Alevi yurttaşların evlerinin işaretlenmesi olaylarını değerlendiren Zaza Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Murat Bukan, geçmişte de benzer hadiselerin yaşandığına dikkat çekti ve ekledi: 'Yeniden fitne tohumları ekmeye ve ötekileştirme politikalarıyla ayrışmaya meyledenlere toplumumuz geçit vermeyecektir'
Zaza Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Murat Bukan, İzmir'in Gaziemir Belediyesi'ne bağlı Yeşil Mahallesi'nde ikamet eden Alevi ailenin evinin duvarının çarpı ile işaretlenerek ‘Defol Alevi' yazılması olayına dair açıklamalarda bulundu.
“GEÇMİŞTE DE YAŞANDI BU HADİSELER”
Olayın basitize edilmemesi, bu çirkinliği yapanların mutlaka yakalanarak hukuk önünde yargılanması ve hak edilen cezanın verilmesi gerektiğini ifade eden Bukan; “Karanlık hadiselerin yaşandığı 80'li-90'lı yıllarda da benzer hadiselere şahit olmuş ülkemizde, yeniden Alevi yurttaşlarımızın evlerine işaret konuşması yeni bir fitnenin işaretidir. Ancak bilinmelidir ki, bu tür ayrıştırma girişimleri toplumda karşılık bulmuyor, bulmayacak da!” dedi.
“ÖTEKİLEŞTİRMEYE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”
Türkiye'de yaşayan Alevilerin yüzde 50'sinin Zaza olduğuna dikkat çeken Bukan; “Bingöl, Elazığ, Dersim, Malatya, Muş, Erzurum, Ardahan, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Kayseri başta olmak üzere ülkemizin ve Avrupa'nın birçok yerinde Alevi Zaza soydaşlarımız var. Her daim kardeşçe bir yaşamı benimsemiş ve sürdürmüş bir toplumun yeniden kavga etmesine ve ayrışmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu hususta sesimiz gür, tepkimiz net olacaktır. Ötekileştirmelere müsaade etmeyecek, Alevi, Sunni ya da farklı bir tanımlama altında ayrışmaya karşı suskun kalmayacağımızın bilinmesini isterim. Sürekli din, dil, ırk ve benzeri hususlarda toplumu ayrıştırmaya, germeye ve bu gerilim üzerinden prim sağlamaya çalışan çevreler olduğunu görüyoruz. Zazaları yok sayan zihniyetle, Alevileri yok sayan zihniyet aynı fikrin ürünüdür. Ancak umudumuz şudur ki, etnik köken veya dini açıdan bir ayrışma toplumda karşılık bulmuyor, bulmayacak da! Bu ülkede yaşayan milletlerin kardeşlik bağı her geçen gün güçleniyor, bu ülkenin mihenk taşlarından olan Zazalar da bu ayrışmayı reddediyor, ülkemizin aydınlık yarınlarında en güçlü şekilde yer almanın mücadelesini veriyor” diye konuştu.
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
27.06.2026
20:38
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 63. Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerde asli üyeliğe seçildi.
27.06.2026
20:36
Burkankulu'ndan 'çekildi' iddialarına yanıt
12 Bingölspor başkanlığına talip olduğunu açıklayan iş insanı Ahmet Burkankulu, kamuoyunda gündeme gelen 'adaylıktan çekildi' iddialarını yalanladı. Burkankulu, destek çalışmalarını sürdürdüğünü, yeterli desteğin sağlanması halinde ise başkan adaylığını resmen ilan edeceğini söyledi.
27.06.2026
20:36
Bingöl'e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Sağlık Bakanlığı'nın 129. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'e 11 uzman ve 2 pratisyen hekim atanacak. Yapılan atamalarla birlikte kentte ilk kez Çocuk Kardiyolojisi branşında uzman görev yapacak, üç ilçe de ilk kez yeni uzmanlık alanlarına kavuşacak.
27.06.2026
20:35
Bingöl Belediyesi'nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yaz sıcaklıklarıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı vatandaşları uyardı. Açıklamada, küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceği belirtilerek, yangınlara neden olanlar hakkında ağır yaptırımlar uygulandığı hatırlatıldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın