KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Buazizi, benzini diktatörlerin üzerine döktü

Ortadoğu’da halkın bir kıvılcım beklediğini söyleyen Prof. Dr Ağırakça: “Buazizi bezini sadece kendi üzerine değil, Zeynel Abidin Bin Ali’nin, Libya Lideri Kaddafi’nin, Hüsnü Mübarek’in de üzerine döktü” dedi.

Buazizi, benzini diktatörlerin üzerine döktü
27 MAYIS 2013 PAZARTESİ 10:27
0
1406
3
AA aa

Bilgi ve Düşünce Derneği'nin “Kur'an Ekseninde Hayat Seminerleri” üst başlığıyla devam eden seminerler dizisinin bu ayki konuğu Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ağırakça oldu.

Ağırakça “Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Müslümanların Gelecek Tasavvuru” konusunu ele alarak, Ortadoğu'daki son gelişmeleri ele alarak, Türkiye'deki İslami hareketlere etkisini değerlendirdi.

İslami Hareketlerin Hilafetin kaldırılmasından sonra, Hilafetin tekrardan getirilmesi için yapılan toplantılardan sonuç çıkmamasıyla başladığını belirten Ağırakça, Türkiye'de de İslami Hareketin İmam Hatip Liseleri ve Seyyid Kutub'un fikirlerinin öncülüğünde başladığını belirtti.

Ağırakça: “Bu hareketlilik sadece Türkiye'de değil diğer Ortadoğu ülkelerinde de söz konusuydu. Bu ülkeler; Tunus, Libya ve Cezayir'di. İslami hareketlerin oluşmaya başladığı yıllar 1977,1978 ve 1979 yıllarıydı. Türkiye'de Kayseri, Konya ve İstanbul gibi şehirler yürüyüş ve mitinglerle İslami harekette rol oynadı. Türkiye'de 77 – 78'li yıllarda İslami Haraket'te büyük bir canlanma oldu. 1980 ve 1981 yılları arasında darbe olduğundan İslami hareket durdu ve herkes dağıldı ama 1982'de İslami hareket tekrar canlanmaya başladı.”

Ağırakça, Baas'ın zulmü nedeniyle Irak ve Suriye'de İslami hareketlerin büyük sıkıntı çektiğini, bu nedenle buralarda İslami hareket geniş taban bulamadığına dikkat çekti.

“Halk bir kıvılcım bekliyordu”

Tunus, Libya ve Mısır gibi ülkelerde halkın yıllarca despot ve baskıcı rejimlerin zumlu altında kaldığını ve halkı artık bir kıvılcım beklediğini belirten Ağırakça: “Kimse halk devrimlerini ABD ve AB'nin müdahalesi olarak lanse etmesin. Halk despot rejimlere karşı bir kıvılcım bekliyordu. Bu kıvılcımı da Tunus'ta Buazizi isimli bir genç üzerine benzin döküp ateşe vererek başlattı. Ama Buazizi bezini sadece kendi üzerine değil, Zeynel Abidin Bin Ali'nin, Libya Lideri Kaddafi'nin, Hüsnü Mübarek'in de üzerine döktü. Buazizi sadece kendini değil diktatörleri de yaktı” dedi.

“Batı, neden İslamcıları tercih etsin?”

Devrimlerin Batı ve ABD eliyle olduğu iddialarını eleştiren Ağırakça: “Batı Mübarek yerine neden İslamcı Selefileri ve İhvanı tercih etsin? Tunus'ta Batıcı Zeynelabidin mi, İslamcı Nadha mı batının daha fazla işine yarar? Batı, Libya'da Kaddafi yerine neden Belhac'ı tercih etsin? Devrimler tamamen halkın başkaldırısıyla oldu. Halk bir kıvılcım bekliyordu, bu kıvılcımı da Tunus'ta Buazizi yaktı.”

“İran ve Hizbullah Suriye'de Esed'in safında”

Suriye halkının da yıllardır zulüm altında olduğunu ve halkın bu zulme karşı başkaldırdığını belirten Ağırakça: “Suriye'de de devrim kısa bir sürede gerçekleşebilirdi ama Suriye Ordusu Mısır ordusu gibi yapmadı, kendi halkına kurşun sıktı. Yıllarca gönül bağladığımız ve birçok insanın uğruna mezhep değiştirme sevdasına girdiği İran ve Hizbullah Suriye'de Esed'in safında yer alıp halkın karşısına çıktı” dedi.

“Mısır ordusu, halkına kurşun sıkmadı”

Mısır'daki devrime değinen Ağırakça: “Mısır 80 milyon nüfusa sahip ama Tahrir Meydanı'nda toplananların sayısı 3 milyonu geçmezdi. Bu gençler aylarca bu meydanda yatıp kalktı. Mübarek bu gösterilere fazla dayanamadı çünkü ordu Mübarek'in emrinde değildi. Mısır'da halk yaramaz olan çocuklarını askere gönderir ki düzelsin diye. Biraz dindar bir yapısı vardır Mısır ordusunun. Ordu, Suriye'deki gibi bastırılmamıştı. Mısır Ordusu kendi halkına kurşun sıkmadı.”

Ağırakça, Mısır'da ordunun halka kurşun sıkmamasının devrimin gerçekleşmesinde önemli olduğunu ifade etti.

Suudlu gençlerin neden devrim yapmadığı sorusuna “Suudlu gençlerin cepleri para dolu, altlarında ise lüks araçlar var. Böyle bir endişeleri yok” diyen Ağırakça, Ürdün'de ise halkın ıslahat beklediğini söyledi.  

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Ellezi İsra (@Misafir_13724)
28 Mayıs 2013 Salı 17:47
mehmet deliorman ' a ithafen

'' Ey iman edenler! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. ... İmandan sonra fasıklık ne kötü bir namdır! Kim de tövbe etmezse, işte onlar zâlimlerin ta kendileridir. '' Hucurat 11

ÇELİK ÇÖMBELEK PATLADI
Şüphesiz ki MÜSLÜMANLARIN elinden tutup onları cahiliye geleneklerinin içinden çıkarmaya çalışıp onurluca tağuti sisteme meydan okuyan kişilere yanlış ithafta bulundunuz . İyisimi Siz yeniden SÖBE peşinde koşun belki bu seferki daha isabetli olur .
eyüp koşar (@Misafir_13718)
28 Mayıs 2013 Salı 10:45
Derneğin faaliyetlerini takib ediyorum..Bence çok güzel şeyler yapıyorlar....Bingöle böyle yerler gerek...
mehmet deliorman (@Misafir_13703)
27 Mayıs 2013 Pazartesi 12:42
Taptığınız rejimler yıkılmaya yüz tutunca mı aklınıza halk direnişleri gelir. Şu an taptığınız iktidarın eleştirdiğiniz diktatörlerden farkı diye bir seminer yapsaydınız ya. Belki daha anlamlı olurdu. Asıl amacınız nedir herkes biliyor kendinizi daha fazla saklamayın. SÖBE
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın