KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Aralık 2025 Pazartesi
°C

Boy geni bulundu

Bilimadamları insanlarda boyu belirleyen genin şifresini çözmeyi başardı.

Boy geni bulundu
04 EYLÜL 2007 SALI 08:02
0
1089
0
AA aa
Araştırmaya göre, boyu belirleyen “HMGA2” adlı genin, şifresinde T yerine C harfi bulunan bir kopyasının çocuğa geçmesi halinde, bu kişinin boyunun yarım santimetre daha uzun olacağı anlamına geliyor.

Tüm DNA'lar adenin (A), sitozin (C), guanin (G), ve timin (T) olarak adlandırılan temel yapı taşlarının farklı dizilimlerinden oluşuyor.

İlk defa, boyu etkileyen tek bir gen keşfedildi
Ortalama beyazların dörtte biri, genin iki farklı ‘uzun' genetik şifresini taşıyacaklar. Diğer dörtte biri ise iki ‘kısa' genetik şifreyi taşıyacaklar.

5 bin beyaz gönüllü hastanın DNA örneklerini inceyen Harvard Üniversitesi, Boston Çocuk Hastanesi ile İngiliz araştırmacılar, HMGA2 adlı genin çok etkin bir rol taşıdığını belirlediler. Bilim adamlara, ayrıca bir genetik şifrenin değişmesiyle, vücüdun gelişiminde büyük bir fark yaratılabileceğini söylediler.

‘Nature Genetics' dergisinde yayımlanan haberde, araştırma sorumlusu Joel Hirshhorn, “uzunluk çok karışık bir özellik, genetik ve genetik olmayan faktörler içeriyor. Genetik çerçeve hakkında bizim için değerli bir ders olucak. Ayrıca bu araştırmanın diyabet, kanser ve insan hastalıklarınada faydalı olacağını düşünüyoruz” şeklinde yorumladı.

2005'de yayımlanan bir araştırmada, HMGA2'nin tümör oluşumunuda etkileyebileceği ve uzun boylu insanların kanser olma ihtimallinin daha yüksek olduğu açıklanmıştı.



ntvmsnbc

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.12.2025
23:34
Bingöl Basın Konseyi`nden PFDK Tepkisi:
Bingöl Basın Konseyi'nden PFDK Tepkisi: '12Bingölspor yalnız değildir'
Bingöl Basın Konseyi, Silifke deplasmanındaki tartışmalı hakem kararları ve PFDK cezalarının ardından 12Bingölspor'a sahip çıkan net bir açıklama yaptı: '12Bingölspor, bu kentin emeğini, mücadelesini ve umudunu temsil etmektedir. Ölçüsüz disiplin cezaları ve tartışmalı hakem uygulamaları karşısında Bingöl'ün değerleri sahipsiz değildir.'
28.12.2025
23:30
Adaklı ve Kiğı`da Eğitime 1 Gün Ara
Adaklı ve Kiğı'da Eğitime 1 Gün Ara
Bingöl genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle Adaklı ve Kiğı ilçelerinde 29 Aralık 2025 Pazartesi günü eğitime bir gün süreyle ara verildi.
28.12.2025
23:28
Yatırım sözü var, yol yok!
Yatırım sözü var, yol yok!
2022 yılında yatırım programına alınmasına rağmen yenilenmeyen Yedisu yolu, sürücüler için can güvenliği tehdidine dönüşürken, yatırım vaatlerinin neden hayata geçirilmediği sorusu cevapsız kalıyor.
28.12.2025
23:27
Yedisu Olası Depreme Hazırlanıyor! Konteyner Kent Kuruldu
Yedisu Olası Depreme Hazırlanıyor! Konteyner Kent Kuruldu
Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, olası bir depreme hazırlık kapsamında Yedisu ilçesinde kurulan konteyner kentte tüm altyapı ve üstyapı çalışmalarının tamamlandığını, ayrıca 40 adet yedek konteyner için ikinci bir alan oluşturulduğunu açıkladı.
28.12.2025
23:26
Yeni Yılda Trafikte Sert Önlemler
Yeni Yılda Trafikte Sert Önlemler
Cep telefonu kullanımı, kırmızı ışık ihlali ve alkollü araç sürmeye ağır yaptırımlar geliyor. TBMM'nin ilk gündem maddelerinden biri olacak trafik kanun teklifiyle para cezaları katlanacak, ehliyetlere uzun süreli el konulacak.
28.12.2025
23:25
Bingöl`de Köy Yollarında Çalışmalar Sürüyor
Bingöl'de Köy Yollarında Çalışmalar Sürüyor
Bingöl'de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarında İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmaları gece gündüz sürerken, 280 köy yolundan 178'i ulaşıma açıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın