KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
18 °C Güneşli

Budancamanak, 'Yaban keçileri için hukuksal mücadele verilecek'

Bingöl Baro Başkanı Hanefi Budancamanak, Bingöl Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer ilgili kurumlar nezdinde gerekli başvuruları yaptıklarını belirterek, ihalenin iptali konusunda hukuksal mücadele vereceklerini söyledi.

Budancamanak, `Yaban keçileri için hukuksal mücadele verilecek`
28 TEMMUZ 2020 SALI 18:43
8
2868
3
AA aa

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu tarafından 2020-2021 av sezonu için Bingöl'de 7 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi ve 7 Yaban Keçisinin öldürülmesi için izin çıkmıştı. Bu kapsamda Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından 3 Temmuz 2020 tarihinde 5 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi ve 5 Yaban Keçisinin öldürülmesi için ihale yapıldı. Aldığımız bilgiye göre, ihaleyi iki acente firması aldı. Merkez Av Komisyonu karartına göre, Yaban Keçilerinin avlanmasına 1 Ağustos 2020, Çengel Boynuzlu Dağ Keçilerinin avlanmasına ise 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle başlanacak.

Yaban hayvanı ölümlerinin durdurulması için talepler her geçen gün artarken yetkililerin sessizliği devam ediyor. Bingöl halkı, Tunceli ve Eskişehir'de olduğu gibi Bingöl'de de ölümlerin durdurulmasını istiyor.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Bingöl'de Çengel Boynuzlu Dağ Keçileri ve Yaban Keçilerinin öldürülmesi ihalesine tepkiler büyürken, BİNÇEVDER Başkanı Cuma Karaarslan, ölümlerin durdurulması için imza kampanyası başlattı. Bingöl Barosu, valilik ve bakanlık nezdinde de girişimlerde bulundu. change.org'da açılan imza kampanyasına binden fazla kişi imza atarken, binlerce kişi de paylaşımlarda bulunarak hayvan ölümlerinin durdurulmasını istedi.

BİNGÖL BAROSU DEVREYE GİRDİ

Dağkeçileri ve yaban keçilerinin öldürülmemesi için Bingöl Barosu da devreye girdi. Bingöl Baro Başkanı Hanefi Budancamanak, Bingöl Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer ilgili kurumlar nezdinde gerekli başvuruları yaptıklarını belirterek, ihalenin iptali konusunda hukuksal mücadele vereceklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü tarafından 5 Yaban Keçisi ve 5 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisinin avlattırılması için 3 Temmuz 2020 tarihinde ihalenin yapıldığını belirten Budancamanak, “ihale ile birlikte Bingöl Ayanoğlu devlet avlağında 2'si yaban keçisi, 2'si çengel boynuzlu dağ keçisi, Kiğı Şeytan Dağları bölgesinde ise 3'ü yaban keçisi, 3'ü de çengel boynuzlu dağ keçisi olmak üzere toplamda 10 adet doğal koruma altında bulunan hayvanın katledilmesi planlanıyor.

Yaban Keçileri ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçileri, Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi'nin (BERN) EK LİSTE II Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri kategorisinde bulunuyor. Bu bakımdan Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesinin koruma altındaki hayvan türlerinin yok olma tehlikesini yaratacağı açıktır. Doğal yaşamın bir parçası olan bu canlıların yaşamlarının ihale edilmek suretiyle sonlandırılmak istenmesini kabul etmiyoruz” dedi.

VALİLİK VE BAKANLIĞA BAŞVURU YAPILDI

Türleri yok olmaya yüz tutmuş bu nadide canlıların bir kısım paralı insanların kişisel keyifleri için öldürülmek üzere ihaleye çıkarılmasının vicdana, ahlaka ve hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Budancamanak, şunları söyledi: “Söz konusu avlanma ihale işlemleri, bölgedeki habitat, çevre dengesi ve koruma altındaki türün devamı noktasında telafisi imkansız zararlara yol açacaktır. Bu nedenle ihalenin iptali için 27/07/2020 tarihinde Bingöl Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer ilgili kurumlar nezdinde gerekli başvuruları yaptığımızı ve ihalenin iptali konusunda Bingöl Barosu olarak sonuna kadar hukuksal mücadelemizi yapacağımızı belirtiyoruz.

Dünya sadece insanların yaşam alanı değildir, diğer canlıların da yaşamın bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Bu canlıları yok etmekle değil koruyarak çocuklarımıza yaşanabilir, anlamlı bir dünya bırakmalıyız. Umarız bir kısım illerde kamuoyu baskısı sonucu yapılan ihale iptalleri ilimizde de gerçekleşir ve koruma altındaki türlerin yok olmasının önüne geçilir. Bingöl halkı başta olmak üzere tüm duyarlı yurttaşları ihalenin iptali konusunda yetkililere seslerini duyurmaya ve bu konuda çaba gösteren BİNÇEVDER'e, doğa ve çevre gönüllülerine destek olmaya çağırıyoruz.”

“HİÇBİR HAYVAN GEREKSİZ DEĞİLDİR”

BİNÇEVDER Başkanı Cuma Karaarslan ise, doğanın dengesiyle oynanmaması gerektiğini belirterek, “Karar alıcıların, bu ülkeyi yönetenlerin, sahiplik duygularını yitirmiş olmalarını anlayamıyorum. Bu ekolojik denge içerisinde hiçbir hayvan, hiçbir bitki gereksiz değildir. Hepsi bir birini tamamlayan doğal ekolojik sistemin bir parçasıdır. Topraktan başlayıp böceklere indiğimize kadar, bunların dünyaya kattığı 6 bin adet fonksiyonel değeri var. Bilimsel olarak kanıtlanmış. Bunların kendi doğal döngüleri içinde ölümleri bile doğaldır. Bir tane keçi doğada doğal yollarla öldüğünde, doğadaki diğer canlıların yemi olur. Kuruyan bir gölü, bir nehri yerine getiremiyoruz, getirmek için hiçbir para yetmeyecektir. Hayvan zincirinde halkanın birini bozduğunuzda, bir başka yerden hayvanların fazlalaşmana, popülasyonun artması ya da hastalıklara neden olur. Yılanı öldürdüğünüzde farelerin çıkması, keklikleri öldürdüğünüzde kenelerin artması gibi.” diye konuştu.

“HAYVANIN ÖLÜSÜNÜN ORMANA KATKISI DEVAM EDECEK”

Dağ keçilerinin öldürülmesi ihalesi nedeniyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne tepki gösteren Karaarslan, şunları söyledi: “Bingöl'de 100 bin liralık bir ihaleyle 10 tane keçi vurulacak. Paraya mı ihtiyacınız var? Bingöl'de hayvanların öldürülmemesi için para verecek bir sürü insan tanıyorum. Hayvanlar öldürülmesin diye ihtiyacınız olan parayı verelim, hayvanları özgürleştirelim. Bazıları da diyor ki, işte hayvanlar yaşlanmış. Zaten bu hayvanlar ölecek, niye o zaman birilerinin eğlencesine alet ediyorsunuz. Öldüğünde dahi onun ölüsünün ormana katkısı devam edecek. Çürüyene kadar, böcekler tarafından, yılanlar tarafından, kuşlar tarafından gagalana gagalana o faunadaki bütün hayvanları besleyecek.  BİNÇEVDER olarak başlattığımız kampanyada Bingöl Baromuz bütün hukuki süreci başlattı, kendilerine teşekkür ediyoruz. Ben yöneticilerin bu kadar duyarsız olduklarına inanmıyorum. Umarım, bu kararı alanlar, evlerinde çocuklarına sarılırken, ailelerine sarılırken, doğada bozdukları bu ailenin, bu katliamın acısını hissederek geri adım atacaklardır.”

FOTOĞRAFA TIKLA
BİR İMZA DA SEN AT

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_60590)
29 Temmuz 2020 Çarşamba 11:09
eko sistem bozulacak,bütün canlılarının doğa döngüsünde bir görevi vardır
Misafir Kullanıcı (@Misafir_60582)
28 Temmuz 2020 Salı 22:27
Peki kaçak keçi avlayanları kim yakalayacak özelikle koruyucuları
Misafir Kullanıcı (@Misafir_60577)
28 Temmuz 2020 Salı 19:13
https://www.change.org/p/bingöl-de-7-çengel-boynuzlu-dağ-keçisi-ve-7-yaban-keçisi-katliam-ihalesi-iptal-edilsin-bingolvaliligi/dashboard
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın