KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Temmuz 2026 Pazar
°C

Bu bulutlar deprem habercisi

İngiliz uzman Ronald Karel, depremleri bulutların şeklinden tahmin edebiliyor

Bu bulutlar deprem habercisi
29 OCAK 2007 PAZARTESİ 09:36
0
1571
0
AA aa
Türkiye'deki iki depremi tahmin ettim

İngiltere'deki Meteodeprem Araştırma Merkezi'nin başkanı Karel, Ağrı ve Denizli'deki depremleri bulutlardan tahmin ettiğini söyledi


Önay Yılmaz

Depremi bulutlardan tahmin ettiğini öne süren ve geçen günlerde Erzurum Atatürk Üniversitesi ile bir proje başlatan İngiltere'deki Meteodeprem Araştırma Merkezi'nin başkanı Ronald Karel'e, dünyanın her yanından bulut fotoğrafı yağıyor.
Denizli'de 4.5 büyüklüğündeki depremi, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği'nden Fatih Hakgüder'in Bursa yakınlarındaki Uluabat Gölü'nde çektiği bulut fotoğrafından tahmin ettiğini söyleyen Karel, tahminlerini birkaç gün önceden web sitesinden gruptaki arkadaşlarına göndererek, "Şu bölgede, şu büyüklükte, birkaç gün içinde deprem olacak" diyor.
Türk ve Fransız vatandaşı olan Karel, tam zamanını ve tam yerini bilmemekle birlikte 2006'daki önemli depremleri birkaç gün önceden tahmin ettiğini söyledi. Son olarak bu yıl 20 Ocak'taki Ağrı (5 büyüklüğü) ve 23 Ocak'taki Denizli depreminin birkaç gün içinde olacağını tahmin eden Karel, "Birkaç gün içinde depremin hangi bölgede olacağını ve büyüklüğünü aşağı yukarı biliyorum ancak tam zamanını ve yerini tahmin edemiyorum. Ama bu sistem geliştirilirse tahminler daha ileri bir aşamaya götürülebilir. Bunun için çalışıyoruz" dedi.

Fotoğraf yağıyor
 Karel, www.meteoquake.org adlı sitesine dünyanın her yerinden çok sayıda bulut fotoğrafı gönderildiğini, bunları tahmin etmeye çalıştığını belirterek, "En çok bulut fotoğrafı önemli deprem bölgeleri olan Jakarta ve Endonezya'dan geliyor" diye konuştu.
Karel, litosfer (yer kabuğu) ile atmosfer arasında bir bağ olduğunu belirterek "Deprem tetikçisi sadece litosferden değil aynı zamanda yukarı atmosferden geliyor.
Yani o düştü dediğimiz yıldırım aslında yerden göğe doğru yükseliyor ve bulutun altından yere inen yıldırımla havada buluşuyor. Deprem de bence görünmez iyonların yukarı aşağı ve aşağı yukarı alışverişi ile faylar ve yüksek atmosfer arasındaki bağdan kaynaklanıyor" dedi.
Çalışmasını NASA'daki bazı bilim adamlarının da desteklendiğini kaydeden Karel, "Türkiye'nin meteorolojik koşulları tahmin yapabilmek için çok uygun. Fayların derinde olmayıp yüzeye yakın olması ve atmosferin de sakinliği bu tahmini çok daha kolaylaştırıyor" dedi. İstanbul depremini tahmin etmek için yeni bir sistem geliştirdiklerini anlatan Karel şöyle konuştu:
"Deprem bulutları alçak, uzun ve gri renkte yani iyonize olmuş bulutlar. Diğer bulutlara göre, ters yönde hareket ediyor. Bulutların hızı depremin büyüklüğüyle ilgili. Hız arttıkça büyüklük artıyor. Projede bulutlar görüldüğü anda uçak kaldırılarak incelenecek ve deprem bulutları olup olmadığı daha net anlaşılacak."

Bilimsel proje başlatıldı

Atatürk Üniversitesi ve başkanlığını Karel'in yaptığı Meteodeprem Araştırma Merkezi (Meteoquake Research Center-MRC) ile ortak bir proje başlatıldı. "LAI projesi"yle, sismik aktiviteler açısından litosfer, atmosfer, iyonosfer etkileşimi tüm yönleriyle incelenerek, depremlerin önceden tahmin edilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamındaki araştırmalarda insansız uçaklar, gökyüzünü sürekli izleyen kablosuz kamera sistemleri, mobil atmosferik ölçüm cihazları, GPS destekli 3 boyutlu yer altı izleme sistemleri kullanılacak, sahada düzenli radon ölçümleri gerçekleştirilerek elektrik potansiyel alan değişimleri izlenecek.

Milliyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
04.07.2026
01:17
Kebude: `Yüzde 13,52`lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor`
Kebude: 'Yüzde 13,52'lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor'
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak yüzde 13,52'lik zam netleşti. Şehit Gazi-Sen Eğitim Sendikası Bingöl İl Başkanı Cihat Kebude, açıklanan artışın hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek ek zam ve refah payı çağrısında bulundu.
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın