KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Aralık 2025 Cumartesi
°C

Bu zammı kim kaldırır!

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), belediyelerden sokak aydınlatma bedellerini tahsil etmekte zorlanınca, yıllık 600 milyon YTL'lik faturanın halka ve sanayiciye kesilmesi gündeme geldi

Bu zammı kim kaldırır!
24 KASIM 2007 CUMARTESİ 09:42
0
1163
0
AA aa
. Düzenleme yapılırsa BTV konutlarda yüzde 5'ten 8'e çıkacak. Zam girişiminden habersiz olduklarını söyleyen Bingöllüler, böyle bir zammı kabul etmeyeceklerini, yapılsa bile ödeyemeyeceklerinin altını çiziyor. İşte gündemdeki sessiz zam ve yapacağı acı yankılar.. 
Hazine Müsteşarlığı'nın yaptığı çalışmaya göre, elektrikten belediyeye aktarılacak payı düzenleyen Belediye Tüketim Vergisi (BTV) oranları, sanayide yüzde 1'den yüzde 3-4'e; konut, ticarethane ve diğer abonelerde yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkarılacak. Artış, elektrikte zam olarak halka yansıtılacak. Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde 2002'de çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Ocak 2003'ten itibaren genel aydınlatma giderlerinin belediye sınırları içerisinde belediyelerden, belediye sınırları dışında il özel idare bütçesinden karşılanacağı karara bağlandı. TEDAŞ, Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde sokak, park ve bahçe aydınlatması ile ibadethane tüketimlerini faturalandırmaya başladı. Bedeller faturalara düzenli olarak yansıtılmasına karşın, belediyelerden ve il özel idarelerinden yapılan tahsilât son derece sınırlı düzeyde kaldı.
ÖZELLEŞTİRME İÇİN ZORUNLU
Tahsilât sınırlı kalınca TEDAŞ'ın, sokak aydınlatmasından doğan alacağı 1,1 milyar YTL'ye kadar tırmandı. Hazine Müsteşarlığı, dağıtım tesisi özelleştirmeleri için geri sayımın başlaması üzerine aydınlatma bedeli sorununa çözüm arayışlarını hızlandırdı. Hazine, alternatif çözüm önerileri üzerinde çalışma yaptı. Hazırlanan yasa tasarısı taslağı, ilgili bakanların onayının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın görüşüne sunulacak. Yıllık 600 milyon YTL'ye malolan sokak aydınlatma bedellerinin tahsilatında izlenecek yönteme, Başbakan Erdoğan karar verecek. Hazine'nin yaptığı çalışmaya göre, elektrikten belediyelere aktarılan paylarda yeni bir düzenleme yapılacak. BTV oranları, sanayide yüzde 1'den yüzde 3-4'e; konut, ticarethane ve diğer abonelerden yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkarılacak. Artışlar, elektriğe zam olarak halka yansıyacak. Elde edilecek gelir, belediyeler yerine sokak aydınlatması bedelinden doğan alacağına mahsuben doğrudan TEDAŞ'ın kasasına aktarılacak.
FİYAT ZAMLANIR
Hazine Müsteşarlığı ve TEDAŞ yetkilileri, "BTV'deki bugünkü paylar, yıllık 250 milyon YTL'lik bir tutarı ifade ediyor. TEDAŞ'ın, aydınlatma için yıllık harcama tutarı 550–600 milyon YTL. Bu konuda çıkarılacak yasayla aradaki farkın karşılanabilmesi için bu payın artırılması zorunlu" dedi. Yetkililer, özelleştirme öncesinde sokak aydınlatması konusunda yaşanan karmaşa ve sorunun çözülmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
ARSLANBOĞA: “BİZE YAZI GELMEDİ”
Yapılan açıklamalarla ilgili kendilerine herhangi bir resmi yazı ulaşmadığını aktaran Fırat Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (FEDAŞ) Bingöl Müessese Müdürü Abdulkadir Arslanboğa, halkın bu zammı kaldıramayacağını söyledi. Daha önce yapılan benzer girişimlerin sonuç vermediğine dikkat çeken Arslanboğa: “Bize resmi yazı gelmedi. Gelirse uygulamaya konulacaktır ancak olumlu bir sonuç alınacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞLAR “DEVLETTEN DAHA MI ZENGİNİZ!”
Ekonominin zayıf kaldığı, insanların asgari ücretle ev geçindirdiği ve işsizliğin çığ gibi büyüdüğü Bingöl'de yapılan araştırmalarda ise halkın, bu zammı kaldıramayacağı kanaati ortaya çıktı. Sokakta, bu zam girişiminden habersiz insanların görüşlerini Kent Haber, ilginç açıklamalarla karşılaştı. Sokak lambalarının faturasının halka yansıtılmasını doğru olmadığını belirten Samet Oymak isim bir vatandaş: “Kendi faturalarımızı ödemekte güçlük çekerken kalkıp bir de sokak lambalarının faturasını ödersek buna gücümüz yetmez. Vatandaş bu ağır yükü kaldıramaz” dedi.
‘Vatandaş devletten daha mı zengin!' diyen Halim Aydın ise, bu uygulamayı saçmalık olarak değerlendirdi. Vatandaşa yük bindiren TEDAŞ'ın öncelikle ödenmeyen faturalar üzerinde yoğunlaşması gerektiğini belirten Aydın, kazançlarının vergi ve faturalara gittiğini de vurguladı.
Vatandaşın ödediği vergilerin nereye gittiğinin açıklanmasını isteyen Sıdık Alan ise belediyelerin yükünü vatandaşa yüklenmeye çalışılmasının doğru olmadığının altını çizdi.
Bu uygulamaya başvuranları, kaçak elektrikle mücadelede yoğunlaşmaya çağıran Alan: “Kazancımız ortada. Kendi faturalarımızı ödemekte çektiğimiz güçlükler yetmiyormuş gibi kalıp sokak ışıklarının faturasını da mı biz ödeyelim.  Bu uygulama yapılacağına kaçak elektrik kullanımıyla mücadele yapılsın” şeklinde tepkisini dile getirdi.
 



BingolOnline / Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.12.2025
20:46
Bingöl Basın Konseyi`nden TSO`ya iade-i ziyaret
Bingöl Basın Konseyi'nden TSO'ya iade-i ziyaret
Kent ekonomisinin sürdürülebilirliği, yatırım ortamı ve basın–kurum iş birliğinin irdelendiği ziyarette, Bingöl'ün ekonomik gelişimi ve basınla kurulacak stratejik iş birlikleri masaya yatırıldı.
26.12.2025
20:30
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
'Yüzde 90'ı virüs kaynaklı' diyen Uzm. Dr. Hasan Elmas, gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının fayda sağlamadığını, aksine direnç ve hastane yatış riskini artırdığını vurguladı.
26.12.2025
15:38
12Bingölspor`a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
12Bingölspor'a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
Seyircisiz maç, başkana 150 gün hak mahrumiyeti ve para cezaları sonrası 12Bingölspor isyan etti. PFDK'nın kararları, 12Bingölspor cephesinde 'adil rekabet değil, masa başı cezalandırma' olarak yorumlandı. Kulüp, savunma hakkı yok sayılarak ağır ve orantısız cezalar verildiğini vurguladı.
26.12.2025
15:03
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, lisans eğitimi için planlanan uygulama hakkında açıklamalarda bulundu. Üniversite eğitiminin 3 yıla indirilmesini öngören uygulamada ders ve krediler korunurken, üçüncü dönem için yaz tatilinin kısaltılması planlanıyor. Alınan kararlar üniversiteler eylülde başlayıp temmuzda kapanacak.
26.12.2025
14:54
`Çifte zam` geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
'Çifte zam' geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
Prim borçlanmasını 2026'ya bırakanlar için fatura oldukça ağır olacak. Asgari ücrete gelen yüzde 27'lik aynı zamanda SGK'ya bağlı kalemleri de etkiliyor. Prim borçlanmasına gelen zam ile beraber prime esas günlük kazanç üzerinden uygulanan oran yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarıldı.
26.12.2025
14:46
Bingöl`de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bingöl'de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bir haftada 29 olaya müdahale eden jandarma ekipleri, uyuşturucu, silah ve kaçak ürünler ele geçirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın