KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Mart 2026 Salı
°C

Bu kanser belirti verdiğinde ileri evrede oluyor

Türkiye'de kolon kanserinin 3'üncü sıklıkta görüldüğünü belirten Prof. Dr. Emel Canbay, kanserin belirti verdiğinde ileri evrede olduğunun altını çizdi. Canbay, Yayılan kanseri ne hasta fark edebiliyor, ne de kullandığımız tomografiler, tümör markerları (belirteç) bize bunu göstermiyor. Problem de bundan dolayı oluyor dedi.

Bu kanser belirti verdiğinde ileri evrede oluyor
25 KASIM 2018 PAZAR 20:39
0
2403
0
AA aa

35. Ulusal Gastroenteroloji Haftası kapsamında, Antalya'nın turizm bölgesi Belek'te bir otelde ‘Kolorektal Kanser Polip Çalışma Grubu Paneli' yapıldı.

Panelde ‘kolon kanseri' hakkında konuşma yapan Moleküler Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Canbay, konuyla ilgili hazırladığı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Peritonun 30 yıldır karın zarı olarak nitelendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Meltem Canbay, kolon kanserinin mide rahatsızlığı, rektum kanseri, yumurtalık kanseri olan hastaların karın zarına yayılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

 “Erken yakalanması gerekiyor”

Türkiye'de kolon kanserinin 3'üncü sıklıkta görüldüğünü vurgulayan Canbay, “Kolon kanseri, kadınlarda memeyle birlikte 3'üncü sıklıkta görülen bir kanser tipi. Taramalar çok önemli çünkü 40 yaşına kadar inmeye başladı. 45 yaşından sonra herkesin, kolon kanseri ailesinde olsun ya da olmasın taramalara başlanması ve erken yakalanması gerekiyor” dedi.

Kolon kanserinin erkenden fark edilse bile bazı tiplerinin karın içine asit ve jelimsi sıvıların yanı sıra, karın içine serbest kanser hücresi bırakabildiğine dikkat çeken Canbay, “Çok başarılı cerrahiler yapılsa bile bu hastaları karın içine yayılmadan dolayı kaybedebiliyoruz” diye konuştu.

Evrelemenin tedaviye yaklaşım açısından çok önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Canbay, “Komplikasyonsuz (yan etki) iş yapıyorsanız zaten hedefe ulaşmışsınızdır. Hastanın tipi ve kendisine bağlı faktörler de çok önemli.”

 “Bizi en çok üzen konu da o”

‘Kolon kanseri en çok hangi belirtilerle kendisini gösteriyor' sorusuna ‘Bizi en çok üzen konu da o' şeklinde yanıt veren Canbay sözlerini şöyle tamamladı:

“Karın zarına yayılan kanserler ne yazık ki belirti verdiklerinde ileri evrede oluyorlar. Karın zarı kanserleri başladığında tedaviye verecekleri yanıt daha da iyi oluyor. Yayılan kanseri ne hasta fark edebiliyor, ne de kullandığımız tomografiler, tümör markerları (belirteç) bize bunu göstermiyor. Problem de bundan dolayı oluyor. Bu hastalar çok iyi bir cerrahi işlem de geçirseler, yeniden karın zarı kanseri gelişebilme riskleri olduğu için bir yıl içinde cerrahi gözle görmek ve bakmak istiyoruz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.03.2026
06:55
Bingöl Belediyesi Gazze`de Her Gün Bin Kişiye İftar Verecek
Bingöl Belediyesi Gazze'de Her Gün Bin Kişiye İftar Verecek
Bingöl Belediyesi, Ramazan ayı kapsamında Gazze'deki ihtiyaç sahipleri için 10 gün boyunca her gün Bin kişilik iftar yemeği verecek. Karar, Belediye Meclisi'nde grubu bulunan tüm partilerin ortak oyuyla kabul edildi.
10.03.2026
06:53
Akademik İş Birliği Protokolü İmzaladılar
Akademik İş Birliği Protokolü İmzaladılar
Bingöl Üniversitesi ile Munzur Üniversitesi arasında akademik ve bilimsel iş birliklerini geliştirmeye yönelik protokol imzalandı. Protokolle ortak araştırma projeleri ve üniversite-sanayi iş birliklerinin artırılması hedefleniyor.
10.03.2026
06:51
Bingöl`de arazi aracıyla motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Bingöl'de arazi aracıyla motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Bingöl Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.
10.03.2026
06:49
Bingöl`de odunluk yangını panik yarattı
Bingöl'de odunluk yangını panik yarattı
Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangında odunlukta maddi hasar meydana gelirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.
09.03.2026
02:40
12Bingölspor`da alarm! Puan farkı 7`ye düştü
12Bingölspor'da alarm! Puan farkı 7'ye düştü
TFF 3. Lig 2. Grup lideri 12 Bingölspor, son haftalarda yaşadığı puan kayıplarıyla dikkat çekiyor. Sahasında Erciyes 38 FK ile 1-1 berabere kalan Bingöl temsilcisinde galibiyet hasreti üç maça çıkarken, lider ile en yakın takipçisi arasındaki puan farkı 7'ye kadar geriledi. Yeşil beyazlı ekibin önündeki kritik karşılaşmalarda hata yapma lüksü yok!
09.03.2026
02:38
İran`da dini liderliğe Mücteba Hamaney seçildi
İran'da dini liderliğe Mücteba Hamaney seçildi
İran'da Uzmanlar Meclisi, ABD-İsrail'in 28 Şubat'taki hava saldırısında öldürülen Ali Hamaney'in ardından liderlik makamına oğlu Mücteba Hamaney'in 'ezici oy çoğunluğuyla' seçildiğini duyurdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın