KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Temmuz 2025 Salı
°C

Çapak, Et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık'ın Editörlüğünü Yaptı

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından basılan ve mantık çalışmaları özelinde temsil değeri yüksek eserlerden biri olan İbn Hazm'ın et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık kitabının editörlüğünü yaptı.

Çapak, Et-Takrîb li-Haddi`l-Mantık`ın Editörlüğünü Yaptı
03 ÅžUBAT 2019 PAZAR 21:10
0
1763
3
AA aa

Daha önce, yine Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaÅŸkanlığı tarafından basılan Ali Sedâd'ın Mizânu'l-Ukûl fi'l-Mantık ve'l-Usûl, Mantık Risâleleri, Hocazâde Abdullah Enverî'nin Usûl-i Cedîde Zübdesi, Tarihçi ve Åžair Ali Emîri Efendi'nin Mir'âtü'l-Fevâid ile Gazali'nin El-Kıstasü'l-Müstakim gibi önemli eserlerin editörlüÄŸünü yapan; bunlardan bazılarının hazırlama ve çevirisini de yapan Prof. Dr. Çapak, et-Takrib li-Haddi'l-Mantık isimli eserin de editörlüÄŸünü yaptı. Prof. Dr. Çapak, kitabın editörlüÄŸünün yanı sıra kitabı hazırlayanlar arasında da yer alıyor. Bu güzel eserin müellifleri ise "Haccac'ın kılıcı ne ise İbn Hazm'ın dili de odur" sözü ile bilinen İbn Hazm'dır. İbn Hazm, hadis ilimlerinde ve fıkıhta otorite olarak kabul edilen bir âlimdir. Kitap ve Sünnet'ten hüküm çıkarma gücüne sahip olan İbn Hazm, siyer ve tarih konularında da ulaÅŸtığı üstün seviyeden dolayı ortaya koyduÄŸu her meseleye tarihten yaÅŸanmış örnekler getirmesini kolaylaÅŸtıran bir isimdir. Mantık örneklerini hep fıkıhtan veren İbn Hazm'ın, İslâmî ilimler üzerine de eserleri vardır.  İbn Hazm, Gazali'nin de esinlendiÄŸi ve kaynak aldığı kiÅŸi olarak da bilinmektedir.

Et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık'ın içeriÄŸi

İbn Hazm'ın telifi olan eserin tam adı, et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık ve'l-Medhal ileyhi bi'l-Elfâzi'l-Âmmiyye ve'l-Emsileti'l-Fıkhiyye olup Türkçe'de “Mantığın Tanımını Anlaşılır Kılmak ve Mantığa Halkın Anlayacağı Terimlerle ve Fıkhî Örneklerle GiriÅŸ” ÅŸeklinde ifade edilebilir. Adından da anlaşılacağı üzere İbn Hazm bu eserinde mantık disiplinini, öÄŸrenimini amaçlayanlar için anlaşılır kılmayı hedeflemektedir. Mantıkta kullanılan kıyas çeÅŸitlerini ve pek çok kavramı fıkhî örneklerle destekleyerek anlatan İbn Hazm, beÅŸ sanatı da farklı yaklaşımlarla ve İslâmî literatürden örneklerle zenginleÅŸtirerek aktarır.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Yusuf Arıkaner'in yayına hazırladığı eser, İslam mantık tarihi alanında erken dönem telif edilmiÅŸ önemli kitaplardan birisidir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_38338)
04 Åžubat 2019 Pazartesi 09:50
Düzenleyeceğimiz bir sempozyuma bir Türkolog gelmişti yurtdışından ve kendisi bir Almandı. Yanılmıyorsam 25 adet kitabı vardı. Ve hoca 9 dil biliyor ve en iyi konuştuğu dil de Türkçe idi. Tarih:2008.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_38311)
03 Åžubat 2019 Pazar 21:32
Maşallah çok şey yapmış. Bu nasıl bir mantıktır anlayamıyor insan, asıl işinizde çuvaladınız gündem yapacak bir akademik çalışma yerine yedik içtik paylaştık haberleri yapıyorsunuz. Hiç bir haber değeri olmayan bu durumu bir gazetenin haber diye yayınlaması utanç verici. Boş işler yapıp ve bunu haber diye servis etmek akıl tutulmasıdır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_38368)
04 Åžubat 2019 Pazartesi 15:21
@Misafir Kullanıcı o zaman sen birşeyler yapta bari bizde görelim,heba olma o kılasörlerin altında :))
30.06.2025
20:07
Şeyh Seyyid Muhammed Mübarek Bingöl`e geliyor
Şeyh Seyyid Muhammed Mübarek Bingöl'e geliyor
Çarşamba günü gerçekleştirilecek program, Bingöl Merkez İnönü Mahallesi, Maden Sokak'ta bulunan Semerkand Mescidi'nde düzenlenecek.
30.06.2025
19:47
Siz de koruyucu aile olabilirsiniz!
Siz de koruyucu aile olabilirsiniz!
Bingöl Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 2025 Aile Yılı kapsamında '30 Haziran Koruyucu Aile Günü' dolayısıyla bir dizi farkındalık etkinliği gerçekleştirdi, vatandaşları bilgilendirildi.
30.06.2025
18:16
Türkiye`yi temsil edecekler
Türkiye'yi temsil edecekler
Bocce Bowling ve Dart Milli Takıma seçilen Bingöllü sporcular Sayak ve Gezli, 1-6 Eylül 2025 tarihlerinde İsviçre'de olacak Avrupa Büyükler Raffa Şampiyonasında Türkiye'yi temsil edecekler.
30.06.2025
17:24
Zıkte Aşireti Hınıs`ta Buluştu
Zıkte Aşireti Hınıs'ta Buluştu
Bu buluşmayı sadece bir ziyaret değil, aynı zamanda bir toplumsal aidiyet ve gelecek nesillere bırakılacak güçlü bir miras olarak değerlendiren Ataoğlu: 'Elbette yollar uzun, şehirler uzak olabilir. Fakat bizler biliriz ki, mesafe sadece haritalarda vardır. Gönüllere sınır çizilemez. Ne zaman ki birbirimizi unutur, aramıza fitne düşmesine izin veririz; işte o zaman asıl kaybımız başlar' dedi.
30.06.2025
17:23
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de üzerinde uyuşturucu ile yakalanan şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.
30.06.2025
17:22
Özel Güvenlikçilerin taleplerini paylaştı
Özel Güvenlikçilerin taleplerini paylaştı
Yıpranma hakkı, statü tanımı, taltif ve KİT'lerde çalışan özel güvenlik işçilerinin kadroya alınması taleplerini dile getiren Güvenlik-İş Sendikası Bingöl İl Başkanı Cahit Ateş; 'Ve biz, emeğimizin hakkını, can güvenliğimizin teminat altına alınmasını, saygı görmeyi talep ediyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın