KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
18 °C Güneşli

Çapak: Bölgenin lokomotifi olma yolunda ilerliyoruz

Bingöl Üniversitesi'nin akademik, fiziki ve donanım açısından büyümesini değerlendiren Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak; 'Şehre önemli katma değerler kazandıran, gelişimi önceleyen, bilimsel çalışmalarla kalkınmayı destekleyen, öğrenci dostu bir üniversiteyiz. Tüm bu gelişmelerle üniversitemiz, bölgenin lokomotifi olma yolunda ilerleyişini sürdürüyor.'

Çapak: Bölgenin lokomotifi olma yolunda ilerliyoruz
19 MAYIS 2022 PERŞEMBE 09:32
20
20047
2
AA aa

Kuruluşuyla Bingöl'e önemli bir ivme kazandıran ve değişim sürecini hızlandıran Bingöl Üniversitesi, hem fiziki hem de akademik alt yapısı ile gün geçtikçe daha iyi bir konuma gelerek hem ulusal hem de uluslararası alanda bölge üniversiteleri arasında ön plana çıkıyor.

2007 yılında kurulan, 2008-2009 öğretim yılında Ziraat Fakültesi ile eğitim çalışmalarına başlayan Bingöl Üniversitesi, bugün 9 Fakülte, 5 Enstitü, 1 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu, 21 adet Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2 Merkezi Laboratuvar ile öğrenim hayatına devam ediyor.

14 yıllık süreçte; 82 ön lisans, 52 lisans, 40 yüksek lisans ve 12 doktora olmak üzere toplamda 186 programda öğretim faaliyet gösteren Bingöl Üniversitesi, 2016-2022 Akademik yıllarında 1 Fakülte, 1 Enstitü, 1 MYO İle (37 Önlisans, 15 Lisans, 47 Lisansüstü), 96 yeni bölüm program ve birimi bünyesine kattı.

Her geçen gün yenilikleri bünyesine katan Bingöl Üniversitesi'nin dünü ve bugününü Detay Dergisi'ne anlatan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, özellikle ekonomik gelişmelere sunulan katkılara ve kalkınma hamlelerine dikkat çekti.

İşte Rektör Çapak'ın aktarımlarıyla Bingöl Üniversitesi;

2016 YILI VE GÜNÜMÜZE GÖRE SAYISAL VERİLER

2016'da bina sayımız 34 ve kapalı alan 218 Bin metrekare iken bugün bina sayımız 55 ve kapalı alanımız 281 Bin 200 metrekaredir.

2016 öncesi açık alanımız 110 hektar iken bugün 314 hektardır.

2016 öncesi toplam mezun sayımız 5 bin 868 iken, bugün 23 bin 351 mezunumuz var.

2016 öncesi yaptığımız kültürel ve bilimsel etkinlik sayısı toplamda 217 adet iken, bugün 607 adedin üzerinde bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlik yapılmıştır.

2016'dan günümüze kadar 50'ye yakın yerelde ve ulusalda iş birliği protokolü imzaladık. Bu protokollerle üniversitemizin imkânlarını paylaşmayı ve imkanlarını güçlendirmeyi hedeflemiş, ilimize ve ülkemize katkı sunacak projeler üretilmiştir.

AKADEMİK VE İDARİ PERSONEL SAYI DEĞİŞİMLERİ

2016 yılında idari personel sayısı 393 iken bugün, yani 2021'de idari personel sayımız 568'dir.    

2016 yılında akademik personel sayımız 516 iken bugün bu sayı 704'tür.

Bingöl Üniversitesi: 704 akademik ve 568 idari olmak üzere toplamda 1272 personeli, 16 bine yakın öğrencisi ve 23 bin 351 mezun sayısı ile büyük bir ailedir.

MODERN VE DONANIMLI SELAHADDİN-İ EYYUBİ KÜTÜPHANESİ

Üniversitemiz öğrenci, personel ve akademisyenleri ile birlikte ilimize de hizmet veren modern kütüphanemizde 1200 kişilik okuma salonu, konferans salonu, özel çalışma odaları, kantini ve içerisinde bulundurduğu 100 bine yakın kitabıyla hizmet sunmaktadır.

ÜNİVERSİTE BÜNYESİNDE YAPIMI TAMAMLANAN ÇALIŞMALAR

Kütüphane Binası, BESYO Binası, Hayvan Hastanesi yapımı, Hangar Binası yapımı, 50 Dairelik lojman yapımı, İlahiyat Fakültesi Binası yapımı, Mevcut kampüsün Meslek Yüksekokulu'na bağlantı yolu, nizamiye ve çevre düzenlemesi çalışmaları, Ilıcalar Termal Tesis bakım, onarım ve yapım işleri tamamlandı.

ŞEHİRLE İÇ İÇE, SOSYAL, DONANIMLI VE ÖĞRENCİ DOSTU BİR ÜNİVERSİTE

Üniversitemiz yemyeşil kampüsü, şehrin yanı başındaki yerleşkesi, ulaşım kolaylığı ve öğrenciler için yeterli sayıda bulunan KYK yurtları ile bir şehir üniversitesidir.

Üniversitemizin sahip olduğu güzel fiziki alanlarının yanında merkezi laboratuvarları ve birim laboratuvarları, hayvan hastanesi, ziraat fakültesi uygulama bahçesi, donanımlı derslikleri, merkezi kafeteryası, termal tesisleri, spor salonları, halı sahası, konukevi, sağlık merkezi, kampüsler arası bağlantı yolları, yürüyüş ve bisiklet yolları ile öğrencilerimizin eğitim süreçlerine katkı sunduğu gibi 31 adet öğrenci kulübü, kültürel faaliyetleri ve sosyal yaşam alanlarıyla da öğrenci dostu bir üniversitedir.

ÖĞRENCİLERE YÖNELİK BURSLAR

YKS sonucunda Veteriner Fakültesi, Bingöl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı (Örgün), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Sağlık Programını (Örgün), Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programını (Örgün) ilk yerleştirmede (Ek kontenjan yerleştirme hariç) en yüksek puanla kazanan ve kesin kayıt yaptıran ilk üç öğrenciye, SÜTAŞ tarafından eğitim-öğretim yılı süresince 9'ar ay olmak üzere KYK yurt ücretleri ile 9 aylık 450 TL tutarında öğrenim bursu ödenmektedir.

Ayrıca Üniversitemizin Geliştirme Vakfı tarafından bu yıl ilk defa öğrencilerimize karşılıksız ‘eğitime katkı' bursu verilecektir.

Yine Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığınca; her eğitim-öğretim dönemi için 400 öğrenciye ücretsiz yemek bursu ile 100 öğrenciye kısmi zamanlı çalışma bursu sağlanmaktadır. Bu çalışmalar yine üniversite birimlerinde öğrencilerimizin ders saatlerine uygun şekilde ayarlanmaktadır.

PİLOT ÜNİVERSİTE

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin akademik ihtisaslaşma için seçilmiş ilk “Pilot Üniversitesi' olan Bingöl Üniversitesi, 18 Ekim 2016'da Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında Pilot Üniversite ilan edildi.

İHTİSASLAŞMA VE KALKINMA İLE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Belirlenen amaç ve hedeflere etkin bir şekilde ulaşmak için kurumsal bir yapı gerçekleştirildi. Araştırma, üretim ve eğitim odaklı merkezler (Arı ve Arı Ürünleri Ar-Ge Merkezi, Arı Zararlıları ve Hastalıkları Teşhis Merkezi; sosyoekonomik analizlerinin yapılacağı Bin-Ekolab Merkezi, Çiftçi Eğitim Merkezi vb. kuruldu.

Pilot havzaların florası belirlenmiş ve referans polen preparatları oluşturuldu. Çeşitli eğitim programları ile farkındalık sağlanmış oldu. İhtisaslaşma alanı ile ilgili yeni program/bölüm/fakülte/lisansüstü programlar/enstitü kurulacak, seçmeli ve zorunlu dersler açıldı.

Konferans, Panel, Çalıştay vb. düzenlendi. Bal Merası ve Bal Ormanı kurma çalışmaları devam ediyor. Arıcılık sektörünü ve bitkisel üretimi etkileyen coğrafik faktörler kısmen belirlendi ve çalışmalar devam ediyor. Arıcılık müzesi, apiterapi merkezi, arıcılık eğitim alanları, arı üretim alanları olacak ve arıların en çok ziyaret ettiği bitkilerin ekildiği çok amaçlı Arıcılık Kompleksinin temeli atıldı. 2022 yılı sonu gibi tamamlanacak.

İHTİSASLAŞMA VE KALKINMA İLE FESTİVAL VE YARIŞMA FAALİYETLERİ

1. 2.  3.  4.  Bingöl Bal Yarışmaları düzenlendi.

Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) ve Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile “Çocukların Gözünden Bal Arıları” konulu ödüllü resim yarışması düzenlendi.

Toplamda yüz kırk başvurunun olduğu yarışmada ilk üçe giren eserler ile kompozisyon ve tema açısından öne çıkan dört eser yarışma komisyonunca belirlendi.

Yarışma komisyonunca belirlenen yirmi eser KALLIUM AVM'de sergilendi.

İHTİSASLAŞMA VE KALKINMA İLE GİRİŞİMCİLİK, MARKALAŞMA, TİCARİLEŞME FAALİYETLERİ

23 Ekim 2019'da Türk Patent Kurumu'na Üniversitemizin BinBee adlı marka başvurusu yapıldı.

3 Temmuz 2020 tarihinde BinBee markamız Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

29 Eylül 2020 tarihinde Binapi markamız tescillendi.

Yürütücülüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Solmaz'ın yaptığı “Bingöl Propolis ve Polenlerinin Yeni ve Alternatif Kullanımları: Saflaştırılmış Ürünler, Kendi Kendine Biriken Tek Tabakalı Nano Filmler ve Uygulamaları ” başlıklı PİKOM Projesi kapsamında patenti alınan Binapi markası adı altında polen ve propolis özlü ürünler geliştirildi.

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi tarafından arıların kovanı korumak için ürettiği propolisten raf ömrü uzun sucuk, dezenfektan, kolonya ve sabun gibi 21 ürün elde edildi.

PİKOM-Arı-2020.001 Bingöl Üniversitesi Modern Arıcılık Kompleksi (BÜMAK) Projesi Kapsamında Yakın Zamanda Kurulacak Arıcılık Eğitim, Uygulama ve Üretim Kompleksi (Çalışmalar devam ediyor)

Bingöl Balı'nın coğrafi işaret alması için, Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) tarafından hazırlanan rapor 16 Aralık 2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'na sunuldu.

Bal dolum tesisi kuruldu.

ARICILIK KOMPLEKSİ

Üniversitemiz, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında yapmış olduğu çalışmalara katma değer katmaya devam ediyor. Bu amaçla Bingöl Üniversitesi Modern Arıcılık Kompleksi (BÜMAK)' isimli proje kapsamında Bingöl Üniversitesi Arıcılık Kompleksi yapımı çalışmaları hayata geçirilmiştir. Yapılan kompleks ile kültürel ve doğa turizmine katkı sağlanmış olacak ve bölge ekonomisi canlandırılacaktır.

Bu kapsamda, ilimiz ve bölgemiz hizmetine sunulmaya hazırlanan ve ülkemizde ilk olacak Modern Arıcılık Kompleksi binasının da temeli atıldı. Bölgemizin karasal iklim şartlarından etkilenmeyecek şekilde oluşturulacak olan kapalı mekânda; eğitim salonları, ihtiyaç alanları ile bilinçli ve kaliteli bal üretimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda burada verilecek bilimsel eğitimlerle arıcılık mesleğine ve arı yetiştiricilerine doğrudan katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle kültür ve doğa turizminin artacağı, bölge ekonomisi için de ciddi bir hizmet niteliği taşıması ile arıcılığın yaygın ve nitelikli hale gelmesinde bu kompleksin büyük rol üstlenmesi beklenmektedir.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Aynı zamanda, Dijital Dönüşüm ve YÖK Anadolu Projeleri kapsamında ‘Pilot Üniversite' olarak eğitim faaliyetlerini daha verimli kullanmasının yanında eşleştiği İstanbul ve Erciyes üniversitelerinin alt yapısını kullanma imkanı buluyor

Bingöl Üniversitesi Dijital Dönüşüm kapsamında 704 Öğretim Elemanımıza Anadolu Üniversitesi tarafından Dijital Okur-Yazarlık eğitimi verildi.

Bu kapsamda 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Anadolu Üniversitesi tarafından 6608 öğrencimize, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında da 2548 öğrencimize Dijital Okur-Yazarlık eğitimi verildi.

Daha önce dijital okur-yazarlık eğitimini başarıyla tamamlamış öğretim elemanlarımız tarafından 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibariyle 1871 lisans öğrencimize dijital okur-yazarlık dersi zorunlu olarak verilmeye başlandı.

TEKNOKENT

YÖK tarafından Üniversitemize 19 Haziran 2020'de Teknoloji Transfer Ofisi kurulum izni verildi. Sonrasında alınan Senato Kararı ile ofisimizin yönergesi kabul edildi. Bingöl Üniversitesi Bilgi İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi, Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayınlanarak Anonim Şirketi statüsünde kuruldu. 4 Mart 2021'de FKA Fizibilite Desteği kapsamında yürütülen “Bingöl Üniversitesi Teknokent Kurulumu” fizibilite projesinin ihalesi yapılarak yüklenici firma ile sözleşme imzalandı.

Böylece yakın zamanda temeli atılan Mühendislik Fakültesi Ek Binası ile bölgemizin parlayan yıldızı olan Bingöl Üniversitesinin teknoloji ve bilim üssü olması yolunda önemli bir adım atılmış oluyor.  Bu hizmet binasının, Bölgesel kalkınma ile ilgili yapılan çalışmaların katma değeri yüksek, nitelikli Ar-Ge, kamu sanayi ve Üniversite iş birliklerinin artırılması gibi birçok alanda hizmet etmesi beklenmektedir.

DİŞ FAKÜLTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

2018 yılında ilk öğrencilerini alan Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi'nin yeni binası ve Araştırma ve Uygulama Hastanesi için temel atma töreni düzenlendi. Toplam 14950 m² alan üzerine kurulu olacak olan bina, 2 Blok ve 102 tedavi ünitesiyle halkımıza hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Hastanemizin inşaat aşaması 2023 yılında kadar bitirilmesi planlandı. Ağız ve Diş Hastalıkları ile ilgili kapsamlı tedavi imkânı sağlayacak olan Bingöl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin ilimiz vatandaşlarının yanı sıra tüm bölge halkının da ağız diş problemleri teşhis ve tedavi ihtiyaçlarına yönelik büyük bir hizmet açığını kapatacağı düşünülüyor. Temeli atılan diş hastanesi ile birlikte birçok klinik (Pedodonti, Endodonti, Ortodonti, Cerrahi, Periodontoloji Entegre Klinik, Protez ve Restoratif Klinikleri) devreye girmiş olacaktır. Bu hastane ile birlikte bölge halkı kolay ulaşım imkanı ve tedavi olma konforu sağlayacağından, halkımız için ekonomik olarak da büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Diş Hastanesi; A ve B olarak iki bloktan oluşuyor

Birinci blok (A Blok) kliniklerin ve öğretim görevlilerinin ve destek alanlarının bulunduğu bloktur. Bu blok bodrum, zemin ve 3 kattan oluşmaktadır. A blokta: oral diagnoz, ortodonti, pedodonti, cerrahi vb. ana bilim dalı polikliniklerinin bulunduğu toplam 125 ünite olacaktır.

İkinci blok (B Blok) eğitim bloğudur. Bu blok zemin ve 1. kattan oluşmaktadır. Kampüs içinden sağlanan yeni yol ile ulaşım sağlanmıştır. Bu blokta eğitim alanları, dekanlık ve konferans salonu ile destek alanları bulunmaktadır. Birinci ve ikinci bloklar 1. Kattan yapılan 2 kapalı köprü ile birbirine bağlanmıştır. Toplam inşaat alanı 14 Bin 949 metrekaredir.

BAŞVURUSU YAPILAN VE SONUCU BEKLENEN ÇALIŞMALAR

Üniversitemiz 2007 yılı sonrası kurulan üniversiteler arasında bölge itibariyle en iyi üniversitelerden biridir. Fiziki olarak, öğretim elemanı sayısı bakımından, öğrenci sayısı bakımından bölge içinde en iyi üniversiteyiz. Bundan sonraki aşama; kendimizin gelişimine ve öğrencilerimizin gelişimine odaklanmaktır. Bu vesileyle YÖK'e Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi ile ilgili olarak başvurularımızı yaptık. Bunların sonuçlarının olumlu olmasını bekliyoruz. Daha iyi bir Bingöl, daha fazla bilimsel çalışmanın yanında halkına daha iyi hizmet sunan bir üniversite olmayı hedefliyoruz.

Bu vesileyle Üniversitemizin kuruluşunda ve bu günlere gelmesinde büyük katkı ve destekleri olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar'a, YÖK Yürütme Kurulu üyelerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bingöl Milletvekili Dr. Cevdet Yılmaz'a, ilimizin mevcut ve daha önce görev yapmış siyasetçilerine, ilimizin kıymetli mülki amirlerine, sivil toplum kuruluşlarına, akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize, basın mensuplarına, öğrencilerimize kucak açan ve bizlere daima inanan, güvenen değerli Bingöl halkına teşekkürlerimizi sunarız.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109110)
18 Nisan 2024 Perşembe 17:02
Sayın Rektörüm Bingöle Bir araştırma hastanesi isteyin. Yani tıp fakültesi.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92463)
19 Mayıs 2022 Perşembe 10:59
İnşallah 3. Üniversitem olacak ilerleyen zaman içinde. Gelişmekte,büyümekte sınır yok.
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın