KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Temmuz 2025 Çarşamba
°C

Çapak mizanu'l-ukül'un editörlüğünü yaptı

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Avrupa’da gelişen mantık akımlarına dair bilgilerin yer aldığı, kendi alanında yazılmış ilk telif eser olan Mîzânu’l-Ukûl’un editörlüğünü yaptı. Prof. Dr. Çapak, aynı zamanda kitabı hazırlayanlar arasında yer alıyor.

Çapak mizanu`l-ukül`un editörlüğünü yaptı
14 TEMMUZ 2016 PERŞEMBE 22:54
0
1874
0
AA aa

Ali Sedâd'ın Mizânu'l-Ukûl fi'l-Mantık ve'l-Usûl (Mantık ve Metedoloji) isimli eseri Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından basıldı. Takdimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sunuşta kitabın hazırlandığı dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve önsözde yine dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın düşüncelerinin de kaleme alındığı bu önemli eserde Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak'ın da imzasının olması Bingöl adına bir gurur kaynağı oldu. Kitabın editörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Çapak, aynı zamanda kitabın basıma kadar giden yolculuğunda kitabı hazırlayan kişilerden biri.

ALİ SEDÂD VE MİZÂNU'L-UKÛL Fİ'L-MANTIK VE'L-USÛL HAKKINDA

Mîzânu'l-Ukûl  fi'l-Mantık ve'l-Usûl adlı eserin müellifi olan Ali Sedâd (1857-1900), dönemin önemli devlet adamlarından biri olan Ahmed Cevdet Paşa'nın oğludur. Ali Sedâd, Fârâbî ve İbn Sînâ gibi Aristoteles mantık geleneğini devam ettirmekle birlikte kendisinden önceki mantıkçılardan farklıdır; çünkü Batı'da gelişen anlayışları iyi tanımış ve buna dair önemli tartışmaları Türkiye'ye taşımıştır.

Mîzânu'l-Ukûl, Avrupa'da gelişen mantık akımlarına dair bilginin yer aldığı, kendi alanında yazılmış ilk telif eserdir. Bu eser, üç giriş (mukaddime), dört bölüm (kitap) ve bir ekten (lâhika) oluşmaktadır. Birinci mukaddimede tarihi bilgi, ikinci mukaddimede mantığın ta‘rif ve tesmiyesi, üçüncü mukaddimede ise mantığın sübut ve sıhhatine değinilirken; birinci bölümde tasavvurât, ikinci bölümde tasdîkât, üçüncü bölümde metod (usûl), dördüncü bölümde safsata, ekte (lâhika) ise “mantığın cebre tatbîki” başlığı altında Boole ve Stanley Jevons metodu (usûlü) yani riyazî mantık anlayışları ele alınmaktadır. Mîzânu'l-ukûl, ülkemizde cebirsel mantığa ve metodolojiye yer veren kendi türünün ilk orijinal eseri olma hüviyetini sahiptir.

Ali Sedâd, eserinde Avrupa'da mevcut mantık anlayışlarını aktarmakla yetinmemekte, onların eleştirisine de yer vererek, bu alanda bir otorite olduğunu göstermektedir. Mantık konularını, mantık kitaplarından aşina olduğumuz tarzın dışında ayrıntılı bir şekilde ele alan Ali Sedâd eserin “bilimlerde metod” bölümünde, her bilimi ayrı ayrı inceleyerek, bilimlerin konuları, gelişmeleri, prensipleri üzerinde durmuş, mantıktan çok bilim felsefesi yapmıştır.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.07.2025
16:04
Bingölspor FK`nın rakipleri belli! Gözler fikstürde
Bingölspor FK'nın rakipleri belli! Gözler fikstürde
Ağırlıklı olarak Akdeniz ve İç Anadolu takımlarının yer aldığı grupta eşleşmeler, 9 Çarşamba günü fikstür çekimiyle belli olacak.
08.07.2025
14:37
Bingöl`de 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'de 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada 10 yıl 9 ay 19 gün kesinleşmiş hapis cezası ve 10 farklı suç kaydı bulunan şüpheli şahıs yakalandı.
08.07.2025
14:24
Bingöl`de orman yangını kontrol altına alındı
Bingöl'de orman yangını kontrol altına alındı
Bingöl'de çıkan orman yangını, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.
08.07.2025
14:19
Bakan Kacır`ın Bingöl ziyareti iptal oldu
Bakan Kacır'ın Bingöl ziyareti iptal oldu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın çarşamba günü gerçekleşeceği bildirilen Bingöl ziyaretinin iptal edildiği bildirildi. İptalin, şehit cenazeleri nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.
08.07.2025
13:59
THY ve AJet`ten
THY ve AJet'ten 'Ada Kıbrıs'a Büyük Destek
'Ada Kıbrıs' logolu uçaklar gökyüzünde tanıtım platformuna dönüşecek. Ahmet Bolat: 'Ada Kıbrıs'ın ana aktörü olmak için bir araya geldik'
07.07.2025
17:18
Bingöl`de uyuşturucu ve silah ele geçirildi! 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu ve silah ele geçirildi! 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de durdurulan bir aracın bagajında 17 kilo 936 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi, 4 şüpheli tutuklandı. Ayrıca ruhsatsız iki av tüfeği ile buna ait şarjör ve fişekler ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın