KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Böyle yakalanan sürücüler yandı!

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle ehliyetsiz sürücüye yazılan cezanın aynısı ruhsat sahibine de yazılacak.

Böyle yakalanan sürücüler yandı!
27 TEMMUZ 2013 CUMARTESİ 01:10
0
2034
0
AA aa

TBMM Genel Kurulu'nda 24 Mayıs'ta görüşülerek Haziran ayında resmi gazetede yayımlanan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda önemli değişikliklere gidildi. Geçen yıl gerçekleşen trafik kazalarındaki istatistiksel verilerin dikkate alınarak hazırlandığı belirtilen yasada, değişikliğe uğrayan maddelerin başında alkollü ve ehliyetsiz araç kullanmak yer aldı.

Buna göre;

*Ehliyetsiz sürücüye 1407 lira ceza kesilirken, kullandığı aracın ruhsat sahibi farklı kişi ise araç sahibine aynı miktarda para cezası uygulanacak.

*Ehliyetsiz araç kullananlara ilkinde 1 aydan 2 aya kadar, ikincisinde ise 2 aydan 3 aya kadar hapis cezası verilebilecek.

ALKOL VE UYUŞTURUCUDA BÜYÜK DEĞİŞİKLİK

Alkolmetre üflemeyene 2 bin lira idari para cezası uygulanırken ehliyetine ise 2 yıl süreyle el konulacak. Sürücünün ehliyeti yanında değil ise araç trafikten men edilecek. Otomobillerde 0.50 promil ile yakalananlar 700 lira para cezası ve 6 ay ehliyete el koyma ile karşı karşıya kalırken, 5 yıl içinde ikinci defa yakalananlar ise 877 lira para cezası ile ehliyetlerine 2 yıl süreyle el konulacak. Yine 5 yıl içinde 3'üncü kez yasal sınırın üzerinde alkollü araç kullananlar bu kez 1407 lira para cezası öderken, 5 yıl ehliyetlerini göremeyecek.

DİREKSİYONDA 1.00 PROMİL'E GÖZALTI

Yeni yasayla birlikte 1.00 promil ve üzerinde alkollü olanlar gözaltına alınarak en yakın polis merkezine götürülecek. Burada işlemleri tamamlanan sürücülere 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istenebilecek. Kontrollere uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen sürücülere ise 3600 lira para cezası ile 5 yıl ehliyetten men cezası uygulanacak.

EHLİYETİ TEKRAR ALMAK ZORLAŞACAK

Alkollü araç kullanılması nedeniyle 5 yıl içinde ehliyetine ikinci kez el konulanlar usul ve esaslarının İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulacaklar. Ehliyeti 3 kez ya da daha fazla geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulacaklar.

'BORCU YOKTUR' YAZISI İSTENİYOR

Yeni yasaya göre alkollü olduğu tespit edilerek ehliyetleri geçici olarak geri alınanların bekleme sürelerinin sonunda Karayolları Trafik Kanunu'na istinaden verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması gerekecek. Yani sürücülerin ehliyetlerini teslim almaları için trafik idari para cezası olmadığına dair vergi dairesinden 'borcu yoktur' belgesini ibraz etmesi istenecek. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
17.05.2024
09:35
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalarda yapılacak olan mülakatların nasıl yapılacağını katıldığı bir televizyon programında açıkladı.
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın