KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2026 Cuma
°C

Btc'den 238 milyon varil petrol aktı

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattının, geçen yıl devreye giren Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminalinden, bugüne kadar 238 milyon varil ham petrolün dünya pazarlarına gönderildiği bildirildi.

Btc`den 238 milyon varil petrol aktı
18 KASIM 2007 PAZAR 17:44
0
968
0
AA aa
Resmi açılışı 13 Temmuz 2006'da yapılan ve 2 Haziran 2006'da sevkıyata başlayan BTC Ham Petrol Boru Hattında çalışmaların sorunsuz şekilde sürdürüldüğü belirtildi.

Çalışmalar kapsamında bugüne kadar Haydar Aliyev Deniz Terminalinden 296 gemiye 238 milyon varil ham petrol sorunsuz şekilde yüklendi. Bu yüklemeyle BOTAŞ BIL'in 83 milyon dolar, hazinenin ise 46 milyon dolar vergi geliri elde ettiği kaydedildi.

Bu arada, yıl içinde günlük 1 milyon varil denemelerinin başarıyla gerçekleştirildiği, tam kapasiteye sürekli olarak 2008 yılı içinde ulaşılmasının hedeflendiği ifade edildi.

Gelecek yıl tam kapasite çalışmaya başlanılması halinde Türkiye'nin yıllık gelirinin (TPAO'nun üretim payı geliri dahil) 1,5 milyar doları aşacağı vurgulandı.

BTC HATTI

3,4 milyar dolar değerinde bir yatırım olan BTC Projesi ile Azerbaycan'da üretilen ham petrol, boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılıyor.

1076 kilometresi Türkiye'de olmak üzere, toplam 1776 kilometre uzunluğundaki BTC'nin, günlük bir milyon varil ve yılda 50 milyon ton petrolü dünya pazarlarına ulaştırma kapasitesi bulunuyor. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili katılımıyla resmi açılışı 13 Temmuz 2006'da yapılan hattan ilk yükleme 2 Haziran 2006 tarihinde British Hawthorn adlı gemiye yapılmıştı.

Haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2026
22:02
Bingöl UMKE`ye Dünya Sağlık Örgütü Bayrağı!
Bingöl UMKE'ye Dünya Sağlık Örgütü Bayrağı!
Bingöl UMKE Lojistik, Eğitim ve Operasyon Merkezi, uluslararası verifikasyon sürecini tamamladı. Düzenlenen törende Dünya Sağlık Örgütü bayrağı teslim edilirken, merkezin üç farklı EMT yapısıyla dünyada bir ilke imza attığı vurgulandı.
23.04.2026
21:52
Vali Çelik makamını Muhammed Selim`e devretti
Vali Çelik makamını Muhammed Selim'e devretti
Bingöl Valisi Cahit Çelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında koltuğunu Muhammed Selim Kısa'ya devretti.
23.04.2026
18:14
Ilıcalar Bölgesinin Sorunları Meclis Gündeminde
Ilıcalar Bölgesinin Sorunları Meclis Gündeminde
HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, TBMM'de yaptığı konuşmada Bingöl merkez Ilıcalar beldesi ve çevre köylerde yaşanan yol, su, eğitim ve sağlık sorunlarının çözülmesini istedi.
23.04.2026
18:00
Okullarda
Okullarda '7 basamaklı güvenlik modeli' dönemi başlıyor
Şanlıurfa Siverek ve Kahramanmaraş'ta peş peşe yaşanan, 10 kişinin hayatını kaybettiği okul katliamlarının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. İçişleri Bakanı Mustafa Çitfçi'nin talimatıyla okullardaki güvenlik zafiyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla '7 Basamaklı Okul Güvenlik Modeli' hayata geçiriliyor. Yeni sistemle her okulda özel bir 'Güvenlik Kurulu' oluşturulacak.
23.04.2026
17:42
Bingöl UMKE Uluslararası Arenaya Açılıyor
Bingöl UMKE Uluslararası Arenaya Açılıyor
Bingöl'de kurulan UMKE Lojistik, Eğitim ve Operasyon Merkezi, üç farklı EMT verifikasyonunun aynı anda gerçekleştirildiği ilk merkez olarak uluslararası alanda dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü ve Azerbaycan'dan ekipler süreci yerinde takip etti.
22.04.2026
15:48
‘Yerel Kalkınma Hamlesi`yle Bingöl`e Yatırım Fırsatı
'Yerel Kalkınma Hamlesi'yle Bingöl'e Yatırım Fırsatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında TRB1 Bölgesi'nde yatırımcılara 301 milyon TL'ye kadar destek sağlanacak. Programda Bingöl için hayvancılık, arı ürünleri, su ürünleri ve termal turizm yatırımları öncelikli alanlar arasında yer aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın