KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Bölümü var ataması yok!

Üniversite eğitimi alıp mezun oldular ve şimdi iş bekliyorlar. Ancak onlar için bir kadro ve meslek tanımlamaları olmadığı için ne devlette, ne de özel sektörde iş bulamıyorlar. Bingöl Üniversitesi'nden derece ile mezun olan Uğur Doğan, fabrikada işçi olarak çalışıyor.

Bölümü var ataması yok!
12 TEMMUZ 2016 SALI 05:02
0
2850
1
AA aa

‘Evde Hasta Bakımı Teknikerleri'nin kadro isyanı başladı. Yeni açılan bölümlerde üniversite eğitimi alıp mezun oldular ve şimdi iş bekliyorlar. Ancak onlar için bir kadro ve meslek tanımlamaları olmadığı için ne devlette ne de özel sektörde iş bulamıyorlar.

Bölüm mağdurları “deve miyiz kuş muyuz belli değil, tanınmıyoruz, meslek tanımımız yok” diye devlete, hükümete tepkilerini dile getiriyor.

Türkiye'de 2013 yılında 5,9 milyon olan 65 yaş üzeri nüfus, 2023 yılında 8,6 milyon ve 2050 yılında 19,5 milyon olacak. 2050 yılında ortanca yaşı 40,2 olarak tahmin edilen ülkemizin 186 ülke arasında 89. sırada yer alması beklenmekte. Türkiye'de yaşlı nüfusun her geçen yıl artmasından ve birçok hastalığın baş göstermesinden dolayı geçmiş yıllarda yurdun çeşitli yerlerindeki üniversitelerin meslek yüksekokulu bünyelerinde, bu alanda ihtiyacı karşılamak amacıyla (2005'te) 'Yaşlı Bakımı Bölümü' ve (2009'da) 'Evde Hasta Bakımı Bölümü' açıldı.

 Yaşlı Bakımı Bölümü 2007'de, Evde Hasta Bakımı Bölümü ise 2011'de ilk mezunlarını verdi.

25 BİN MEZUN VAR AMA TANIMLAMALARI YOK

Ancak 2 yıl boyunca donanımlı bir şekilde evde hasta ve yaşlı bakım uzmanı olarak yetişip mezun olan ve sayıları 25 bini bulan teknikerler, meslek ve kadro tanımlamaları yapılmadığı için devlet kurumuna atanamıyor.

Mağdur teknikerler, meslek tanımlamalarının olmadığı için özel sektörde de iş bulamadıklarını, iş bulsalar da mesleklerinin harici işlerde kendilerine görev verildiğini kaydediyor.

ATANAMAYINCA FABRİKADA ÇALIŞMAYA BAŞLADI

2014 yılında Yaşlı Bakım Teknikeri olarak Bingöl Üniversitesi'nden derece ile mezun olan Uğur Doğan, "Yaşlılarımıza ve engellilerimize daha iyi bakılması için donanımlı eğitim aldık. Bu bölüme giderken atanma umudu ile gittik. Bölümümü iyi bir dereceyle bitirmeme rağmen atanamayınca fabrikada işçilik yapıyorum. Meslek tanımından dolayı atamamız yok. Biz ülkemizdeki yaşlı ve engelli kişilerin alanında uzman kişilere teslim edilmesini istiyoruz. Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayınlanmış olan “Unvan Taplosu Rehberi”nde yer alan 1269 meslek içinde “Yaşlı Bakım Teknikeri” mesleğinin 1270.  meslek olarak yer almasını istiyoruz" dedi.

EMEKLERİ BOŞA GİTTİ: MESLEK TANIMIMIZ TANINMIYOR

Evde Hasta Bakımı Teknikeri olan Tevhid Kabakaş ise "Meslek tanımımız kabul edilmiyor. Özel hastanelerde, bakım merkezlerinde çalışamıyoruz. Meslek ve kadro tanımlamamızın acilen yapılmasını istiyoruz. Alım yapılsa da sözleşmeli alım yapılıyor. Bu alımlar bir elin parmağını geçmiyor. İki yıl emek verdik. Bütün teorik ve pratik eğitimleri gördük. Fakat yaptıklarımızın karşılığını göremiyoruz. Bu aldığımız eğitimi bir yerde icra edemiyoruz. 2 yıl aldığımız eğitimler doğrultusunda (0- +65 yaş ) bakıma muhtaç bireylerin bakımı ve sağlık durumu takibi konusunda gerekli donanıma sahibiz " diye konuştu.

Sağlıkta dönüşüm projesiyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın geçmiş yıllardaki bakanlığı döneminde bu bölümlerin çıkarıldığını hatırlatan Kabakaş, meslek ve kadro tanımlamalarının yapılmadığı için bu bölümlerden mezun olan kişilerin işsizler ordusuna dahil olduğunu kaydetti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
serdar-12 (@Misafir_19800)
13 Temmuz 2016 Çarşamba 12:47
Sizin atanabilmeniz için bizim anne ve babalarımızı dışarı atmamızı beklemeniz lazım ne vardı gidip bu bölümü okuyacak tabikide atanamayacaksın
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın