KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Mart 2026 Pazartesi
°C

Bu davranış hukuk devletine uymaz!

TOKİ tarafından hak sahiplerine gönderilen tebligatın ardından TBMM’ye soru önergesi veren Baluken: “Konutların faizli-geri ödemeli olarak depremzedelere satılması, sonrasında da bankalar üzerinden tahsil etme girişimleri kabul edilemez uygulamalarken, 2014 yılı itibariyle depremzedelerden konut fiyatlarının faizi ile birlikte istenmesi ne sosyal devlet ilkesine ne de hukuk devleti ilkesine uymaktadır” dedi.

Bu davranış hukuk devletine uymaz!
06 OCAK 2015 SALI 00:09
0
2548
0
AA aa

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, TOKİ'nin ilgili banka üzerinden hak sahiplerine tebligat göndermesi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.

Sorularının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılmasını isteyen Baluken, gerek 1971 depreminden sonra geçici konutların kalıcı konutlara çevrilmemesi gerekse de 2003 yılı depreminden sonra yüksek fiyatla konut satışı ve geri ödemelerde bankalara borçlandırma uygulamaları şeklinde gerçekleşen hükümet politikalarının Bingöl halkının mağduriyetinin derinleşmesine sebep olduğunu belirtti.

“AKP, AFET DURUMUNU EKONOMİK KARA DÖNÜŞTÜRME AMACI ORTAYA KOYUYOR”

İktidar partisinin afet mağdurlarına yardım etmek yerine, bu afet durumunu ekonomik kara dönüştürme amaçlı uygulamalar ortaya koyduğunu ifade eden Balulen, önergesinde: “Bingöl'de 2003 yılında yaşanan ve yüzlerce insanın yaşamını yitirmesine, binlerce insanın da yaralanmasına gerçekleşen depremde ilimizin yarısından fazlasının depremden etkilenmiştir. Doğal afet yaşamış olan kentimizin afet bölgesi ilan edilmemesi, konutların faizli-geri ödemeli olarak depremzedelere satılması, sonrasında da bankalar üzerinden tahsil etme girişimleri kabul edilemez uygulamalarken, 2014 yılı itibariyle depremzedelerden konut fiyatlarının faizi ile birlikte istenmesi ne sosyal devlet ilkesine ne de hukuk devleti ilkesine uymaktadır. Anapara dışındaki ödemeleri de içeren bu uygulama hem depremzedeler hem de kamuoyu tarafından kabul edilemez bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

BALUKEN, ŞU SORULARIN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİ;

1. 2003 yılında gerçekleşen depremden sonra kaç yurttaşımıza TOKİ tarafından yapılan konutlar verilmiştir? Bu konutların depremzede yurttaşlarımıza olan satış fiyatı nedir? Benzer afetlerin yaşandığı diğer illerimizde aynı tip konutların satış fiyatları nedir?
2. Depremzede halkımız Bankalar üzerinden borçlandırılarak doğal afetten sonra bile adeta ekonomik bir afete maruz bırakılmıştır. Yüksek meblağlı ihalelere Hazine yoluyla garanti veren hükümetinizin depremzede Bingöl halkımızı yüksek faizli Banka sömürü kıskacından kurtarmaya yönelik bir çalışması var mıdır?
3. Bingöl ilimizde depremzede halkımızın gerek anapara gerekse de faiz borçlarının silinmesine yönelik TBMM'ye sunduğumuz teklif ve önergeleri devreye koymayı düşünüyor musunuz? Faizi ile birlikte Bingöllü depremzede halkımızdan istenen bu paranın kamu bütçesinden karşılanmasına yönelik teklif ettiğimiz düzenlemeler hükümet gündeminizde midir?
4. Depremzedelerin konut karşılığında bankalara borçlandırıldığı Bingöl ilimiz, ekonomik gelişmişlik düzeyi bakımından Türkiye'de son sıralardadır. Borçlanma karşılığında konutlara yerleşen halkımızın büyük çoğunluğu banka borçlarını ödemek bir yana, aidat öderken bile zorlanmaktadır. Bankaların borç tebligatı gönderdiği depremzede halkımızın ödeme gücü ile ilgili bir çalışma yaptınız mı? Bankalara olan anapara ve faiz borçlanmalarını değerlendirirken, ödeme gücü olmayan halkımızın bu durumunu dikkate alacak mısınız? Ödeme gücü olmayan depremzede halkımızdan bankalara yoluyla para istenmesinin insani ve sosyal boyutu hakkında düşünceleriniz nedir?
5. 1971 yılında yaşanan Bingöl depreminde geçici baraka tipi konutların kalıcı konutlara çevrilmemesi sonucu mağdur edilen halkımızın sorunları henüz ile ilgili TBMM Genel Kurulunda 61. hükümetin Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından bir çalışma başlatılacağı, mevcut mağduriyetin giderileceği sözü verildi. Bugüne kadar Bakanlık nezdinde yaptığımız tüm girişimlere rağmen bu konuda herhangi bir ilerleme sağlanmadı. Söz konusu mağduriyetin giderilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Kırk yılı aşkın bir süredir mağdur edilen halkımızın bu mağduriyetini gidermek üzere hükümetiniz tarafından bir eylem planı hazırlanmış mıdır?

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.03.2026
00:32
Bingöl`de Motorin Fiyatı Rekor Kırıyor
Bingöl'de Motorin Fiyatı Rekor Kırıyor
Motorin fiyatlarındaki artış durdurulamıyor! Bingöl'de tabelalar rekor seviyeleri gösterirken, zamlar sürücüleri ve özellikle taşımacılık sektörünü olumsuz etkiliyor.
22.03.2026
23:50
Bingöl`de Bayramın Acı Tablosu: 1 Ölü, 29 Yaralı
Bingöl'de Bayramın Acı Tablosu: 1 Ölü, 29 Yaralı
Bayram süresince Bingöl'de meydana gelen trafik kazalarında 1 kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı. Kazalar farklı noktalarda yaşansa da sebepler yağışlı zeminde aşırı hız ile sürücü hataları olarak öne çıktı!
22.03.2026
23:49
Ve kapandı...! Bingöl Havalimanı`nda 14 ay uçuş yok!
Ve kapandı...! Bingöl Havalimanı'nda 14 ay uçuş yok!
Bingöl Havalimanı, pist ve apron yenileme çalışmaları nedeniyle Pazar günü yapılan son seferlerin ardından 14 ay süreyle kapatıldı. Yoğunluk nedeniyle ek seferler düzenlendi.
22.03.2026
23:48
Bingöl`de 3 Yeni Sağlık Hizmet Binası İhale Ediliyor
Bingöl'de 3 Yeni Sağlık Hizmet Binası İhale Ediliyor
İhale, 3 Nisan 2026 tarihinde EKAP üzerinden gerçekleştirilecek. İşin süresi, yer tesliminden itibaren 240 takvim günü olarak belirlendi.
22.03.2026
23:47
Genç Belediyesi 4 Minibüs Hattını 10 Yıllığına Kiraya Veriyor
Genç Belediyesi 4 Minibüs Hattını 10 Yıllığına Kiraya Veriyor
Genç Belediyesi, şehir içi ulaşımda kullanılacak 4 adet M plakalı minibüs/midibüs hattını 10 yıllığına ihale ile kiraya vereceğini duyurdu. İhale 23 Mart 2026 tarihinde Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda yapılacak.
22.03.2026
23:46
Bingöl`de erozyon kontrolü için galvanizli kafes tel yapılacak
Bingöl'de erozyon kontrolü için galvanizli kafes tel yapılacak
Bingöl'ün Çapakçur Mikro Havzası Yelesen, Şaban Ortaköy ve Aşağıköy bölgelerinde kuru duvar eşik ve galvanizli kafes tel yapımı işi için ihale düzenlenecek. İhale, 30 Mart 2026 tarihinde elektronik ortamda EKAP üzerinden gerçekleştirilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın