KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2024 Salı
°C

Bü'de zazaki ve kurmanci'ye 150 kontenjan

Bingöl Üniversitesi Rektörü Baydaş,75 Zazaki ve 75 de Kurmanci olmak üzere Kürtçe için toplamda 150 kontenjan açacaklarını söyledi.

Bü`de zazaki ve kurmanci`ye 150 kontenjan
29 HAZİRAN 2012 CUMA 03:53
0
1761
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü ile birlikte üçlü bir görüşme yaparak, Kürtçe'nin Zazaki ve Kurmanci lehçeleri için öğretmen yetiştirme usullerini konuştuklarını söyledi.

Zazaki ve Kurmanci alanlarında tezsiz yüksek lisans programları açmayı kararlaştırdıklarını belirten Baydaş, son günlerde basına yansıyan Mardin Artuklu Üniversitesi'ne 500 Bingöl Üniversitesi'ne 200 kontenjan verildiği yönündeki söylentilerinin doğru olmadığına dikkat çekti.

Her Zazaki ve Kurmanci bilenin öğretmen olamayacağını, tezsiz yüksek lisansa kabul edileceklerin bakanlığın belirlediği şartları taşıması gerektiğini belirten Prof. Dr. Baydaş: “Lisans mezunu olup Mardin ve Bingöl Üniversiteleri Yaşayan Diller Enstitüleri'nde tezsiz yüksek lisans yapacak olanlar, öncelikli olarak ders vermek üzere görevlendirilecek. Daha sonra bu nitelikteki öğretmen adaylarına da atama yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bizden net olarak istediği şu: Kurmanci, Zazaca ve diğer lehçelerde ders verecek olan eğitmenlerin mutlaka Eğitim Fakültesi mezunları olması gerekir. Eğitim Fakültelerinin de Türk Dili Edebiyatı yâda Sosyal Bilimler mezunu olması gerekiyor. Bu şartları taşıyanlar Mardin Artuklu ve Bingöl Üniversitelerinde tezsiz yüksek lisans yaparlarsa bunlara bu dersleri vermek üzere görev verilir” dedi.

Baydaş, eğitim Fakültesi Mezunu olmayanların Bakanlık tarafından şimdilik atanmalarının mümkün olmadığını söyledi.

“150 tezsiz yüksek lisans kontenjanı oluşturduk”

Bingöl Üniversite'sinin bu yıl Zazaca alanında 10 kontenjan açtığına dikkat çeken Baydaş: “Ancak ilk etapta hali hazırda bu şartlara haiz olanlara bu görev verilir. Zazaca ve Kürtçe öğretmenliği için herhangi bir bölümden mezun olmuş kişilerin görevlendirilmesini Milli Eğitim Bakanlığı kabul etmiyor. Bizler Bakanlık ile istişare yaptık. Belirlenen kriterlere uygun olanlara tezsiz yüksek lisans yaptıracağız. Bingöl Üniversite senatosu olarak yaptığımız toplantıda 75 Zazaca 75 de Kurmanci olmak üzere toplam 150 tezsiz yüksek lisans kontenjanı oluşturduk. Bunu yakında gazetelerde ilana çıkaracağız. Bu kriterlere uygun şartları taşıyanlar bizde yüksek lisansa kabul edilip 2 dönem gibi kısa bir sürede mezun olacaklar. Yaşayan Diller Enstitüsü'nde ALES puanı 55 olan diğer bölüm mezunları da gelip tezsiz yüksek lisans yapabilir. Ancak Kurmanci ya da Zazaca bilecek. Bu kriterler sabittir. Fakat her yüksek lisans yapanlar MEB tarafından atanmayacak. MEB sadece Eğitim fakültelerinin Türk Dili Edebiyatı yâda Sosyal Bilimler alanında mezun olmuş ve bizim Enstitülerde yüksek lisans yapmış olacak kişilerden seçecek. Bu şartları taşıyanların dışındakilerin şuan atanması mümkün görünmüyor. Bu nedenle kamuoyunu yanıltmak istemiyoruz. Tezsiz yüksek lisans yapmak isteyenlerin bunları bilmesi gerekir”

“Fars Dili mezunları da başvuru yapabilecek”

Fars Dili ve Edebiyatı mezunlarının da başvuru yapabileceklerine dikkat çeken Baydaş: “Fars Dili ve Edebiyatı mezunu olanların da dâhil edilmesini talep ettik. ‘Fars Dili ve Edebiyatı mezunu olanlar Kurmanci ve Zazaca'ya en fazla yatkın olanlardır' dedik. Bakanlık bu talebimizi olumlu karşıladı. Eğer pedagolojik formasyon almışlarsa tezsiz yüksek lisans yapmaları halinde Bakanlık bunları da seçmeli derslerde görevlendirir” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.05.2024
17:15
Bingöl`de maskeli silahlı saldırı! 1 yaralı
Bingöl'de maskeli silahlı saldırı! 1 yaralı
Bingöl merkez Kültür Mahallesi'nde maskeli bir saldırganın ateş etmesi sonucu yaralanan kişi, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
21.05.2024
16:54
Kayıp eşyalarınızı bulmak artık daha kolay!
Kayıp eşyalarınızı bulmak artık daha kolay!
Bingöl'de bulunan kayıp eşyalara ulaşmanın güvenli ve kolay yöntemini geliştiren öğrenciler, web sitesi tasarladılar ve projeleri, TÜBİTAK 2204A Malatya Bölge Finali'nde birinci oldu. Kaybettiğiniz eşyalara nasıl ulaşabileceksiniz? Detaylar haberimizde…
21.05.2024
15:39
Yine aynı senaryo! Ama halen inananlar var
Yine aynı senaryo! Ama halen inananlar var
Bingöl'de polis ekiplerinin dikkati sayesinde iki vatandaş, 355 Bin TL dolandırılmaktan son anda kurtuldu.
21.05.2024
14:55
Bingöl`de yabani ot toplamaya giden bir kişi ölü bulundu
Bingöl'de yabani ot toplamaya giden bir kişi ölü bulundu
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Ahmet B.'nin yabani ot toplamak için gittiği bölgede cansız bedeni bulundu.
21.05.2024
02:39
Bingöl`de ‘Sesimin Yankısı` finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de 'Sesimin Yankısı' finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen 'Sesimin Yankısı' yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Yarışmada Türkçe, Zazaca ve Kürtçe eserler ile dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşadı.
21.05.2024
02:38
Bingöl`de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl'de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü personeli tarafından öğrencilere tabiatı koruma eğitimi verildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın