KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ağustos 2025 Çarşamba
°C

Bol bol süt için

Sağlık Bakanlığı, “Osteoporozdan korunmak için, sağlık için, sağlıklı süt için” kampanyası çerçevesinde, osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde süt tüketiminin önemi konusunda 11 il sağlık müdürlüğünden gelen personele eğitim veriyor.

Bol bol süt için
06 EYLÜL 2007 PERŞEMBE 15:14
0
889
0
AA aa
Büyükhanlı Park Otel'de düzenlenen iki günlük eğitim toplantısının açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Türkiye'de bulaşıcı hastalıklarla mücadele konusunda önemli gelişmeler kaydedildiğini ancak beslenmeye bağlı kronik hastalıklar konusunda hala yeterli bilinç düzeyine ulaşılamadığını söyledi.

Buzgan, Türkiye'de yetersiz beslenmeye bağlı sıkıntılar yaşandığını, ancak dengesiz beslenmenin çok daha önemli bir sorun olarak ortaya çıktığını ifade etti. Osteoporozun farkındalığı konusunda hala eksiklikler bulunduğuna işaret eden Buzgan, “Osteoporoz toplumda hala 'yaşlı kadın hastalığı' olarak biliniyor” dedi.

Süt ve süt ürünlerinin doğumdan itibaren her dönemde düzenli olarak tüketilmesinin önemine dikkati çeken Buzgan, osteoporozun önlenmesinde süt tüketimi kadar, güneş ışığından yararlanma ve fiziksel aktivitenin de yeri olduğunu dile getirdi. Buzgan, sözü edilen tüm unsurlar bütün halinde düşünüldüğünde osteoporozun önüne geçilebileceğini kaydetti.

“HER 6 KADINDAN BİRİNDE OSTEOPOROZ KIRIĞI GÖRÜLÜYOR”

Sağlık Bakanlığı Toplum Beslenmesi Şube Müdürü Dr. Dt. Meltem Soylu da, sağlıklı nesiller yetişmesi için gebelik döneminden itibaren beslenmeye önem verilmesi gerektiğini anlatarak, Türkiye'de süt ve süt ürünleri tüketiminin az denebilecek düzeyde olduğunu söyledi.
Osteoporozun önlenmesinde süt tüketiminin önemine işaret eden Soylu, her 6 kadından birinde osteoporoz kırığı görüldüğünü, osteoporozun sessiz ilerlediğini ve tedavi maliyetinin de çok yüksek olduğunu anlattı.

Osteoporozun bilgilendirme ve alınacak tedbirlerle kolaylıkla önlenebileceğini söyleyen Soylu, bunun için sağlık çalışanlarının topluma doğru mesaj vermesi, il bazında stratejiler geliştirilmesi ve konuya önemle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler de küçük yaşlarda beslenme bilincini artırarak, ileride karşılaşılabilecek bir çok hastalığın önlenebileceğini söyledi.

Süt ve süt ürünlerinin tüketiminin Türk toplumundaki yerinin önemine işaret Besler, “Süt, bireyin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan besin ögelerinin tamamına yakınını içerir” dedi. Bir bardak sütle 6 yaşında bir çocuğun ihtiyacı olan kalsiyumun yüzde 52'sinin, proteinin yüzde 35'inin ve fosforun yüzde 55'inin karşılandığını anlatan Besler, sütün içerdiği fosfor-kalsiyum oranı nedeniyle de vücudun kalsiyumdan yararlanması için en ideal ölçüye sahip olduğunu söyledi.

Sağlık personelinin süt ve süt ürünlerinin yararı hakkında bilgilendirilmesi, toplumda bu konuda farkındalığın artırılması için eğitimler verilmesi ve il bazında çalışmalar yapılmasının yanı sıra osteoporoz risk analizine yönelik bir çalışma da yürütülen eğitim programına, Hatay, Mersin, Ankara, Çorum, Şanlıurfa, Isparta, Kayseri, Nevşehir, Afyonkarahisar, Kütahya ve Tokat sağlık müdürlüklerinden gelen personel katılıyor.
Eğitim toplantısı, akademisyenlerin konuyla ilgili sunumları ve panellerle yarın da devam edecek. Toplantıda, “Osteoporozdan korunmak için, sağlık için, sağlıklı süt için” programına ilişkin il etkinlik planları da hazırlanacak

Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2025
03:42
Resmî Gazete`de yayımlandı! Bingöl`ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
Resmî Gazete'de yayımlandı! Bingöl'ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
'Bingöl Üniversitesi Bingöl Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği' Resmî Gazete yayımlandı. 'Merkezin Görevleri' kısmında, Bingöl'ün tarihi, kültürü, ekonomisi konularında geniş çalışma olanakları yer alıyor.
20.08.2025
03:41
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Sağlık Bakanlığı, tuvalet ve asansör gibi ortak alanların temizliğini hızlandırmak için QR kodlu 'anında bildirim' uygulamasını tüm hastanelerde yaygınlaştırıyor.
20.08.2025
03:40
Otomobil takla attı: 6 yaralı
Otomobil takla attı: 6 yaralı
Bingöl-Elâzığ yolunda otomobilin takla atması sonucu meydana gelen kazada, 6 kişi yaralandı.
20.08.2025
03:40
MEB`den 13 maddelik yasaklar listesi
MEB'den 13 maddelik yasaklar listesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025-2026 eğitim öğretim yılına ilişkin yeni genelgeyi yayımlayarak, okullar ve öğretmenler için uygulanacak yasak ve kısıtlamaları duyurdu. Kayıt ücreti yasağı, Kaynak kitap yasağı, Cep telefonu yasağı, Sınav hazırlık kursları ve dahası…
20.08.2025
03:39
Seçmeli Dersler Bu Kriterlere Göre Tercih Edilecek
Seçmeli Dersler Bu Kriterlere Göre Tercih Edilecek
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025-2026 Eğitim ve Öğretim Yılı İş ve İşlemler Belgesini yayımladı. Yeni eğitim yılı öncesinde hazırlıklar sürerken, öğrencilerin seçeceği seçmeli derslerle ilgili yeni kriterler duyuruldu.
20.08.2025
03:38
Araçlara kamera ve takip sistemi zorunluluğu
Araçlara kamera ve takip sistemi zorunluluğu
Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, yönetmelik kapsamındaki araçlarda araç takip sistemi, iç ve dış kamera, kayıt cihazı ve acil durum butonu bulundurulması artık zorunlu oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın