KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2026 Cuma
°C

Buğday fiyatları dolu dizgin

Dünya piyasasında buğday fiyatları 5 ay öncesine göre ABD'de yüzde 109, Kanada'da yüzde 89, Fransa'da yüzde 151, Rusya'da yüzde 204 ve Arjantin'de ise yüzde 230'a ulaşan oranlarda arttı. Türkiye'de ise...

Buğday fiyatları dolu dizgin
04 KASIM 2007 PAZAR 13:52
0
1177
0
AA aa
Kuraklık ve ekim alanlarının daralması gibi etkenler dünyada buğday ticaretini önemli oranda etkiledi.

Dünya buğday fiyatlarının yaz aylarına girildiğinden bu yana yükselişi sürerken, yüksek fiyatlar ticaretin azalmasına yol açtı.

Konya Ticaret Borsası verilerine göre, dünya piyasasında, ABD'de 1. sınıf sert kışlık buğdayın tonu yüzde 109 artışla (345 dolar) 414 YTL'ye (1 dolar: 1,20 YTL olarak ele alınıyor), 1. sınıf Kanada buğdayı yüzde 89 artışla 444 YTL (370 dolar), Arjantin ekmeklik buğday yüzde 230 artışla 540 YTL (450 dolar), Rusya yumuşak ekmeklik yüzde 204 artışla 420 YTL (350 dolar) oldu.

Makarnalık durum buğdaylara bakıldığında ise Fransa durumunun tonu yüzde 151 artışla 636 YTL'ye (530 dolar) ulaştı.

TÜRKİYE İLE DÜNYA FİYATLARI DENGELENİYOR

Dünyadaki fiyat artışları Türkiye'de de hissedildi. Türkiye'de taban fiyatı olarak tonu 425 YTL şeklinde açıklanan sert buğdayın fiyatı ticaret borsalarında 600 YTL'ye yaklaşırken, 440 YTL olarak açıklanan makarnalık durum buğday ise 600 YTL'yi buldu.

Bu rakamlara destekler de eklendiğinde sert buğday ve durum buğdayda fiyatlar 45'er YTL daha artıyor. Türkiye'de fiyatlar halen dünya fiyatlarının üzerinde olsa da önceden uçurumların bulunduğu buğday fiyatları giderek dengeleniyor.
Uluslararası Hububat Konseyi'nin hazırladığı Ekim raporunda ise 2007 Temmuz/2008 Haziran döneminde geçen sezondan 12 milyon ton yüksek olarak 602 milyon düzeyinde dünya buğday üretimi bekleniyor.

Konseyin raporunda 2007/2008 döneminde 610 milyon tonluk toplam tüketim ve geçen yıldan 6 milyon düşük olarak 105 milyon tonluk ticaret öngörülüyor. Konsey, çok yüksek fiyatların buğday tüketimini bir miktar etkilediğini, bu yüzden ABD ve AB'de yemlik kullanımın azalacağını, gıda olarak kullanımın rekor düzeyde 444 milyon ton düzeyinde olacağını bildiriyor.

FİYATLAR DAHA DA YÜKSELECEK

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ise özellikle yılbaşından sonra Türkiye ve dünyada buğday konusunda ciddi sıkıntıların yaşanacağını bildirdi. Birliğe göre dünyada buğday fiyatlarının artışı sürecek Türkiye'de de kaliteli ürünün tonu 700 YTL'yi bulacak.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, girdilerin dünyada ayarsız olması, ekim alanlarının daralması, kuraklık gibi etkenlere bağlı olarak buğday üretiminin tüketime oranla artış göstermediğini söyledi.

Dünyanın gelecekte buğdayda daha ciddi sorunlar yaşayacağını vurgulayan Hepokur, şunları kaydetti:
“Bu konuda Türkiye'nin karşısında büyük bir avantaj bulunuyor. Biz ülke olarak geçen yıl dünya açığının kapanmasına yüzde 4-5 civarında destek sağladık. Bu yıl bizde de sorunlar yaşanıyor ve fiyatlar yükseliyor. Özellikle Türkiye'de kaliteli buğday konusunda sıkıntı var. Mevcut sorunları aşabilirsek dünya açığının yüzde 40'ını karşılayabiliriz. Bunun için göreve gelen bakana göre destek paketi yerine topyekun bir çalışma yapılmalı. Çiftçi, buğday üretiminde AB ve ABD'de olduğu gibi desteklenmelidir.”

Hepokur, çiftçinin halen parasızlık yüzünden tarlaya inemediğini belirterek, “Ekim giderek gecikiyor. Dünyanın sıkıntı yaşayacağını biliyoruz ve çiftçiyi tarlaya indiremiyoruz. Çiftçi tohum alamıyor. En azından DGD'nin ödeneceği döneme taksitle tohumluk verilirse çiftçi rahat hareket eder” dedi.


Haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2026
22:02
Bingöl UMKE`ye Dünya Sağlık Örgütü Bayrağı!
Bingöl UMKE'ye Dünya Sağlık Örgütü Bayrağı!
Bingöl UMKE Lojistik, Eğitim ve Operasyon Merkezi, uluslararası verifikasyon sürecini tamamladı. Düzenlenen törende Dünya Sağlık Örgütü bayrağı teslim edilirken, merkezin üç farklı EMT yapısıyla dünyada bir ilke imza attığı vurgulandı.
23.04.2026
21:52
Vali Çelik makamını Muhammed Selim`e devretti
Vali Çelik makamını Muhammed Selim'e devretti
Bingöl Valisi Cahit Çelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında koltuğunu Muhammed Selim Kısa'ya devretti.
23.04.2026
18:14
Ilıcalar Bölgesinin Sorunları Meclis Gündeminde
Ilıcalar Bölgesinin Sorunları Meclis Gündeminde
HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, TBMM'de yaptığı konuşmada Bingöl merkez Ilıcalar beldesi ve çevre köylerde yaşanan yol, su, eğitim ve sağlık sorunlarının çözülmesini istedi.
23.04.2026
18:00
Okullarda
Okullarda '7 basamaklı güvenlik modeli' dönemi başlıyor
Şanlıurfa Siverek ve Kahramanmaraş'ta peş peşe yaşanan, 10 kişinin hayatını kaybettiği okul katliamlarının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. İçişleri Bakanı Mustafa Çitfçi'nin talimatıyla okullardaki güvenlik zafiyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla '7 Basamaklı Okul Güvenlik Modeli' hayata geçiriliyor. Yeni sistemle her okulda özel bir 'Güvenlik Kurulu' oluşturulacak.
23.04.2026
17:42
Bingöl UMKE Uluslararası Arenaya Açılıyor
Bingöl UMKE Uluslararası Arenaya Açılıyor
Bingöl'de kurulan UMKE Lojistik, Eğitim ve Operasyon Merkezi, üç farklı EMT verifikasyonunun aynı anda gerçekleştirildiği ilk merkez olarak uluslararası alanda dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü ve Azerbaycan'dan ekipler süreci yerinde takip etti.
22.04.2026
15:48
‘Yerel Kalkınma Hamlesi`yle Bingöl`e Yatırım Fırsatı
'Yerel Kalkınma Hamlesi'yle Bingöl'e Yatırım Fırsatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında TRB1 Bölgesi'nde yatırımcılara 301 milyon TL'ye kadar destek sağlanacak. Programda Bingöl için hayvancılık, arı ürünleri, su ürünleri ve termal turizm yatırımları öncelikli alanlar arasında yer aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın