KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Ağustos 2025 Salı
°C

Bizim açımızdan yolun sonuna geldik

HDP'nin çözüm süreci heyeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “Ortada karşı karşıya oturulan bir masa yok” sözlerine tepki gösterdi; “Bizim açımızdan yolun sonuna geldik, artık bunu toparlama görevi Hükümetindir. O da ne şartla olur? Hükümetin bize verdiği sözlere ve mutabakatlara sahip çıkacağını deklare etmesiyle olur' dedi.

Bizim açımızdan yolun sonuna geldik
01 MAYIS 2015 CUMA 00:34
0
1621
0
AA aa

 Hükümet ve İmralı ile çözüm süreci görüşmelerini yürüten HDP heyeti süreçte gelinen noktayla ilgili Meclis'te bir basın toplantısı düzenlendi. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son açıklamalarıyla süreci ve kendilerini itibarsızlaştırmaya çalıştığını savundu. Önder, hükümetin Erdoğan'ın bu açıklamalarına "mutabakat var" yanıtını vermesini ve bunu kamuoyuna açıklamasını istedi.

Önder, asıl muhataplarının çözüm süreciyle ilgili görüşmeleri yaptıkları hükümet olduğunu söyledi. Önder, sürecin itibarsızlaştırılmasının doğurabileceği sonuçlar için "Şimdi siz bu masayı Sayın cumhurbaşkanının yaptığı gibi tekmelerseniz başka bir masa devreye girer o masa da Genelkurmay Harekat Dairesi'nde bölgenin haritaları işaretli harekat masaları olur" dedi. Önder, hükümetten, varılan mutabakatın gereğini yapmalarını istedi, Erdoğan'ın açıklamalarına karşı hükümetten beklentilerini şöyle anlattı:

"Biz isterdik ki ortada masa yok dediğinde Başbakan ya da Sayın Akdoğan çıksın 'Sayın Cumhurbaşkanı bu mesele öyle değil, biz de muhataplarımızla böyle mutabık kalmadık' desinler diye bekledik. Siyaset eşittir riyakârlık, erdemsizlik hiç değildir. En basit ahlak anlayışı tutarlılık öngörür. Karşımızda ikiye bölünmüş bir iktidar bloğu var, biz bunun içinden barış çıkarmaya çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı masa da yok taraf da yok diyor, bu doğru değildir.

MASA VAR KOLTUKLAR BOŞ!

Şu gördüğünüz masa büyüklüğünde İmralı'da bir yeni masa yapıldı, fiziksel olarak söylüyorum. İzleme heyetinin genişletilerek müzakere heyetine eklemeler yapılarak Dolmabahçe mutabakatı çerçevesinde konuşularak sonuçlandırılmak için yapıldı. Masa var, koltuklar boş şu anda. Bu mesele ciddiyet ve itibarsızlaştırma anlamında, an itibariyle hükmünü yitirmiştir. Sorun çözücü bir mekanizma olma hüviyetini kaybetmiştir."

'İMRALI ZİYARETLERİ SOHBETTEN ÖTEYE GEÇMEZ'

Sırrı Süreyya Önder, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından oluşturulabilecek bir izleme heyetinin güvenilir olmayacağını savundu. Önder, hükümetten bir adım gelmemesi halinde İmralı'ya yapacakları ziyaretlerin sohbetten öteye geçmeyeceğini söyledi, Öcalan'ın süreçten çekilebileceği uyarısı yaptı:

"Bu toplantıyı aynı zamanda sayın Öcalan adına yapıyoruz. Hükümetin yalpalayan tutumu hakkında kendisine bir fikir vermişti, böyle bir şey olması durumunda süreçten çekileceğine dair çok önemli dair uyarılarda bulundu bize. Biz müzakerede heyeti olarak şunu talep ediyoruz. Artık Öcalan'la yeniden görüşecekseniz ve biz de gideceksek Sayın Öcalan'ın statüsünün sizin belirlediğiniz anlamda bir yasal çerçeveye ya da hükümet tarafından kamuoyuna deklare edilmesine ihtiyaç vardır. Bu olmadan artık sizin oyuncak gibi sorumsuzca, hoyratça ikide bir ileri geri gidişlerle bölge halkı üzerinde oynamanıza izin vermeyeceğiz, buna da alet olmayacağız."

HDP'YE YÖNELİK SUÇLAMALAR

Önder, hükümet kanadından kendilerine yönelik "illegal yöntemlere başvuruyorlar" şeklinde açıklamalar yapıldığını hatırlattı. “Evet, illegal yollara saptık” diyen Önder, bunları şöyle sıraladı:

"Birincisi esir alınan askerlerimizi kurtarmak için, bizim işimiz değildi. Daha MGK'da çerçevelenmemişti, yasası çıkmamıştı, inisiyatif aldık, resmi müzakere başlamadan o askerlerimizin yuvalarına dönmeleri için bir milletvekilinin yapmaması gereken yasayla yetkisini almadığı birçok görüşme, çaba ve diplomasi yürüttük. O askerlerimizi sağ salim evlerine getirdik. İkincisi Lice'de alıkonulan iki uzman çavuş için. Hükümetin bizden ricasıyla yasal hiçbir karşılığı olmadan bizim boynumuzun borcu olmayan bir işi bir hafta sonra evlenecek bu iki uzman çavuşumuzun burunları bile kanamadan düğünlerine yetişebilmeleri için şurada gördüğünüz heyet üç gün Lice dağlarında gezdik, onları aldık. Biz gezerken asker operasyon yapıyordu, aldık onların yavuklularıyla kavuşmasını sağladık. Üçüncüsü Süleyman şah operasyonu. Bu konuda bizim ne yaptığımızı, operasyonun salimen sonuçlanabilmesi için tam bir işbirliği güç birliği gönül birliğiyle yürümesi için yaptıklarımızı en iyi bu ülkenin hükümeti ve Genelkurmay'ı bilir.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.08.2025
05:03
Bingöl`de hangi kurum hangi ihaleyi yapacak?
Bingöl'de hangi kurum hangi ihaleyi yapacak?
İlan portalından derlenen ihalelerin türleri, içerikleri ve tarihleri şöyle;
05.08.2025
05:02
Bingöl İŞKUR duyurdu! 400 geçici işçi alınacak
Bingöl İŞKUR duyurdu! 400 geçici işçi alınacak
Bugün itibariyle başlayan başvurular, 09 Ağustos'ta sona erecek. Katılımcılar, 12 Ağustos 2025 tarihinde yüzde 100 noter kurası ile belirlenecek. Katılımcılar, 6 ay süreyle Bingöl merkez ve 7 ilçede Milli Eğitim Müdürlükleri emrinde istihdam edilecek. Hangi ilçede kaç kişi istihdam edilecek? İşte o detaylar…
05.08.2025
04:59
Bingöl`de yatırım yapana SGK ve kredi desteği
Bingöl'de yatırım yapana SGK ve kredi desteği
Bingöl'de çeşitli temaslarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır; 'Yeni modelimizdeki öncelikli yatırımlar kapsamında Bingöl'de yapılacak yatırımlarda istihdam edilecek çalışanların SGK işveren paylarını 12 yıl boyunca bakanlığımız karşılayacak. Yatırımın OSB'de olması halinde bu süreyi 14 yıl olarak uyguluyoruz. 10 yıl süreyle de çalışanlarımız için sigorta pirimi desteği sağlıyoruz' dedi.
05.08.2025
04:57
12Bingölspor`da kombine satışı başladı
12Bingölspor'da kombine satışı başladı
3. Lig temsilcimiz 12 Bingölspor'un 2025–2026 sezonu iç saha maçlarını kapsayan kombine bilet satışlarının başladı. VIP tribününe kombine sahibi olmayan giremeyecek. Misafir girişi için isim yazdırma uygulaması da yapılmayacak.
05.08.2025
04:56
Bingöl`de kadın hırsızlık şebekesi yakalandı!
Bingöl'de kadın hırsızlık şebekesi yakalandı!
Bingöl'de hırsızlık yapan 10 şüpheli polis ekipleri tarafından yapılan çalışma ile gözaltına alındı.
05.08.2025
04:52
Bingöl`de ihtiyaç sahiplerinin ‘Umut`u oluyorlar
Bingöl'de ihtiyaç sahiplerinin 'Umut'u oluyorlar
Burulday; 'Gayemiz dünyanın zor bir süreçten geçtiği bu günlerde bu ağır yükü el ele gönül gönüle vererek mazlum kardeşlerimizin acılarını hafifletmek, dertlerine ortak olmak ve gülümsemelerine bir nebze de olsa iştirak etmektir. Emeği ve katkısı bulunan tüm hayırseverlerimizden Allah razı olsun'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın