KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Bosna'da toplu mezar komisyonuna saldırı

Bosna-Hersek'te savaşta katledilen 20 bin kurbanın cesedine ulaşmayı başaran Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Maşoviç ve beraberindeki ekibe, uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.

Bosna`da toplu mezar komisyonuna saldırı
28 TEMMUZ 2010 ÇARŞAMBA 00:41
0
1671
0
AA aa

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta katledilen ve cesetleri toplu mezarlara gömülen kurbanların bulunması için kurulan Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanlığını yürüten Amor Maşoviç ve ekibi, geçen hafta Drina Nehri'nin sularının oluşturduğu Peruçaç Gölü'nde toplu mezar arama çalışması başlattı.

Amor Maşoviç ve beraberindeki 7 kişiye, bugün akşam saatlerinde Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında kalan Vişegrad kenti yakınlarındaki gölde bot üzerinde bulundukları sırada, uzun namlulu silahla ateş açıldı. Açılan ateş sonucu ölen ya da yaralanan olmadı. Mermilerden birinin, bota isabet ettiği kaydedildi.

Olayın ardından bölgeye çok sayıda polis ekibinin geldiği ve konuyla ilgili soruşturma başlattığı bildirildi.

Ülkenin en önemli isimlerinden birisi olarak gösterilen ve Bosna-Hersek'in merhum devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç'in yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Amor Maşoviç, olayla ilgili AA muhabirine telefonla bilgi verdi.

Maşoviç, yaptığı açıklamada, botla göl üzerinde hareket halindeyken saldırının meydana geldiğini söyledi.

Saldırıda şans eseri ölen ya da yaralananın olmadığını ifade eden Maşoviç, şöyle dedi:

''Kurşunlardan birisi botumuza isabet etti. Saldırıda suikast silahının kullanıldığını tahmin ediyoruz. Çünkü hiç kimse silah sesi duymadı, sadece merminin gelişini duyduk. Bu saldırının profesyonel kişilerce ve çalışmalarımızı engellemek isteyencelerce yapıldığından şüpheleniyoruz.''

Maşoviç, polis ekiplerinin halen olay yerinde olduğunu ve saldırı olayıyla ilgili çalışma başlattıklarını kaydetti.

Çalışmalarına yarın kaldıkları yerden devam edeceklerinin altını çizen Maşoviç, ''Bu bölgede başlattığımız çalışmalar, 7 gündür devam ediyor. Şu ana kadar 20 kurbanın cesedine ulaştık. Bu cesetlerin sahiplerinin, Vişegradlı Boşnaklar olduğuna inanıyoruz'' dedi.

 

-''DRİNA BALKANLAR'IN EN BÜYÜK TOPLU MEZARI'' DEMİŞTİ-

Amor Maşoviç, geçen hafta bu bölgede başlattıkları çalışmalarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki savaş yıllarında (1992-1995) öldürüldükten sonra cesetleri Drina nehrine atılan kurbanları bulmak için bu bölgedeki çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade etmişti.

''Drina, Balkanlar'ın en büyük toplu mezarıdır'' diyen Maşoviç, Çetnikler'in, Drina'yı hep ölüm çukuru olarak kullandıklarını, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı ile son savaşta öldürülen Boşnakların önemli kısmının cesetlerinin buraya atıldığını belirtmişti.

-BOSNA'DAKİ TOPLU MEZARLARI KAYITLARA GEÇİREN KİŞİ-

Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasındaki savaşta öldürülüp toplu mezarlara atılan Boşnakların cesetlerinin büyük bir kısmına, Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Amar Maşoviç ve ekibinin 14 yıldır sürdürdüğü çalışmalarla ulaşıldı.

Tüm mesaisini 14 yıldır toplu mezarları bulmak için harcayan Amor Maşoviç, Bosna-Hersek'te saygınlığı olan en önemli kişilerden birisi olarak gösteriliyor. Savaş sırasında Devlet Savaş Esirlerini Değiştirme Komisyonu Başkanlığı yapan Amor Maşoviç, 14 yıldır Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanlığını yürütüyor.

Amor Maşoviç ve ekibinin çalışmaları sonucu, bugüne kadar açılan binlerce toplu mezarda 20 bin kurbanın cesedine ulaşıldı. Bugüne kadar söz konusu cesetlerden 18 bininin kimlik tespiti yapıldı, asitle yakılan, yeri değiştirilen 2 bin kişinin kimliği ise henüz tespit edilemedi. Maşoviç ve ekibi, halen cesetlerine ulaşılamayan yaklaşık 10 bin savaş kurbanının öldürülüp atıldığı yerleri bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Maşoviç, Osmanlı'nın bölgeden çekilmesiyle birlikte tarihlerinde 11 kez büyük katliamlara ve soykırımlara maruz kalan Boşnakların yaşadığı son katliamın, ekibinin çalışmaları sonucu kayıt altına alındığını açıklamıştı.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.12.2025
08:05
Bingöl Basın Konseyi`nden Ankara`da Yoğun Temas Trafiği
Bingöl Basın Konseyi'nden Ankara'da Yoğun Temas Trafiği
Şehrin sorunları ve basında kurumsal gelişim çalışmaları Ankara gündemine taşındı. Bingöl Basın Konseyi, şehrin en kritik gündem başlıklarından olan Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile Saray Mahallesi'ndeki bağımsız dönüşüm sürecine ilişkin hazırlanan ayrıntılı raporları da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz'a sundu.
10.12.2025
08:04
Salona damga vuran bağış Sedat Peker`den
Salona damga vuran bağış Sedat Peker'den
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı gecede 12 Bingölspor'a verilen toplam destek 28 milyon TL'ye ulaşırken, Sedat Peker'in yaptığı 3 milyon TL'lik bağış büyük yankı uyandırdı.
10.12.2025
08:03
Devlet Hastanesi Acilde Teşhis Krizi
Devlet Hastanesi Acilde Teşhis Krizi
Bingöl Devlet Hastanesi Acil Servis'te bir bebeğe önce 'alerji' denilip iğne yapıldı, ardından 'uyuz' denilerek gönderildi. Bebeğin gerçek tanısı özeldeki uzman çocuk doktoruyla ortaya çıktı: El–ayak–ağız hastalığı. Acilde yazılan ilaçlar 'kullanmayın' denilerek durduruldu.
10.12.2025
08:02
Ülkü Ocakları Bingöl İl Başkanlığı`nda Görev Değişimi
Ülkü Ocakları Bingöl İl Başkanlığı'nda Görev Değişimi
Ülkü Ocakları Bingöl İl Başkanlığı'nda düzenlenen törenle görev değişimi gerçekleşirken, Osman Bürlükkara görevi Mesut Vergi'ye devretti.
10.12.2025
08:00
Rektör Çelik`ten öğrencilere tavsiye;
Rektör Çelik'ten öğrencilere tavsiye; 'Bilimsel başarının ilk adımı, doğru soruyu sormaktır'
Bingöl'de 'Merakla Başlayan Yolculuk: Bilim, Araştırma ve Kariyer' başlıklı konferansta TBMM Vakfı Bingöl Fen Lisesi öğrencileriyle buluşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, tavsiyelerini paylaştı: 'Merak doğuştandır; ancak doğru yönlendirmeyle geliştirilebilir. Bilimsel başarının ilk adımı doğru soruyu sormaktır.'
10.12.2025
07:59
Bingöl`de aranan 2 zanlı yakalandı
Bingöl'de aranan 2 zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ve polis ekiplerinin ortak çalışmasıyla, tehdit ve dolandırıcılık suçlarından aranan ve haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 zanlı yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın