KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mart 2026 Cumartesi
°C

Bir verem hastası 15 kişiyi verem edebilir

‘4-10 Ocak Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası’ dolasıyla yazılı basın açıklaması yapan Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler; “Basil hasta insanların öksürme ve hapşırma ile ortama yaydığı mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır” dedi.

Bir verem hastası 15 kişiyi verem edebilir
05 OCAK 2016 SALI 20:48
0
2266
0
AA aa

 Dünya nüfusunun üçte birinin verem mikrobuyla efekte olduğunu anımsatan Söyiler, “2013 yılında 9 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon veremden ölüm olduğu saptanmıştır. Türkiye de her yıl yeni tespit edilen hasta sayısı ortalama yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. 2013 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 13 Bin 409'dur” dedi.

“Verem basilinin kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer ve gırtlak (larinks) veremi olan hastalardır” diyen Söyiler, şu ifadeleri kullandı: “Basil hasta insanların öksürme ve hapşırma ile ortama yaydığı mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Hatalığın belirtileri: öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik ve kilo kaybıdır. Ve hangi organ tutulumu yapmışsa o organa ait belirtiler vardır. Verem hastalığının kesin tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur. Hastanın şikâyetleri ve röntgen bulguları, hastalıktan şüphelenmeyi sağlar.”

ERKAN TANI İÇİN MUAYENE ÇAĞRISI

Erken tanı için şikâyetleri olan hastaları Bingöl Verem Savaş Dispanserine beklediklerini kaydeden Söyiler, şunları kaydetti: “Toplum Sağlığı Verem Savaş Dispanserlerinde veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır: iki ay 4 farklı ilaçla ve dört ay 2 ayrı ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanır. Tedavi de kullanılan tüm ilaçlar dispanserden ücretsiz verilir. İlaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi (DGT) denilir. Tedaviyi sonlandırana dek özenle sürdürmek gerekir.  Verem hastalığındaki sayıları daha da azaltmak için tüm toplumumuzu bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor, erken tanı için şikâyetleri olan hastaları Bingöl Verem Savaş Dispanserine bekliyoruz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.03.2026
01:37
Bingöl Nükleer Tıp Merkezi Programa Alındı
Bingöl Nükleer Tıp Merkezi Programa Alındı
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Nükleer Tıp Merkezi'nin yapım işinin Sağlık Bakanlığı yatırım programına alındığını açıkladı. Yeni merkezle birlikte kanser hastalıklarında erken teşhis ve tedavi imkânlarının ilde sunulması hedefleniyor.
20.03.2026
01:36
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı verildi. Cuma ve cumartesi için yağmur uyarısı yapılırken, Pazar itibariyle karla karışık yağmurun etkili olacağı belirtildi.
20.03.2026
01:34
Bingöl`de resmi bayramlaşma töreni düzenlendi
Bingöl'de resmi bayramlaşma töreni düzenlendi
Bingöl'de Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlenen resmi bayramlaşma töreni, Bingöl Valisi Cahit Çelik'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
20.03.2026
01:32
Bingöl`de Uzmandan Bayram Uyarısı:
Bingöl'de Uzmandan Bayram Uyarısı: '3 öğün düzenine mutlaka dönülmeli'
Bingöl'de Diyetisyen Zeynep Balun Taşkesen, Ramazan Bayramı nedeniyle yaptığı uyarıda, bir ay boyunca dinlenen metabolizmanın ani ve yoğun besin tüketimiyle zorlanabileceğini belirterek, vatandaşların 3 öğün düzenine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
20.03.2026
01:31
ÖTV`siz araçları hangi emekliler alabilecek?
ÖTV'siz araçları hangi emekliler alabilecek?
Emekliye ÖTV'siz araç satışında son dakika gelişmeleri milyonlarca vatandaşın radarında. TBMM'ye sunulan yeni kanun teklifi, özellikle Bağ-Kur emeklisi esnaf ve çiftçiler için tarihi bir vergi muafiyeti öngörüyor.
20.03.2026
01:30
SGK`dan sahte mesaj uyarısı: Asla tıklamayın!
SGK'dan sahte mesaj uyarısı: Asla tıklamayın!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son günlerde artan dolandırıcılık girişimlerine ilişkin sanal medya hesabı üzerinden yazılı bir açıklama yaptı ve vatandaşların bu tür mesajlardaki bağlantılara kesinlikle tıklamaması gerektiğin altını çizdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın