KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Bolu dağı tüneli açıldı

Yapımına 14 yı önce başlanan tüneli Erdoğan ve Prodi birlikte açtı.

Bolu dağı tüneli açıldı
23 OCAK 2007 SALI 13:55
0
1174
0
AA aa
Bolu Dağı Tünelinin İstanbul-Ankara istikameti, 14 yıllık yapım süresinin ardından bugün hizmete açıldı.
Açılışta kurdeleyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin yanı sıra Devlet Bakanı Ali Babacan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Astaldi firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Paulo Astaldi birlikte yaptılar.
Açılış öncesinde Astaldi Firması Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi, Başbakan Erdoğan ve İtalya Başbakanı Prodi'ye tünelin maketini hediye etti.
Temsili kurdele kesimi sırasında Erdoğan, tünelin tüm insanlık için büyük önem taşıdığını ifade ederek, duydukları mutluluğu dile getirdi. Erdoğan, ''bismillah'' diyerek kurdeleyi kesti.
Kurdele kesiminin ardından havai fişekler patlatıldı ve gökyüzüne çok sayıda balon bırakıldı. Daha sonra Erdoğan, Prodi ve beraberindeki heyet, tünelden ilk geçişi gerçekleştirdiler.

BİR RÜYA GERÇEK OLDU
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bolu Tünel geçişinin açılmasıyla milletin, ülkenin bir rüyasını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, bu tünelin yapımında emeği geçen, yüklenici firma, mimarı, mühendisleri ve tüm işçileri selamlayarak başladığı konuşmasında, tarihi bir gün için bugün bir araya gelindiğini söyledi.

''Milletin, ülkenin bir büyük rüyasını gerçekleştirdiklerini'' ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: ''Milletimizin talepleri doğrultusunda yol almanın, milletimizin ideallerini gerçeğe dönüştürmenin sevincini yaşıyoruz. Değerli dostum Sayın Prodi'yi Bolu'da ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Uluslararası ilişkilerimizin güçlendiği bu dönemde Bolu Tüneli'ni birlikte açmamız hem bir finaldir, hem de yeni bir başlangıçtır. Hatırlarsanız 2005 yılı Kasım ayında da Samsun'da Türkiye'nin 8 yıllık bir rüyasını gerçeğe dönüştürdük.''

ULUSAL VE ULUSLARARASI TAŞIMA İMKANLARI

Eski İtalya Başbakanı ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılımıyla düzenlenen törende, geçen yıl Mavi Akım Projesini hayata geçirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: ''İtalya ile enerji alanında bir diğer ortak proje ise Doğu-Batı enerji koridorunun önemli bir unsuru olan Türkiye, Yunanistan, İtalya doğal gaz bağlantısıdır. Türkiye-Yunanistan-İtalya doğal gaz interkonektörü, geniş Hazar havzası ile Ortadoğu doğalgazının Avrupa'ya ulaştırılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Tarih boyunca etkileşim içinde olduğumuz İtalya ile ilişkilerimiz artarak devam etmektedir. Bugün de İtalya ile dostluk bağımızı daha da güçlendirecek bir başka ortak projeyi somut hale getiriyor ve hizmete açıyoruz.

Bu önemli tünel, ülkemize, Bolu'ya ve tüm insanlığa hayırlı olsun.'' İstanbul ile Ankara'yı birbirine bağlayan önemli bir kavşakta bulunan Bolu'nun, trafik akışının en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, projenin, yaşanan trafik tıkanıklığının, bu tüneli açmak suretiyle aşmak, ulusal ve uluslararası taşıma imkanlarını geliştirme bakımından büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Bolu Dağı geçişinin Türkiye'nin kara yolu geçişinin ana arteri konumunda olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ''Burası, ulusal ve uluslararası taşıma talebinin karşılamak için planlanan Edirne-İstanbul-Ankara Otoyol Projesi'nin yapılmayan tek kısmıydı. Söz konusu otoyol projesi tümüyle hayata geçmiş olacaktır'' dedi. Bu sayede tıkanıklığın ortadan kalkacağını belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası ve ulusal nakliyatın rahatlayacağını, şehirler arasındaki ticari ilişkilerin hız kazanacağını bildirdi.

14 YILLIK SÜREÇ

14 yıldır maalesef bu sürecin bazı nedenlerle devam ettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: ''Böyle olmasını istemezdik işte bunlar niçin bazı alanlarda ülkemiz yatırımlarının maliyetlerini kat be kat fazlasıyla ödüyor Şimdi ise insanımızın seyahat kalitesine büyük katkı yapacak olan bu tüneli, 14 yıl aradan sonra hamdolsun hizmete açıyoruz.

Bugüne kadar, iki kez sel iki kez deprem felakatine maruz kaldı bu tünel. Ancak bu sel ve depremler projelerin mukavemetini test etmek bakımından da aslında belkide önemli bir imkanını sundu. Projede yer alan viyadüklerin inşaatına deprem sonrasında yeniden başlandı. Tüm viyadüklerde deprem etkisine karşı yüksek güvenlik önlemleri alınmıştır.

Şu anda zor şartlardan dolayı, fazladan harcanan taşıt işletim ve amortisman giderleriyle zaman kaybından ciddi manada bu tünel vesilesiyle istifade edeceğiz. Ayrıca kış aylarında Bolu Dağı bizler için çok çok önemli, sıkıntılı bir geçiş noktasıydı. Artık zor olan bu güzergahta trafik akışı güvenliği kesintisiz ve yüksek standartta gerçekleşebilecektir. Yıllık 40 milyon dolar civarında gerçekleşecek olan bir tasarrufla ekonomimiz için çok önemli bir katkı sağlanacaktır. Büyük projeler ortaya koyabilmek için büyük ideallere sahip olmak gerekiyor.'' 


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın