KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Ağustos 2026 Pazar
°C

Bitki çaylarını tüketmeyin!

Beslenme düzeninin değişmesiyle birlikte kabızlığın daha fazla görüldüğü Ramazan’da imdada yetişen bitki çayları tüketimine aslında ne kadar dikkat etmeniz gerektiğini biliyor muydunuz?

Bitki çaylarını tüketmeyin!
25 HAZİRAN 2015 PERŞEMBE 00:06
0
2142
0
AA aa

Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, bitki çaylarının Ramazan ayında neden daha dikkatli tüketilmesi gerektiğini açıkladı.

Bitki çaylarının vazgeçilmezlerinden biri olan yeşil çayın diüretik yani su kaybettirme özelliği olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Karacanoğlu; ‘Ramazan ayı içerisinde uzun süreli açlık ve susuzluk söz konusu olduğu için su kaybettirme özelliği olan çay ve kahve tüketiminde çok dikkatli davranmak gerekir. Gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi yemeğin ardından ortaya çıkan şikâyetleri önlemek için rezene çayı tüketimi doğru bir tercih olabilir. Ancak bitki çayları da kahve ve siyah çay gibi kafein içerdiğinden ölçülü tüketilmelidir. En çok tüketilen yeşil çay içerdiği kateşinler ve kafein ile kişiyi daha uyanık tutar, kanserden ve kalp hastalıklarından korur, metabolizmasını hızlandırır, bağırsaklarını çalıştırır. Özellikle yeşil çayın kan sulandırıcı etkisi vardır. Aşırıya kaçmadan ve yanında mutlaka su ile tüketilmeleri gerekir. Aşırı tüketimi, susuzluk, halsizlik, konsantrasyon kaybı, uykusuzluk, gibi kısa vadeli problemlerin yanı sıra; uzun dönemde böbrekleri olumsuz etkileyerek tansiyon problemine neden olabilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananların hekiminin bilgisi dâhilinde bu çayı tüketmeleri gerekir. Aynı şekilde idrar söktürücü, ödem atıcı ve bağırsak temizleyici özelliğe sahip meyve içerikli çayların da Ramazan ayında çok daha dikkatli tüketilmesi gerekir. Kabızlığı önleyen bu çayların en fazla günde bir kez iftarla sahur arasında tüketilmesi gerekir. Çünkü aşırı tüketimi sürekli bir dışkılamaya yol açarken bağırsakta yararlı probiyotiklerin de bulunduğu parmaksı çıkıntıların bozulmasına; yani atrofiye yol açar. Bağırsaklar bir süre sonra bitki çayları olmadan çalışamaz hale gelir' açıklamasında bulundu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın