KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Camiler ve din görevlileri haftası

Camiler ve Dinadamları Haftası başladı. 1986 yılından bu yana her yıl Ekim ayının ilk haftasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Diyanet-Sen İl Temsilciliği tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Camiler ve din görevlileri haftası
12 EKİM 2005 ÇARŞAMBA 21:04
1
3806
0
AA aa
İl Temsilcisi Mücahit çelik tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:Din Hizmeti:
Bilindiği gibi insanın bir bedeni, bir de ruhi, manevi yanı vardır. Her ikisinin de ihtiyaçları vardır. İnsanın bedeni ihtiyaçlarının kaşırlanmaması nasıl toplumsal rahatsızlıklara yol açmakta ise, ruhi, manevi ihtiyaçlarının giderilmemesi de toplumsal sıkıntılara yolaçmaktadır.

Yani, dini ihtiyacını karşılamayan insanın zararı kendisinde kalmıyor, topluma intikal ediyor. Çünkü; Din insanla beraber var olması, insanla beraberde var olmaya devam edecektir. İnsanlık tarihinde ne kadar geriye gidilirse gidilsin, dini inançlardan yoksun bir topluma rastlanmamaktadır. Çünkü; din hayatı anlamlandıran ve yaşanılır kılan değerler bütünüdür. Din bütün toplumların her zaman değer sıralamasının en üstündedir. Din, sosyolizmin “üst kimlik” olarak belirlediği bir olgudur. Din her zaman bilincinde olmadığımız, ama bizimle birlikte olan bir kimliktir.

Din Görevlisi:

Din görevlilerinin doğumdan ölüme kadar başta tatili ve masi mezhunun olmadan cami içinde ve dışında birçok görevleri vardır. Din görevlileri hem iyi günde hem de kötü günde insanların yanındadır. Evden camiye, camiden eve giden, cami dışında hiçbir işe karışmayan din görevlileri ideal bir din görevlisi olmadığı gibi halk nezdinde de makbul değildir.

Zira, toplumumuz çocuğunun doğumunda, sünnetinde, düğününde, askere uğurlanmasında din görevlisini yanında görmek ister. Evini ve işyerini, din görevlisinin ziyaretini hayır ve bereket vesilesi görür. Dargınlık ve kırgınlıkların sona ermesi, insanların alışkanlıklarından kurtulması için din görevlisinin devreye girmesini bekler.

Din görevlileri; sağlık hizmeti sunarlar gibi günün her saatinde göreve çağrıldıkları gibi, yangın, kaza veya doğal afet sonucu meydana gelen ölümlerde ölünün 1. sıradaki yakınının göstermeyeceği şefkatle ölüye hizmet sunmaktadır. Ama bunun sonucu çoğu zaman uykusuz ve aç kalmaktadır. Ayrıca; din görevlileri bilhasa sabah çok erken saatte göreve giderken ve hatta camide can güvenlikleri tehlike altındadır. Camiye girince cemaat gelene kadar kendini camiye kilitleme ihtiyacı duyan çok sayıda görevliler vardır.
Cenaze hizmeti sunan din görevlileri gerekli hijyenik ortamdan mahrum bırakılmakta, bu iş için gerekli teknik imkan ve hatta elbiseden mahrum bırakılmaktadır. Ayrıca; din görevlileri sorumluluğu ağır olan bir görevi yaparken, görevin saygınlığına zarar vermemek için çok dikkatli olmak, başkaları için normal olan bir çok davranıştan din görevlisi olarak sakınmak zorundadır.

Ve camilerimiz

Müslümanların var olma sebebi olan ibadet ve kulluk ocağıdır. Sevgi samimiyet duyguların. birliklik ve beraberlik bağlarının kuvvetlendiği mekanlardır. Peygamber Efendimiz tarafından yapılmaya başlanan ve bizzat kendilerinin emek harcadıkları mabetlerdir. Kabe-i muzzama sembolü ve şubesidir.

Allah adının anıldığı ibadetgah olarak, Allah'a en sevimli mekanlardır. Toplum için her ferdin, her bölgenin derdinin arzedildiği ve çare arandığı yerlerdir. Camiler bir yönüyle ilim merkezidir. Peygamber (SAV) Medine'den Mescid-i Nebevi'nin hemen yanında “Ashab-ı Suffe” mektebini yaptırmıştır. Bütün mezhep imamlara ve sayısız ilim adamları, tarihler boyu hep cami ve mescitlerden yetişmişlerdir. Camiler bulundukları yerin dindarlık göstergesi ve İslam medeniyetinin alametidir. Aynı zamanda camiler, milletin kalbi, minareler göğe yükselmiş şahadet parmağı ve şadervanlar yüzakıdır. Mirabı ile mabedi, kürsü ile mektebi ve minberiyle devleti temsil eder.
Ayrıca Sendikamız
din görevlilerine şunları kazandırdı.
1- Vekil imamlarımız asale geçirildi.
2- Yaz kurslarına ders ücreti verilmeye başlandı.
3- Müstazi sayılan din görevlileri göreve döndürüldü.
4- Kuran kurslarının denetimi Diyanet'e devredildi.
Sendikamızın hedefledikleri
1- Haftasonu ve bayram tatillerinde izin veya mesai ücreti,
2- Teşkilat Yasası'nın biran önce çıkarılması,
3- Sivil affı,
4- Fahri Kur'an kursu öğreticilerinin sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi,
5- Ek göstergelerin yükseltilmesi,
6- Vekil iken asalete geçenlerde olduğu gibi geçmişte vekillik yapanlarınz hizmetlerinin derece ve kademelerinde sayılması.”

03/10/2005
HABER
BİNGÖL GAZETESİ
www.bingolgazetesi.com
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.04.2025
18:55
Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı
Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına ile yer yer toz taşınımı uyarısı yaptı.
30.04.2025
17:58
Bingöl`de Kur`an ziyafeti
Bingöl'de Kur'an ziyafeti
Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde Bingöl İl Müftülüğünün organizasyonuyla, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma alanında ulusal ve uluslararası başarılar elde etmiş seçkin karîlerin katılımıyla 'Kur'an-ı Kerim Ziyafeti Programı' düzenlenecek.
30.04.2025
16:13
Hüdapar`dan Kültür TOKİ için çağrı!
Hüdapar'dan Kültür TOKİ için çağrı!
Beraberindeki teşkilat üyeleriyle Bingöl merkez Kültür Mahallesi TOKİ Emlak Yönetimini ziyaret eden HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya: 'Vatandaşların ev ve işyeri bulamadığı bu dönemde buradaki boş konut ve işyerleri acilen satışa sunulmalı!' dedi.
30.04.2025
16:11
YURTLİG Futbol Bingöl Grup Müsabakaları Başladı
YURTLİG Futbol Bingöl Grup Müsabakaları Başladı
Bingöl ev sahipliğinde 10 ilden toplam 160 sporcunun katılımıyla start alan müsabakaların başlangıç vuruşunu Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta yaptı.
30.04.2025
16:10
Bingöl`de kesilen varil bomba gibi patladı! Patlama anı kamerada
Bingöl'de kesilen varil bomba gibi patladı! Patlama anı kamerada
Bingöl'de bir atölyede spiral makinesiyle kesilmek istenen varil bir anda patladı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
30.04.2025
16:09
Bingöl`de dedektörle define arayan şahsa suçüstü
Bingöl'de dedektörle define arayan şahsa suçüstü
Bingöl'de bir şahıs dedektör cihazı ile define ararken jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın