KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ekim 2026 Pazartesi

Çatı aday belli oldu

CHP-MHP Cumhurbaşkanlığı seçimi için çatı aday olarak İslam Konferansı Örgütü Eski Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu gösterdi.

Çatı aday belli oldu
17 HAZİRAN 2014 SALI 02:26
0
1954
0
AA aa

CHP-MHP çatı adayda anlaşttı. Muhalefet Cumhurbaşkanlığı seçimi için İslam Konferansı Örgütü Eski Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösterecek.

MHP ve CHP Cumhurbaşkanlığı seçimi için ortak adayda anlaştılar. CHP ve MHP seçime İslam Konferansı Örgütü Eski Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu ismiyle katılacak.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU KİMDİR?

1943 yılında Kahire'de doğan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor.

İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi'nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974'te AnkaraÜniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.

İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984'te profesör oldu. Prof. İhsanoğlu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin genel direktörlüğünün yanı sıra İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını ve İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu. UNESCO ve Harvard Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı.

1 Ocak 2005'te İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri olan İhsanoğlu, örgütün seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri ve ilk Türk genel sekreteri olma özelliklerini de taşıyor.

İhsanoğlu, 2013 yılının sonunda görevini İyad Medeni'ye devretti. Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan İhsanoğlu evli ve 3 çocuk babası.

MISIR KONUSUNDA HÜKÜMETLE ARASI AÇILDI

Türkiye, Ekmeleddin İhsanoğlu ismini Mısır'da Muhammed Mursi yönetiminin askeri darbeyle devrilmesi sonrası tanımıştı. Uzun süre İslam Konferansı Örgütü Başkanlığı görevini yürüten Ekmeleddin İhsanoğlu AK Parti iktidarıyla yakın çalışmalar yürütmüştü. Eklemettin İhsanoğlu'nun hükümetle arası Mısır'daki darbe sonrası açılmıştı.

Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere hükümet kanadından sert eleştirilerin hedefi olan İhsanoğlu, Mısır'da yaşananlara ‘darbe' dememekle suçlanmıştı.

“ORTAK KARARI SAYGI VE TEŞEKKÜR İLE KARŞILIYORUM”

CHP ve MHP'nin çatı aday olarak üzerinde anlaşmaya vardığı Ekmeleddin İhsanoğlu, konuyla ilgili ilk açıklamasında şöyle konuştu: “Bu uzlaşmanın odak noktasında olmak büyük bir teveccühün eseridir. Şüphesiz ki Türkiye gibi büyük bir ülkede bu yüce makama layık, görevini hakkı ile ifa edecek çok sayıda üstün vasıflı şahsiyetlerin varlığı muhakkaktır. CHP ve MHP'nin bu konudaki ortak kararını saygı ve teşekkür ile karşılıyorum."

CHP'DE TEPKİYLE KARŞILANDI

CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aday gösterme kararı alması ilginç tepkilere konu oluyor. CHP'li vekil Melda Onur, "çatı aday" konusundaki yorumlarıyla Twitter'da gündem oldu.

Kamuoyundaki "çatı aday" şaşkınlığı Twitter'da da kendini gösterirken CHP milletvekili Melda Onur da şaşkınlığını gizleyemeyen isimlerden oldu. İhsanoğlu tercihine "Tamam arkadaşlar, kabul trollendik... Ama çatı adayını ilk kez duyunca vekil dediğin de bir bocalar... Daha da yazmam :/" diyerek tepkisini gösteren Melda Onur "Kadın cb adayı beklemek ne saflıkmış!" denilen bir tweet'i retweet etti.

Ekmeleddin İhsanoğlu ismine CHP'den tepkiler devam ederken, en sert tepki İstanbul Milletvekili Nur Serter'den geldi.

Serter: “Son derece üzgün ve utanç içindeyim. CHP'nin bağrına bir hançer saplandı. Arkadaşlarla ne yapacağımızı değerlendireceğiz” dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de, "CHP siyasal İslam'a açıldı" sözleriyle partisini eleştirdi.

AK PARTİ'DEN 'ÇATI ADAY'A İLK YORUM

CHP ve MHP'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nın eski başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanlığı için ‘çatı aday' göstermesinin ardından AK Parti'den ilk yorum Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar'dan geldi.

Şamil Tayyar, Twitter hesabından “Çatı aday belli oldu. Başbakanımızı kutluyorum, hayırlı olsun” diyerek Erdoğan'ın şimdiden tebrik etti.

HDP'Lİ BULDAN: “KENDİ ADAYIMIZI ÇIKARACAĞIZ”

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, CHP ve MHP'nin ortak Köşk adayı Eklemeddin İhsanoğlu hakkında konuştu. Buldan, “Şu anda bu adayı destekleme gibi bir fikrimiz yok. MHP'nin de kabul ettiği bir adayı desteklememiz zor gözüküyor. Büyük olasılıkla kendi adayımızı çıkaracağız. Kendi adayımızla demokratik bir cephe için çalışacağız.” dedi.

“Eklemeddin İhsanoğlu'nun adaylığını ilk defa duyduklarını” belirten Buldan, İhsanoğlu'nu yakından tanımadıklarını ve partinin karar mekanizmalarının henüz bir değerlendirme yapmadığını söyledi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.10.2026
01:00
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.
18.10.2026
23:40
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
18.10.2026
23:11
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No`lu Şube güven tazeledi
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No'lu Şube güven tazeledi
4. Olağan Genel Kurul'da yeniden göreve gelen Prof. Dr. Hüseyin Çaldak, Bingöl Üniversitesi'ndeki akademik ve idari personelin hakları, liyakatli atamalar ve adil kadro süreçleri için mücadele edeceklerini belirtti.
18.10.2026
23:10
Bingöl`de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de emniyet ekiplerinin bir haftalık çalışmalarında uyuşturucu maddeler, ruhsatsız silahlar ve çeşitli suç aletleri ele geçirildi. Aranan 24 kişinin de yakalandığı çalışmalarda 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın