Emekli kamu görevlisi Orhan Özaltun, 1971 Bingöl depremi sonrası Kiğı Çiçektepe Köyü'nde babasına ait hasar görev evleri için 1972'de yapılan hasar tespiti yapıldığını ve hak sahibi olduklarını, bunun için 1986'da afet konutu yapıldığını, bu konutların da 2015 Karlıova depreminde hasar gördüğünü 2024 Kasım'da da devlet tarafından yıkıldığını, kendilerine herhangi bir tebligat yapılmadan hak sahipliklerinin iptal edildiğini öğrendiklerini bildirdi.
“BİZİMKİ İPTAL EDİLMİŞ AMA BAŞKALARI ALIP KİRAYA VERİYOR”
Yıkım kararı sonrası eşyaları toplayıp Kiğı merkezdeki bir tanıdıklarına ait kiraladıkları eve bıraktıklarını anlatan Özaltun;
“1971 depreminden bir yıl sonra, yani 1972'de hasar tespiti yaptılar ve eski taş evimizin hasarlı olduğunu raporlayarak hak sahipliği verdiler. 15 yıl sonra, yani 1986'da köyde 35 adet afet konutu yaptılar ama eski taş evler yıktırılmadı. 2015'te Kiğı'da 5,3 büyüklüğünde bir deprem oldu ve 1986'da yapılan 35 konuttan 2 tanesine ağır hasar verildi. Biri bizim, diğeri yan komşumuzun. 1972'de ağır hasar verilip yıkılmayan o evler üzerinden yine hak sahipliği oluşturuluyor ve Kiğı merkezde 28 yeni konut inşa edilerek geçen yıl teslim ediliyor. Babama ait olup ağabeyimin ikamet ettiği konut, 2015'ter ağır hasar verilse de konteyner filan verilmediği için orada ikamet etmeye devam etti. Daha sonra 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler yaşandı ve alınan kararla 2024 Kasım'da Kaymakamlık marifetiyle köydeki o konutumuz da yıktırıldı. Konteyner de verilmedi. Eşyalarımız Kiğı merkezde kiraladığımız bir yerde duruyor. İstanbul'da ikamet ediyorum ve iki hafta önce Bingöl'e gelince AFAD Müdürlüğü'ne gittim ve konteyner durumu ile konut durumunu sorduğumda hak sahipliğimizin iptal edildiğini öğrendim. Neden iptal edildiğini sorduğumda ‘muhtara bilgi verdik, ona sorun' denildi. Muhtardan bize bir evrak ya da bildirim gelmemiş, AFAD'dan da herhangi bir tebligat almamışız. Babamın 6 çocuğu var, bize konut çıkmazken, başka ailelere 2-3 konut çıkmış. Kiğı merkezde yapılan 28 konut şu anda 8-10 Bin TL'ye kiraya veriliyor. Bizim kiraya verme derdimiz yok, sadece hakkımız olanı elimizden alınmasına karşı çıkıyoruz” dedi.
“AYNI EVİ TEKRAR TEKRAR GÖSTERİP YENİ KONUT ALIYORLAR”
Tepkisini paylaşırken önemli bir iddiayı da gündeme getiren Özaltun, depremde hasar görev evlerin elektrik ve su aboneliğinin değiştirilip tekrar tekrar konut hak sahipliği elde edildiğini öne sürdü.
“1972'de yapılan taş binalar hala yakta duruyor. İsim ve su faturası değiştirilip tekrar evler üzerinden konut çıkarılıyor. O taş evler üzerinden köyde konut sahibi oldular, yetmedi, 2015 depreminden sonra da yine o taş evleri gösterip bu kez Kiğı merkezde ev sahibi oldular” iddiasını yineleyen Özaltun; “Köydekilerin büyük bir çoğunluğunun İstanbul'da ikamet ettiğini, seçimden seçime ikametgahlarının muhtarlık seçimi için köye nakledildiğini herkes biliyor. Bize herhangi bir resmi bildirimde bulunmayıp hak sahipliğimizin sonlandırılmasına neden olan muhtardan da, tespit yaparken hakkımızı ihlal eden ilgili mühendisten de şikayetçiyim. Sayın Valimizden bu hususta ilgi ve destek bekliyoruz. Hakkımızın elimizden alınmasına göz yumulmamalı.