KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Mayıs 2026 Pazar
°C

Bu ramazan sigaradan kurtulun

Ramazan’da sigara içme isteğinin su içmek, derin nefes alma egzersizi, kendine uygun meşguliyetler bulma gibi davranışsal hareketlerle bastırılarak bırakılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, Ramazan’ı fırsat olarak görüyor.

Bu ramazan sigaradan kurtulun
06 HAZİRAN 2017 SALI 06:19
0
1679
0
AA aa

Uzmanlar Ramazan ayında sigara bırakılmasını önererek, sigara isteğini bastırmanın yollarını anlatıyor. Nikotin bağımlılığı yüksek olan kişiler oruç tutunca gün boyu sigara içmedikleri zaman iftardan sonra hemen sigara içme isteği hissederler. Mümkün olduğunca başlangıçta sigara içme miktarını azaltmaları, daha sonrada sıfırlamalarını öneriyoruz. Ancak sinirlilik, aşırı içme isteği, baş ağrısı, konsantrasyon zorluğu gibi yoksunluk belirtileri hissediyorlarsa sigara bırakma döneminde ilaç desteği alabilirler.

Ülkemizde sonucu ölüm olan belli başlı toplumsal sorunlarla sigarayı karşılaştırınca ortaya çıkan tablo, terör olayları yılda 2-3 bin kişinin, trafik kazaları yılda 6-7 bin kişinin yaşamının son bulmasına sebep olurken sigara terörünün yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olduğu bilinmektedir. Hiçbir yoruma yer bırakmayan bu veriler sigara konusunda atılacak daha çok adım olduğunu bizlere hatırlatıyor.

Sigarayı bırakmaya karar verin, ertelemeyin, zorlanıyorsanız bu konuda yardım alın. Tedavisi mümkün olmayan ya da sizde ciddi sıkıntılara yol açan hastalıklar oluşmadan sigarayı bırakmamız çok daha iyi olacaktır. Ve siz sevgili gençler güçlü bağımlılık yapıcı etkisi olan bu zararlı alışkanlığa hiç başlamayın. Özentiyle, arkadaş ortamında vs. tek tük içerek başlayıp daha sonra nikotin bağımlılığı gelişen kişiler olup düzenli sigara içicisi olabilirsiniz. Tütünün tüm türleri (light sigaralar, nargile, puro, pipo, vs.) zararlıdır, kendinizi kandırmayın.

İçme İsteğini Artıran Durumlarda Neler Yapabiliriz?

· Öncelikle sigarayı bırakmaya karar vermelisiniz.

· Kendinize bir bırakma tarihi belirleyin. Ertelemeyin!

· Sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

· Yemekten sonra sofradan oyalanmadan kalkın, bir bardak su içip dişlerinizi fırçalayın, su içme isteğiniz olmasa bile bunu yapın.

· Çay, kahve ile birlikte sigarayı sık içiyorsanız bir süre bitki çayı, meyve suyu içebilirsiniz. Bir süre sonra çay ve kahvenin sigarasız da güzel olduğunu anlayacaksınız.

· Stresli durumlarda içme isteğiniz geldiğinde bulunduğunuz ortama göre 10 kez derin nefes alma egzersizi yapın.

· Sigarayı bırakınca iştah artışı olur. Bu nedenle iştah artışını tatlı, çerez vs yiyerek gidermeye çalışmayın. Bol bol su için. İştah artışını meyve, sebze gibi az kalorili yiyeceklerle gidermeye çalışın.

· Sigara içme isteğinin şiddeti ve sıklığı giderek azalacaktır. Bu nedenle bu istek geldiğinde yukarıda anlatıldığı şekilde yerine bir şeyler koymaya çalışmanız yararlı olacaktır.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.05.2026
16:28
Psikolog Aydın:
Psikolog Aydın: 'Akran Zorbalığı Bir Çocukluk Değil, Ruh Sağlığı Sorunudur'
Klinik Psikolog Sercan Aydın, son dönemde artış gösteren akran zorbalığına dikkat çekerek, erken müdahale ile bu sorunun önlenebileceğini vurguladı.
01.05.2026
16:14
Öğrenciler için artık zorunlu oldu, müfredata girdi!
Öğrenciler için artık zorunlu oldu, müfredata girdi!
Akran zorbalığına karşı yeni adım atıldı. TBMM komisyonunun raporuna göre okullarda akran zorbalığına karşı müfredata zorunlu bir ders ekleniyor.
01.05.2026
16:03
Altunbay:
Altunbay: 'Emeğin Değeri Korunmalı, Çalışanların Koşulları İyileştirilmeli'
Türk-İş Bingöl İl Başkanı Şeyhmus Altunbay, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, artan hayat pahalılığı, gelir adaletsizliği ve çalışma hayatındaki sorunlara dikkat çekti.
01.05.2026
15:43
Bingöllü Öğrencilerden TÜBİTAK Finallerinde Büyük Başarı
Bingöllü Öğrencilerden TÜBİTAK Finallerinde Büyük Başarı
TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Türkiye finallerinde Bingöllü öğrenciler, yapay zekâ destekli 'RoboFeeder-AI' projeleriyle Türkiye ikincisi oldu.
01.05.2026
15:17
15 yaş altına sosyal medya yasağı Resmî Gazete`de yayımlandı
15 yaş altına sosyal medya yasağı Resmî Gazete'de yayımlandı
Resmî Gazete'de yayımlanan kanuna göre sosyal medya platformları 15 yaşını doldurmamış çocuklara hizmet sunamayacak ve bu hizmetin sunulmaması konusunda yaş doğrulama dahil gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak.
01.05.2026
15:13
İsrail`in alıkoyduğu Sumud aktivistleri Girit Adası`na bırakıldı
İsrail'in alıkoyduğu Sumud aktivistleri Girit Adası'na bırakıldı
Gazze'ye yönelik işgal ve ablukasını sürdüren İsrail'in Yunanistan açıklarında müdahale ettiği Küresel Sumud Filosu aktivistleri Yunanistan'ın Girit Adası'na bırakıldı. Aralarında Bingöllü isimlerinde bulunduğu 20 Türk aktivistinin bugün 17.00-18.00 aralığında İstanbul Havalimanı'nda olması bekleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın