KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Haziran 2025 Perşembe
°C

Bolu tüneli istanbul yönü de açıldı

Bolu Dağı Geçişi 14 yıl sonra tamamlandı. Gümüşova-Gerede Otoyolu kapsamındaki Bolu Dağı Geçişini önemli bir kesimini oluşturan Bolu Dağı Tüneli Ankara İstanbul arası ikinci tüp geçidi düzenlenen törenle açıldı.

Bolu tüneli istanbul yönü de açıldı
08 MAYIS 2007 SALI 14:26
0
1419
0
AA aa
Açılışa katılan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan “Yıllardır beklediğimiz Ankara-İstanbul arası ikinci tünelini açtık. Kışın bazı eksikler nedeni ile tek tarafını hizmete sunmuştuk. Şimdi söz verdiğimiz gibi bu tarafını açıyoruz. 45 dakika zamandan tasarruf sağlayacak” dedi. Bütün eksikliklere rağmen tamamlandığını belirten Erbakan, bundan sonra problem yaşanmasını beklemediklerini söyledi. Tünellerde en son teknolojinin kullanıldığını söyleyen Erbakan, esnaf için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Servis alanları için gerekli düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Erbakan bu kadar büyük ticareti yeni yola getirmenin kolay olmadığını dile getirdi. Taşların zamanla yerine oturacağını dile getiren Erbakan “kimseyi mağdur etmeyiz. Öbür yolu da unutmayın. Nostaljik bir yol” diye konuştu.

Yapımı 14 yıl süren Bolu Dağı Tüneli İstanbul-Ankara istikameti 23 Ocak'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Romano Proditor tarafından açılmıştı. Proje için bugüne kadar 800 milyon doların üzerinde harcama yapıldı. Bunu yaklaşık yüzde 35'i tünle için harcandı. Ayrıca yetkililerden edinilen bilgiye göre Bayındır ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan'ın saat 3'e kadar Başbakandan haber beklediği öğrenildi. Başbakan Erdoğan "gel" derse Erbakan istifa ederek İzmir'den milletvekili adayı olacak.

Tünelin İstanbul-Ankara istikameti, 14 yıllık yapım süresinin ardından 23 Ocak'ta açılmıştı.

Açılışı yapan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan, tünelden ilk geçiş yapan araçlara, Bolu çikolatası ve çiçek hediye etti.

Bolu Dağı Geçişi Projesi içerisinde önemli yeri olan Bolu Dağı Tüneli, çift tüp olarak inşaa edilmişti.

Ankara yönüne doğru olan sağ tüp 2 bin 788 metre, İstanbul yönüne doğru sol tüp 2 bin 954 metre uzunluğunda. Bolu Dağı tüneli ile Ankara-İstanbul arası 3.5 saatte aşılacak.

Yapımı 14 yıl sürdü

Bolu Dağı tünelinin İstanbul-Ankara istikameti, 14 yıllık yapım süresinin ardından geçtiğimiz 23 Ocak'ta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin katıldığı törenle hizmete açılmıştı.

Açılışta kurdele kesimini, Başbakan Erdoğan ile İtalya Başbakanı Prodi'nin yanı sıra Devlet Bakanı Ali Babacan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Astaldi firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Paulo Astaldi birlikte yapmıştı.

Projenin geçmişi

1977 yılında Helsinki nihai belgesi kararları doğrultusunda 10 Avrupa ülkesinin katılımıyla imzalanan ve Avrupa Ekonomik Komisyonu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğinde hala devam eden TEM (Kuzey-Güney Avrupa Otoyolu) Projesi, Türkiye sınırları içinde Kapıkule'den başlayıp İstanbul-Ankara üzerinden devam ediyor.

Anadolu Otoyolu, Gümüşova-Gerede kesimi de bu güzergah üzerinde TEM projesinin bir parçasını oluşturuyor.

Edirne-İstanbul-Ankara eksenindeki ulusal ve uluslararası taşıma talebini karşılamayı amaçlayan otoyol projesi içinde yer alan Bolu Dağı geçişi ise projenin yapımı tamamlanmayan tek kısmını oluşturuyor.

25.5 kilometre uzunluğundaki Bolu Dağı geçişi, Gümüşova-Gerede otoyolunun 30'uncu kilometresindeki Kaynaşlı'dan başlayarak, Doğu yönünde Asarsuyu Vadisi boyunca ilerleyip Bolu Dağını bir tünelde geçiyor ve Yumrukaya mevkiinde sona eriyor.

İlk kazı 1993'te yapıldı

Bolu Dağı Geçişi Projesi için 1990 yılında ihaleye çıkılırken, ihaleyi İtalyan Astaldi firması yüklendi. Proje içinde yeralan Bolu Dağı tünelinde ilk kazı işlemi ise 1993 yılında başladı.

Toplam 25.5 kilometre uzunluğundaki Bolu Dağı geçişinde, 4.6 kilometre uzunluğunda 4 adet viyadük, yaklaşık 900 metre uzunluğunda 3 adet köprü, yaklaşık 2 bin 900 metre uzunluğunda Bolu tüneli yer alıyor.

Bugüne kadar 2 kez sel, 2 kez de depreme maruz kalması nedeniyle projede bazı gecikmeler meydana geldi. Bolu Dağı tüneli 3 geliş, 3 gidiş şeritli olmak üzere, çift tüp olarak inşaa edildi.

Ocak ayında açılışı yapılan Ankara yönüne doğru olan sağ tüp 2 bin 788 metre, bugün açılışı yapılacak İstanbul yönündeki sol tüp ise 2 bin 954 metre uzunluğunda.

Bolu Dağı Geçişi Projesi, genellikle Bolu Tüneli Projesi olarak anılıyor, ancak tünel, projenin 3 kilometrelik bölümünü oluşturuyor.

Proje için bugüne kadar KDV hariç 800 milyon doların üzerinde harcama yapılırken, bunun yaklaşık yüzde 35'i Bolu tüneli için kullanıldı.

Anasayfa için tıklayınız.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.06.2025
21:26
Bingöl Basın Konseyi`nden Vali Usta ile Başkan Arıkan`a Ziyaret
Bingöl Basın Konseyi'nden Vali Usta ile Başkan Arıkan'a Ziyaret
Yaklaşık 15 gün öne kurulan Bingöl Basın Konseyi, ilk ziyaretlerini Bingöl Valisi Dr. Ahmet Usta ve Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'a yaptı. Konsey Başkanı Hakim Bayraktar ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı ziyaretlerde, konseyi amacı, hedefleri ve yürütülmesi planlanan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
18.06.2025
20:06
Hibe desteği alacaklar dikkat! Son başvuru 23 Temmuz
Hibe desteği alacaklar dikkat! Son başvuru 23 Temmuz
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP)2025 Yılı 16. Etap Başvuru Sonuçları Askı İlanı yayımlandı.
18.06.2025
19:50
Hülakü, su sorunu için yanıt istedi
Hülakü, su sorunu için yanıt istedi
Bakan Kurum'un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi veren DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, soruları sıraladı ve 'Bingöl Merkez'deki içme suyu sorununun kalıcı biçimde çözülebilmesi için önümüzdeki dönemde hangi adımlar atılacaktır?' diye ekledi!
18.06.2025
19:20
Okan Alay`dan yeni eser!
Okan Alay'dan yeni eser! 'Sesin Değdiği Yerden'
Bingöl temalı şiir ve hikâyeleri ile de adından söz ettiren ve kuşağının özgün kalemleri arasında yer alan Alay, 'Sesin Değdiği Yerden' adlı yeni eserinde bireyin iç dünyasında yankılanan seslerin peşine düşüyor.
18.06.2025
13:47
Bingöl`de 15 bin kök kenevir ele geçirildi
Bingöl'de 15 bin kök kenevir ele geçirildi
Bingöl'ün Genç ilçesinde jandarma ekiplerince yapılan çalışmada, 15 bin 300 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
18.06.2025
13:40
12Bingölspor ismini ve logosunu değişti!
12Bingölspor ismini ve logosunu değişti!
Daha önce çeşitli sebeplerle isim değişikliğine uğrayan ve son olarak '12Bingölspor' adıyla faaliyet gösterirken M.Engin Özturan öncülüğündeki yönetim tarafından alınarak 3. Lig'e çıkarılan yeşil beyazlı temsilcimiz, kurumsal kimliğini yenileyip ismini ve logosunu değiştirdi. Yeni ismi Bingölspor FK olarak tescillendi, logosunda ise Bingöl'ün folklorik sembolü olan kartal ile güneş ve dağ figürleri yer aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın