KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mart 2026 Perşembe
°C

Çağlayan'ın 'zazalar: tarih, kültür ve kimlik kitabı' çıktı

Bingöllü akademisyen Ercan Çağlayan’ın ‘Zazalar: Tarih, Kültür ve Kimlik’ isimli kitabı Türkiye’nin en prestijli yayınevlerinden biri olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı.

Çağlayan`ın `zazalar: tarih, kültür ve kimlik kitabı` çıktı
06 AĞUSTOS 2016 CUMARTESİ 04:54
1
3863
1
AA aa

Çağlayan'ın kitabı, Zazaların tarihi, coğrafyası, nüfusu, ekonomisi, dil, din ve kültürleri ile Zazalarda aşiret, tarikat, mezhep, siyaset, şeyhlik ve seyitlik gibi kurumları disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alıyor. Zazalarla ilgili derli toplu ve akademik ilk kitaplardan biri olan Zazalar kitabı Türkiye'de bazı üniversitelerde lisans ve lisansüstü programlarda ders kitabı olarak okutuluyor.

Çağlayan'ın Zazalar: Tarih, Kültür ve Kimlik kitabı, bu eksiği büyük ölçüde giderirken, linguistiğin ve filolojinin yanısıra tarih, sosyoloji, antropoloji ve etnoloji gibi disiplinleri temel alarak Zazaların etnik kökeni, dili, tarihi, inançları, kültürleri ile kimlikleri birlikte ele alınıyor. Bunun yanısıra inanç, mezhep, tarikat, aşiret, şeyhlik ve seyyidlik gibi kurumların Zaza toplumu içindeki yerleri, işlevsel konumları ile birlikte din ve toplumsal yaşam çerçevesi içinde irdeleniyor.

Ayrıca, milliyetçilik, ulus-devlet, dil standardizasyonu, dil planlamaları ve dil politikalarından hareketle dil-lehçe dikotomisindeki Zazaca tartışmalarını da inceleyen Çağlayan, bu konularda da önemli sonuçlara varırken, disiplinlerarasıyaklaşımı özgün bir biçimde kullanarak çalışmasının temel çerçevesini bu doğrultuda çiziyor.

Zazalar: Tarih, Kültür ve Kimlik isimli çalışma, Zazaların etnik kökeni, dili, tarihi, inançları, kültürleri ve en nihayetinde kimlikleri üzerine odaklanıyor. Ayrıca dil ve lehçe tartışmalarının ideolojik ve manipülatif olduğunu iddia ederek Zazalarıetnisite, dil, din, tarih, coğrafya, kültür, kahramanlar ve diğer müşterekler bakımdan ele alarak tüketici kaynakçası ve ekleriyle Zazalara dair bir başvuru kitabı olmayı hak ediyor.

ERCAN ÇAĞLAYAN KİMDİR?

1980 Bingöl doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Bingöl'de, yükseköğrenimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Tarih Öğretmenliği Bölümü'nde tamamladı. Aynı üniversitede 2008 yılında yüksek lisans, 2012 yılında doktora derecesi aldı. Cumhuriyet'in Diyarbakır'da Kimlik İnşası [1923-1950] (İletişim Yayınları, İstanbul 2014) ve Zazalar: Tarih, Kültür ve Kimlik, (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2016) adıyla iki kitabı yayımlandı. Başlıca ilgi alanları şehir tarihi, milliyetçilik, ulus-devlet, azınlıklar, Cumhuriyet modernleşmesi ve Kürt çalışmaları olan yazar halen Muş Alparslan Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
derviş.kaya (@Misafir_19841)
06 Ağustos 2016 Cumartesi 07:35
Elinize ve yüreğinize sağlık.
19.03.2026
02:18
Bingöl`de Şehitler Dualarla Anıldı
Bingöl'de Şehitler Dualarla Anıldı
Bingöl'de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında düzenlenen törende, şehitler için dualar edildi, anıta karanfiller bırakıldı. Vali Çelik; 'Üzerinde bulunduğumuz bu topraklar sadece bir coğrafya değil, sayısız kahramanlık hikayesinin yazıldığı bir hakikat arşividir' dedi.
19.03.2026
02:16
Araba camına takılan telefon tutucular yasaklanıyor! Cezası çok ağır
Araba camına takılan telefon tutucular yasaklanıyor! Cezası çok ağır
Trafik cezalarındaki düzenlemenin ardından yeni bir düzenleme geliyor. Araçlarda ön cama cep telefonu sabitlemek için kullanılan tutucular artık ağır kusur sayılacak. Bu kural ihlalinin cezası da yüksek. Para cezası 21 bin lirayı bulurken, trafikten men cezası da var.
19.03.2026
02:14
Bahar geldi ama Karlıova`da kar mesaisi bitmedi
Bahar geldi ama Karlıova'da kar mesaisi bitmedi
Bahar aylarına girilmesine rağmen yoğun kar yağışı etkili olduğu Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde kapalı köy yollarının açılması için ekiplerin zorlu mesaisi devam ediyor.
18.03.2026
02:36
Yapıcıoğlu:
Yapıcıoğlu: 'Siyonistlerin hedefinde Türkiye de var'
Bingöl'de HAKSİAD'ın iftar programında konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Siyonist saldırganlığın Filistin'le sınırlı kalmayacağını belirterek, 'Vadedilmiş topraklar hedefinde Türkiye de var' dedi. Yapıcıoğlu, bölge ülkelerine 'birlik ve dikkat' çağrısı yaptı.
18.03.2026
02:35
Bingöl`de 100 bin liralık kolye hırsızlığı: Şüpheli tutuklandı
Bingöl'de 100 bin liralık kolye hırsızlığı: Şüpheli tutuklandı
Bingöl'de bir evden 100 bin lira değerinde kolye çalınması üzerine başlatılan çalışmada şüpheli kısa sürede yakalandı. Gözaltına alınan zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
18.03.2026
02:34
Vali Çelik:
Vali Çelik: 'Çanakkale ruhu milli birlik ve beraberliğimizin teminatıdır'
Bingöl Valisi Cahit Çelik, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 111. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Çanakkale'nin istiklal ve istikbal uğruna verilen eşsiz bir mücadele olduğunu vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın