KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Bitkisel tedaviye 'doğal' deyip geçmeyin

Kış mevsiminde talep gören bitkisel karışımların bilinçsizce kullanılması halinde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ve hastanın kaybedilmesi gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabileceği bildirildi.

Bitkisel tedaviye `doğal` deyip geçmeyin
17 OCAK 2011 PAZARTESİ 08:23
0
1650
0
AA aa

Havaların soğumasıyla birlikte birçok kişi öksürük ve solunum yolu şikâyetiyle aktarlara başvuruyor. Rahatsızlığı bulunan kişiler, en fazla ilgiyi kilogramı 35 liraya satılan ıhlamura gösteriyor. Ihlamurun yanı sıra, ada çayı, kekik, kuşburnu ekinezya, tarçın, zencefil ve ayva yaprağı ile bitkisel karışımlı macunlar da ilgi görüyor.
Karabaş otundan andıza, kakuleden kebabiyeye, okaliptus yaprağından Toros nanesine kadar içerisinde onlarca bitkiyi barındıran bitkisel karışımlı macunları özellikle öksürük şikâyeti bulunanlar tercih ediyor. Yemeklerden ve yatmadan önce alınması tavsiye edilen karışımların fiyatları ise 15 liradan başlıyor.
Solunum yolu şikâyetlerinde artış var
Uzmanlar, mevsim nedeniyle solunum yolu ve öksürük şikâyetlerinin arttığını, kulak-burun-boğaz ile göğüs hastalıkları polikliniklerinde ocak ayının başından beri hasta sayısında ciddi artış gözlendiğini söylediler.
Solunum yolu ve öksürük şikâyetlerinde hem poliklinik hem de yatan hasta anlamında son iki haftada yüzde 50'ye varan artış olduğunu ifade eden uzmanlar, özellikle kronik rahatsızlığı bulunan hastaların hastanede tedavi altına alındığını kaydettiler.
Uzmanlar, kar yağmaması ve kuru hava nedeniyle atmosferdeki virüslerin havada asılı kalmasının ve toplu yaşam yerlerindeki temasın şikâyetleri artırdığını vurgulayarak, kronik rahatsızlığı bulunanlara gerekmedikçe dışarı çıkmamalarını önerdiler.
Bitkisel karışımlara dikkat
Uzmanlar, her türlü rahatsızlıkta öncelikle uzman bir hekime başvurulması ve hekimin vereceği ilaçların kullanılması gerektiğini söyledi.
Hekimin önerdiği ilaçların ham maddesinin bitkilerden oluştuğunu ifade eden uzmanlar, tedavi amaçlı alınan bitkilerin muhtevasının bilindiği sürece sorun teşkil etmeyeceğini bildirdiler.
Bitki karışımlarının içeriği bilinmeden kullanılmaması gerektiğini dile getiren uzmanlar, şunları kaydettiler: ''Tedavide kullanılacak bitki veya karışım hakkında bilgi sahibi olunmaması durumunda bu ürünlerin, bize en sağlıklı bilgiyi verebilecek donanıma sahip eczanelerden alınmasında fayda var. Eczanelerde satılan ürünlerin her biri belirli bir standardizasyondadır. Eczacılar da bu ürünlerin olası olumsuz etkileri hakkında daha açıklayıcı bilgiler verecek donanıma sahiptir. Özellikle çok sayıda bitkiden oluşan bitkisel karışımlarda bu konu daha da önemlidir. Bu karışımlarda yer alan bitkilerin büyük çoğunluğu tedavide olumlu sonuçlara yol açsa da bir bitki bile bazen istenmeyen rahatsızlıklara yol açabilir. Karışımda yer alan bir bitki veya bitkiler kronik hastalıklarda kullanılan bir ilacın etkisini azaltabilir veya artırabilir. Bu durum sağlık sorunlarına ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Karışımlar, hipertansiyon, epilepsi ve psikoz gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların kullanmakta olduğu ilaçlarla ciddi etkileşim gösterebilmektedir. Bu durum bazen çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, hatta hasta kaybedilebilir. Mutlaka ama mutlaka kullanılan karışımdaki bitkilerin özellikleri, miktarları ve etkileri hakkında bilgi sahibi olunmalı.''
Bitkisel karışımların uzun süreli kullanımlarında da sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini anlatan uzmanlar, ''Bu bitkisel karışımlar karaciğer tarafından sentez edilip vücuttan atıldıkları için uzun süreli kullanımlarda kişilerde istenmeyen etkileşimlere yol açabilir, karaciğerdeki hücrelere zarar verebilir. Uzun süreli kullanımlardan da mutlaka kaçınmalıyız'' dediler.
Kronik hastalığı bulunanlara uyarı
Uzmanlar, hangi şartlarda hangi koşullarda ve mekanlarda üretildikleri pek bilinmeyen bitkisel karışımlardan uzan durulması gerektiğini bildirdiler.
Bu karışımların kontrolünün zayıf olduğunu öne süren uzmanlar, karışım içerisinde kullanılan onlarca bitkinin farklı etkilerinin olduğunu, bu nedenle uzman birinin kontrolünde kullanılması gerektiğini kaydettiler.
Bu karışımların eczanelerden alınmasını tavsiye eden uzmanlar, ''Eczacı bu karışımları kontrol ediyor. Aktarlara göre konuya daha hakimler. Rastgele bir yerden alınan ve sadece 'doğal' diye tercih edilen bu karışımlar tedavisi mümkün olmayan hasarlar ortaya çıkarabilir. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunanlar çok dikkatli olmalı'' diye konuştular.
Uzmanlar, bitkisel ürünlerin satışıyla ilgili sıkıntılar olduğunu, bu sıkıntıları gidermek için çalışmaların sürdüğünü sözlerine eklediler.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın