adalet bumu? Duruşmada sadece kusur itirazları yapıldı. Emel Güven'e verilen kusur tespiti çok aşağı çekilmişti yüzde 37 kusur verilmiş. Oğlumuza ise yüzde 68 kusur verilmiş. Şuanda oğluma daha yüksek bayana daha az bir kusuru verilmiş. İtirazımız bu yönde oldu.”

“Hem avukat hem de adalet mağduruyuz”

Oğlunun bir hiç uğruna gittiğini ifade eden anne Hülya Dengür, “10 yıldır uğraşmama rağmen hiçbir sonuç elde edemedim. Adalet yerini bulmuyor. Askerler Işık Koşaner'in dediği gibi işlerinde kullanılıyor ve bunlar örtbas ediliyordu. Benim yavrum gitti ama başka yavrular gitmesin. Kimse duyarlı olmadı ve bu mevzu kapatıldı. AİHM'ye başvuruldu' dendi. 3 yıl boyunca başvurunun yapıldığını sanıyordum maalesef bugün öğrendiğim kadarıyla AİHM'ye başvurulmuş değil. Hem avukat hem de adalet mağduruyuz. Adalet hiçbir şekilde yerini bulmadı. Ben adalet istiyorum!” diye konuştu.

“Savcı ‘boşuna uğraşıyorsunuz' dedi”

Baba Mehmet Dengür,”Savcı beni odasına çağırarak ‘boşuna uğraşıyorsunuz. İstanbul'dan buraya gelip gidersin sadece. Eline bir şey geçmez' resmen bu lafları söyledi. O tarihteki başsavcı kimse getirsinler karşıma aynı sözleri kendisine söylerim” sözleriyle olayın başından beri örtbas edilmeye çalışıldığını ifade etti.

“Bu davayı bırakın gidin”

Eşinin sözlerini doğrulayan Anne Hülya Dengür,”Biz bu davayı başından beri takip ettiğimizde bize savcı şunu söyledi, ‘bu davayı bırakın gidin. Uğraşsanız dahi hiçbir şey elde edemezsiniz' dedi. Bu olayın örtbas edileceğini bildikleri için o sözleri sarf ettiler. Bizim mahkemeye dahi bile girmemizi istememiştiler” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

“Olayın kamuoyunda duyulmaması oldukça üzücü”

İHD Başkanı Nihat Aksoy,”Yıllar önce yaşanan bu olayın kamuoyunda duyulmaması oldukça üzücüdür. Bu hadise bize bildirilmedi. Haberdar olsaydık ailenin kafasındaki bir takım soru işaretlerinin giderilmesi için kendilerine yardımcı olurduk. Ama maalesef iş işten geçti. Ceza dosyası kapandı. Yapılabilecek bir şey yok. Bu olay bize intikal etmemiş olsa bile İHD olarak görevimizi tam anlamıyla yapmış sayılmayız. Keşke zamanında bu olaydan haberdar olup acılı aileye yardımcı olsaydık” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu

İnanılmaz olay, 20 Haziran 2001'de yaşandı. Bingöl Merkez Jandarma Alay Komutanlığı Jandarma Özel Harekat Taburu Karargah ve Servis Bölük Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Abdurrahman Güven'in oturduğu 4. kattaki lojmanın dış kapısı kapandı ve anahtar içeride kaldı. Dışarıda kalan Emel Güven, eşini telefonla arayarak, yedek anahtarı göndermesini istedi. Bunun üzerine Yüzbaşı Güven, yedek anahtarı şoförü ve habercisi olan Süleyman Dengür'e vererek eşine gönderdi.Ancak diğer anahtarın kapının kilidinde kalması nedeniyle kapı açılamadı. Kapı açılmayınca çilingir çağırmak yerine Emel Güven yanına Süleyman Dengür ile diğer er Süleyman Özkan'ı alarak bir üst katta bulunan komşularının kapısını çaldı. Üst katın balkonunda çamaşır ipi olarak kullanılan telefon kablosu Emel Güven ile er Süleyman Özkan'ın yardımıyla Süleyman Dergür'ün beline bağlandı. Balkondan sarkıtılan Süleyman Dengür'ün beline bağlanan kablo koptu, 5. kattan beton zemine düşen er hayatını kaybetti.

Ölen asker suçlandı

Olayın ardından soruşturma başlatan Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede Süleyman Dengür'ün ölümünde kusurlu bulunan Emel Güven ile jandarma er Süleyman Özkan'ın “Tedbirsizlik dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek” suçundan yargılanmaları istendi. Olayla ilgili savcılığa ifade veren sanık Emel Güven, kusurun kendisinde olmadığını, üst kattan iple sarkıtılarak kapı açma fikrinin maktül Süleyman Dengür'e ait olduğunu ileri sürdü. Yargı aşamasında asker olan sanık Süleyman Özkan da diğer sanık Emel Güven ile aynı yönde ifade verdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.05.2024
15:10
Bingöl`de deprem çalıştayı
Bingöl'de deprem çalıştayı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 'Bingöl genelinde 2 bin 544 yapının yıkılarak dönüşümü gerçekleştirilmiştir' dedi. Bingöl Valisi Usta ise '6 Şubat depremlerinden sonra Bingöl'de hasar tespit çalışmalarında toplam 29 bin 26 adet başvuru alınıp incelenmiştir' bilgisini paylaştı. İşte açılış konuşmalarından öne çıkan başlıklar…
06.05.2024
14:44
Bingöl Havalimanı`nda uyuşturucu operasyonu
Bingöl Havalimanı'nda uyuşturucu operasyonu
Bingöl Havalimanında valizlere zulalanmış şekilde 37 kilo 200 gram skunk esrar ele geçirildi. 2 şüpheli şahıs yakalanarak tutuklandı.
06.05.2024
14:27
Benzin ve motorine indirim geliyor
Benzin ve motorine indirim geliyor
Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre benzin ve motorin grubuna salı gününden itibaren geçerli olmak üzere 1,5 liralık indirim bekleniyor. İşte Bingöl'deki güncel akaryakıt fiyatları ve indirim sonrası oluşacak fiyat tablosu…
06.05.2024
13:47
Karlıova Mayıs`ta beyaza büründü
Karlıova Mayıs'ta beyaza büründü
Baharı yaşarken bir anda hava sıcaklığında yaşanan düşüşle birlikte Bingöl'ün Karlıova ilçesinde, yüksek kesimler ve köylerinde kar etkili oldu. Dağlar ve köyler beyaza büründü.
06.05.2024
13:46
Bingöl için sel ve su baskınlarına karşı uyarı
Bingöl için sel ve su baskınlarına karşı uyarı
Bingöl ve çevresinde yağışların süreceğini bildiren Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, vatandaşları sel ve su baskınlarına karşı uyardı.
06.05.2024
13:45
Bingöl`de rüzgârın yönü değişti!
Bingöl'de rüzgârın yönü değişti!
Bingöl'de bulunan 49,7 MW'lık Metafor Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) ve Ağrı'da bulunan 33,6 MW'lık Yakaağzı RES, İş Enerji bünyesine dahil oldu. İş Enerji, bu alımla birlikte toplam kurulu gücünü 1000 MW'a çıkardı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın