Adalet, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Çevre ve Orman Bakanlığı, özürlü kadrosunda hiçbir memur çalıştırmazken, 17 bin 284 özürlü personel istihdam etmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı sadece 3 bin 154 özürlüyü istihdam ediyor.
2006 verileri dikkate alındığında kamu kurumlarında toplam 1 milyon 568 bin 112 memur çalışıyor. Çalıştırılması gereken özürlü personel sayısının 47 bin 43 olması gerekiyor. Fakat kamuda sadece 8 bin 717 özürlü memur istihdam ediliyor. Özürlü istihdam edilmesi gerekirken boş bırakılarak atama yapılmayan kadro sayısı 38 bin 326.
ANKARA
Türk Sağlık-Sen tarafından Devlet Personel Başkanlığı verilerine dayanılarak yapılan bir araştırma, devlet kurumlarında da yeteri kadar özürlü personelini istihdam edilmediğini ortaya koyuyor. Adalet, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Çevre ve Orman Bakanlığı, özürlü kadrosunda hiçbir memur çalıştırmazken, 17 bin 284 özürlü personel istihdam etmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı sadece 3 bin 154 özürlüyü istihdam ediyor.
Bakanlıklardan sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 15 özürlü personel çalıştırması gerekirken 18 özürlüye iş vererek yüzde 3 oranını geçen tek bakanlık oldu. Araştırmaya göre, yüzde 3 olan özürlü kontenjanına kamu kurumlarında bile uyulmuyor, bazı kurumlar ise hiç özürlü çalıştırmıyor. 2006 verileri dikkate alındığında kamu kurumlarında toplam 1 milyon 568 bin 112 memur çalışıyor. Bu durumda yüzde 3 oranına göre çalıştırılması gereken özürlü personel sayısının 47 bin 43 olması gerekiyor. Fakat kamuda bin 626'sı kadın, 7 bin 91'i erkek olmak üzere sadece 8 bin 717 özürlü memur istihdam ediliyor. Özürlü istihdam edilmesi gerekirken boş bırakılarak atama yapılmayan kadro sayısı 38 bin 326. Bu rakama göre kamu kurumları, çalıştırması gereken toplam özürlü personelin sadece yüzde 18.5'ini istihdam ediyor. Araştırmada ortaya çıkan bir diğer ilginç sonuç ise bakanlıklarda özürlülere çalışma imkanı verilmemesi olarak ortaya çıkıyor. Bakanlıklarda 29 bin 805 özürlü personelin istihdam edilmesi gerekirken, çalıştırılan özürlü personel sayısı ise 5 bin 160 olarak kaldı. Araştırmaya göre Başbakanlık'da da durum farklı değil. Toplam 48 özürlü personel istihdam etmesi gereken Başbakanlık'da terk bir özürlü personel bile istihdam edilmiyor. Adalet, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Çevre ve Orman Bakanlığı özürlü kadrosunda hiçbir memur çalıştırmazken, 17 bin 284 özürlü personel istihdam etmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı sadece 3 bin 154 özürlüye iş verdi. Bakanlıklardan sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 15 özürlü personel çalıştırması gerekirken, 18 özürlü personel çalıştırarak yüzde 3 oranını geçen tek bakanlık oldu. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın yanı sıra Özürlüler İdaresi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı, Elektrik İşleri Etüd İdaresi ve Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü özürlülere sahip çıkarak yüzde 3 oranını geçen diğer kurumlar oldular.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sosyal devlet olmanın temel şartının yardımı muhtaç insanlara sahip çıkmak olduğunu belirterek, kamudaki boş kadrolara bakıldığında özürlülere gerekli önemin verilmemesinin düşündürücü ve üzüntü verici olduğunu söyledi. Tüm zorluklara karşı hayata tutunan özürlü vatandaşlara öncelikle devletin gerekli yardımı yapması ve elinde onlar için ayırdığı kadroların tamamını doldurarak bu insanlara iş imkanı sağlaması gerektiğini ifade eden Kahveci, “Hükümet bu konuda gerekli adımları atmalı, özürlülerimize sözle değil, icraatla sahip çıkmalıdır” dedi.(iha)
Haber
Milli Gazete