KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Mayıs 2026 Çarşamba
°C

Bm ve unıcef neden sesini çıkarmıyor

Gili, Arakanlı Müslümanlara yardım etmek isteyen bağışçı ve hayırseverlerin ARAKAN yazıp 3072’ye göndererek 5 TL bağışta bulunabileceklerini açıkladı.

Bm ve unıcef neden sesini çıkarmıyor
03 AĞUSTOS 2012 CUMA 07:07
0
1944
0
AA aa

 Uzun yıllardan beri Arakan üzerine çalışmalar yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı bölgedeki çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Son olarak bölgeye giden İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri bölgede hem yardım çalışmaları gerçekleştirdi hem de geniş kapsamlı bir rapor hazırladı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Haziran 2012'de Arakan'da başlayan şiddet olayların arka planını ve Arakan Müslümanlarının maruz kaldığı hak ihlallerini ortaya koyan bir rapor hazırladı. Raporda Arakan sorununun tarihsel sürecinden günümüzde yaşanan sıkıntılarına kadar pek çok konuda geniş kapsamlı bilgiler yer alıyor.

İHH'nın bölgede uzun yıllardır devam eden yardım çalışmaları hakkında bilgiler veren İHH Bingöl İl Temsilcisi Muhittin Gili, bugün Arakan'da acımasız bir katliam ve zulüm yaşandığını söyledi.

“Arakanlılar ölümü bekliyor”

Arakan'da çok sayıda mülteci kampının olduğunu belirten Gili: “Uzun süredir bu kamplardan birinde yaşayan 75 yaşındaki Kala'nın dilinden dökülen “Bizi bütün acılarımızdan kurtaracak olan ölümü bekliyoruz.” sözü bu insanlık dramının en somut yansımasıdır. Ayrıca Beton evler yapmaları yasak olan Müslümanlar, evlerini ahşaptan yapmak zorundadır. Devlete ait kabul edilen bu evler yanlışlıkla yanarsa ev sahibi devletin evini yakmaktan altı yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaktadır. Bir Müslüman iş yeri açabilmek için bir Budist'le ortaklık kurmak zorundadır. Bu ortaklıkta Budist, sermaye koymadan işletmenin yarısına ortak olmaktadır. Müslümanların motorlu taşıt sahibi olması yasaktır. Bir Müslüman'a bir suç isnat edildiğinde kendisini savunma hakkı verilmemekte ve derhâl hapsedilmektedir. Polis ya da asker sebepsiz yere bir Müslüman'ın evine baskın yapabilirler. Müslümanların saat dokuzdan sonra sokağa çıkması ve polisten izinsiz akraba ya da komşu ziyareti yapmaları yasaktır. Müslümanlar hiçbir ücret almadan devlet ya da Budistlerin işlerinde çalıştırılmaktadır. Müslümanların vatandaşlık hakları yoktur. Müslümanlara üzerinde “yabancılara aittir” ibaresi yazan özel beyaz bir kimlik verilir” dedi.

İHH'nın Arakan'da yaşanan zulmü dünya kamuoyuna duyurmak için çalışmalar yaptığını ifade eden Gili: “Ancak bizim fazla bir şey yapmamıza gerek kalmadan her şey bir Budist'in, yaptıkları katliamı sosyal medyada paylaşması ile ortaya çıktı. Bizim yapmak istediğimizi kendi elleri ile yapmış oldular”

Bölgede yaşanan olayların aralıksız sürdüğünü söyleyen Gili: “Yaşanan olayların uluslararası kamuoyunda gündeme gelmesinin Myanmar devleti üzerindeki baskıları arttırdığı, bunun sonucunda bölgedeki zulmün bir nebze olsun hafiflediği söyleniyor. Ancak ne yazık ki durum hiç de öyle değil, özellikle kırsal bölgelerde katliamlar, tecavüzler ve işkenceler bütün hızıyla devam ediyor. Bölgeye hâlâ insani yardım kuruluşları ve basın mensupları alınmıyor. Arakan'dan kaçan Müslümanlar Bangladeş'teki kamplara sığınıyor ancak onları orada da büyük sıkıntılar bekliyor. Kamplarda durum gerçekten içler acısı. Bu kampları gördüğünüzde bu insanların nasıl bir zulümden kaçarak bu kadar kötü koşullarda yaşamayı göze aldıklarını tahmin edebiliyorsunuz”

“İslam Birliği Teşkilatı'nın artık sesini yükseltmesi lazım''

BM'nin katliamlara sessiz kaldığını ifade eden Gili: “Bu insanlara dünya yüz çevirmiş durumda. BM neden sesini çıkarmıyor, Müslümanların katledildiği yerlere neden müdahale etmiyor? UNICEF Arakan'daki çocukları neden görmüyor? İslam Birliği Teşkilatı'nın artık sesini yükseltmesi lazım'' dedi.

2012 yılı içerisinde yapılan yardımları anlatan Gili: “Bin 500 kişinin istifade edeceği bir caminin (Tepeaşan Ailesi Camii) inşasına başlanmıştır. Cox's Bazar'da bin 500 kişinin istifade edeceği Şahin Altunok ve Avni Poçins Camii inşasına başlatılmıştır. Daru'l İman Yetimhanesi için bir balık çiftliği satın alınmıştır. Buradan elde edilen gelir yetimler için kullanılacaktır. Adak ve Akika kurbanları kesilerek yaklaşık 500 aileye dağıtılmıştır. İhtiyaç sahibi hanımlara yönelik meslek edindirme projesinin altyapı çalışmaları başlatılmıştır. Projeden ilk etapta yetim annesi 70 dul hanım istifade edecektir. Haziran ayında yaklaşık 2.000 ailenin istifade ettiği 25.000 avroluk acil yardım yapılmıştır. Kamplarda kalanlara daha önce de su kuyusu açan, gıda ve acil yardım malzemeleri yardımları yapan İHH ekipleri, Ramazan dolayısıyla geldikleri Cox Bazar bölgesindeki kamplara gıda yardımı yaptı” diye konuştu.

İHH, canlarını kurtarmak için Myanmar'ın Arakan bölgesinden çeşitli yollarla kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingyalı Müslümanlara ramazan ayının ilk günlerinden itibaren yardım elini uzatmayı sürdürüyor. Arakan'a acil yardım kapsamında 240 ton pirinç gönderildiğini belirterek: “Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlara İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından gönderilen gıda yardımı bölgeye ulaştı. Myanmar'da yaşadıkları şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingyalı Müslümanlar, İHH'nın dağıttığı gıda yardımını alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdular. Türkiye'den temin edilen yardımlarla alınan 240 ton pirinç kamyonlarla kampın bulunduğu bölgeye ulaştırıldı” şeklinde konuştu.

Arakanlı Müslümanlara yardım etmek isteyen bağışçı ve hayırseverlerin ARAKAN yazıp 3072'ye göndererek 5 TL bağışta bulunabilirler. Ayrıca Arakan Acil Yardım çalışmaları hakkında detaylı bilgi için www.ihh.org.tr ve 0212 631 21 21 telefon numaralarından İHH'ya ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.05.2026
17:51
Bingöl`de süt üreticisine destek
Bingöl'de süt üreticisine destek
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
06.05.2026
17:50
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrencilere haftanın 7 günü ücretsiz hizmet verecek Murat Etüt Merkezi düzenlenen törende dualarla açıldı. Merkezde ders desteğinden deneme sınavlarına kadar geniş kapsamlı imkanlar sunulacak.
06.05.2026
17:49
Genç`e kütüphane ve etüt merkezi
Genç'e kütüphane ve etüt merkezi
Bingöl'ün Genç ilçesinde Belediye Başkanı Kemal Tartar'ın seçim vaatleri arasında yer alan etüt merkezi ve halk kütüphanesi projesi ihale aşamasına geldi. 400 kişi kapasiteli merkezin 2026-2027 eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.
06.05.2026
17:48
Bingöl`de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 1 Mayıs'ta evden çıktıktan sonra kaybolan emekli öğretmen Kutbattin Keskin'i bulmak için 3 ilden gelen ekiplerin de katılımıyla 229 personelle arama çalışması yürütülüyor.
05.05.2026
14:54
Başkan Arıkan
Başkan Arıkan 'Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek duyurdu!
Seçim döneminde 'Vizyon Proje' olarak duyurduğu 'askeri alanın tahsisi' konusunda 'İmzaları attık, Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek müjdeyi veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 350 dönümlük askeri alanın devir protokolünün imzalandığını duyurdu. Arıkan, yakın zamanda ihaleye çıkacak önemli projelerle ilgili de mesajlar verdi.
05.05.2026
14:42
Resmi Gazete`de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Resmi Gazete'de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Araç sahiplerini ilgilendiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, araç sorgulamalarında ücret ödenecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın