Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Baydaş; TRT 6'nın haber ekibine önemli açıklamalarda bulundular. Rektör Baydaş; Bingöl Üniversitesinin gelişimi hakkında bilgi vererek, Zaza Dili Sempozyumu için de birçok konuya açıklık getirdi.
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, YÖK'e başvurarak Zaza dilini yeniden yaşatabilmek için kolları sıvadıklarını belirterek, Türkiye'nin hızlı bir demokratikleşme sürecine girdiğini ve bu süreçten Bingöl Üniversitesi'nin de faydalanabilmesi için buna paralel olarak birtakım adımları attıklarını söyledi.
“Bizi böyle bir sürece hazırlayan sebepleri sıralarsak eğer, bu süreç ile Türkiye'deki demokratikleşme süreci paralel yürüyor” diyen Rektör Baydaş; “Türkiye'de daha önce demokrasi biraz geride kaldığı için bu tür teşebbüsler olmadı. Ama son dönemlerde ülkemizin; demokratik açılım, hak özgürlükler açısından atmış olduğu önemli adımlar bize bu cesareti verdi. Hem hükümetin ve hem de YÖK'ün bu olaya olumlu bakışı, üniversite olarak bizi harekete geçirdi. Bingöl halkı yüzde 90 Zazaca konuşan bir topluluktan oluşmaktadır. UNESCO 2009 yılında, kaybolan diller arasında Zaza dilini de gösterdi, bu bizim için üzücü bir durumdu. Bir dilin kaybolması, bir milletin kaybolması anlamına geliyor. Bu dilin konuşulabilirliğini araştırmak, geliştirmek, bu konuda bir merkez ve enstitü kurmak istedik. Buna da YÖK'ün olumlu baktığını gördük. Bu nedenle Zaza Dili ve Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi kurduk. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Rektör Gıyasettin Baydaş, Yaşayan Diller Enstitüsü'ne YÖK tarafından onay verildiğini söyledi. Enstitü için Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bakanlar Kurulu kararını beklediklerini bildiren Baydaş, 5 yıl sonra bu alanda, Zaza dili konusunda akademik personelin yetiştirileceğine dikkat çekti.
Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Baydaş; bölgede Zaza dilinin günlük hayatta daha fazla yer bulabilmesine ve Zaza dilinin önemine de vurgu yaparak, çalışmalarla ilgili TRT Şeş'e özel açıklamalarda bulundu.
Baydaş, sempozyumun Milli Birlik ve Kardeşlik Projesine ciddi bir katkı sağlayacağını söyleyerek, aralık ayından itibaren yapılan başvurulardaki yoğunluk karşısında şaşırdıklarını ifade etti.
Şimdiye kadar yaklaşık 40 başvuru geldiğini söyleyen Prof. Dr. Burhanettin Baydaş; “Bunların yarısı yurt dışından. Almanya'dan, Avustralya'dan, İsveç'ten, İran'dan, bu alanda uzman olan kişiler tarafından geldi. Bizim amacımız Zazaca alanında neler olduğunu ortaya koymaktır. Eğer kongre merkezimiz mayıs ayına kadar biterse orda yapmayı düşünüyoruz. İnsanlar gelip dinlemeyi istiyor. Biz insanların gelip dinlemesini de istiyoruz. Onların da bunları bilmeleri istiyoruz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Arkadaslar zazaca,kürtce,türkce, arapca insanin ne konustugu bence hic ama hic önemli degil.Allahu Tealla farkli diller farkli topluluklar yaratti..sirf ona secde edelim Allahin haram kildigi seylerden uzak duralim diye.. Yarin diger gün su fani dünyadan göc ettimiz zaman bizi kürtcemi zazacami yoksa türkcemi kurtaracak?Kendimizle beraber iki metreleik kefen götürecegiz..birakin su siyaseti siyaset bizim isimiz degil insan nasil konusursa konussun.yillarca bizi böyle dinimizden sogutular.Akili olalim Allaha siginalim.
Hükümet bu konuda sinifta kalmistir cünki üniversitede degil egitim önce ilk okulda baslar.
Üniversitede ögrenilen dil Ana dil olmaktan cikar yabanci bir dil gibi ögrenilmis dil gibi gelir insana.
Bunuda yapamiyaruz diyorsa Hükümet simdilik onada Amenna ama Zazaca bir Televizyonun dahi olmayisi Zazalarin degil Hükümetin utanci olarak 8 senedir ortada duruyor.
Ölen dil Kürtce dili degil Zazalarin ana dili Zazacadir.
Malesef biz Zazalarin yüren burkan vicdansizliklara maruz birakilmasi ve göz göre göre akbabalarin önüne ölüme terk edilmeleri insanim diyen ve vicdan tasiyan hic bir insanin gözünden kacmamaktadir.
Halen bir Zazaca Televizyonu cocuklarimiza cok görenleri asla affetmeyecegim.
Oysaki Kürtce icin bu kadar yürek sizlatici degildir(ki buna Kürt kardeslerim adina seviniyorumda) cünki bugün Kürtce Türkiye disindaga Kürt yerlesim alanlari olan devletlerde Üniversitelerde dahi Okutulmakta ve Kürt Üniversiteleri dahi bulunmakta.
Kürt cocuklari ilk okuldan Üniversite egitimlerine kadar anadillerini özgürce kullanma imkanina sahiptirler.
Evella Dilimize katki sunan herkese minnetar oldugumu belirtmek istiyorum ama kanayan yüregimide tüm sadeligi ile gözler önüne getimeyi insani bir vicdani görev biliyorum.
Zazaca icin yapilanlara bir bakalim birde Kürtce icin yapilanlara bakalim isterseniz.
Zazaca bugün sadece ülkemizin sinirlarinin icinde konusulan Türkiyenin yerli halkin dilidir ve Türkiye disinda yasama imkani yok denecek kadar azdir.
sayın rektörümüzün bingöl halkının yüzde 90 nının zaza ca konuştuğu , cümlesi biraz yanlış geldi bana , çünkü sancak,kiği,karlıova,yedisu,yayladere,ve adaklı,nın yüzde 90 nı, bingöl merkezin ise yüzde 30 u kurmanci konuşuyor. dolayısıyla verilen rakam biraz abartılı bir rakam kanaatimce.
130. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'deki sağlık tesislerine 20'si uzman, 69'u pratisyen olmak üzere toplam 89 hekimin ataması yapılacak. Kentte ilk kez Algoloji uzmanı görevlendirilirken, Genç Devlet Hastanesi de iki yeni uzmanlık branşına kavuşacak.
31.08.2026
05:24
Kira sözleşmelerinde e-Devlet zorunluluğu geliyor
Ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşmelerin dijital ortamda hazırlanmasına yönelik e-Devlet uygulamasında 72 bin 581 sözleşme onaylandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, uygulamanın kapsamını genişleterek tüm kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasını zorunlu hale getirmek için çalışma yürütüyor.
31.08.2026
05:22
Servi Şehitleri ve Gazileri Anıtı dualarla açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Servi bölgesinde yaptırılan Servi Şehitleri ve Gazileri Anıtı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 104. yıl dönümünde düzenlenen törenle hizmete açıldı.
31.08.2026
05:18
HÜDA PAR Lideri Yapıcıoğlu Bingöl'den seslendi: Ümmetin vahdeti için canımızı taşın altına koymaya hazırız
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin Bingöl 5. Olağan Kongresinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam âlemine yönelik 'vahdet' çağrısına destek vererek, 'Ümmetin vahdeti için gerekirse canımızı da taşın altına koymaya hazırız.' mesajı verdi.
31.08.2026
05:17
Bingöl'de sağanak ve fırtına! Çatı caddeye savruldu!
Meteoroloji uyarısının ardından Bingöl kent merkezinde etkili olan sağanak yağış ve şiddetli fırtına günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Genç Caddesi'nde bir apartmanın çatısı fırtınanın etkisiyle caddeye savrulurken, olay sırasında yoldan geçen kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi.
31.08.2026
05:15
Bingöllü güreşçiler minderi salladı: 8 derece birden!
15 ülkeden 1.019 sporcunun katıldığı Malatya Uluslararası Güreş Turnuvası'nda Bingöl rüzgârı esti. Bingöllü sporcular organizasyonu 2 şampiyonluk, 4 ikincilik ve 2 üçüncülük olmak üzere toplam 8 dereceyle tamamladı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın