KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Eylül 2026 Perşembe
°C

Çavuşoğlu'ndan dikkat çeken İdlib uyarısı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, İdlib'teki son durum ve mülteci sorunuyla ilgili soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu`ndan dikkat çeken İdlib uyarısı!
05 EYLÜL 2018 ÇARŞAMBA 23:28
0
2632
0
AA aa

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'e yapılan saldırılar, Türkiye'nin konuyla ilgili tutumu ve ortaya çıkabilecek mülteci sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, saldırılar sürerse 2 milyon mültecinin İdlib'ten farklı yönlere doğru hareket edeceğini, ve bu insanların hangi ülkelere gideceğinin belli olmayacağı konusunda uyarıda bulundu.

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"RUSYA VE İRAN'LA İDLİB'İ KONUŞUYORUZ"

Rejimin İdlib'i ele geçirmek istediği açık. Tabi rejimin garantörleri var: Rusya ve İran.

Rusya ve İran'la İdlib konusunda temaslarımızı sürdürüyoruz. Askerlerimiz ve istihbaratlarımız arasında da toplantılar oldu. İran Dışişleri Bakanı geçtiğimiz hafta Ankara'daydı. Ağırlıklı olarak İdlib'i konuştuk.

"CİDDİ BİR RİSK TAŞIYOR, SONUCU FELAKET OLUR"

Malesef dün saldırılar oldu. Bu saldırıların amacı İdlib'i ele geçirmektir. Bu, ciddi bir risk taşıyor. Bunun sonucu güvenlik ve insani bakımdan bir felaket olur.

"PLAN, BAŞINDAN BERİ BELLİYDİ! BU GRUPLARI NİYE İDLİB'E GETİRDİNİZ?"

Radikal gruplar, terörist gruplar, Türkiye tarafından bölgeye getirilmedi. Bu gruplara karşıysanız, o zaman Halep'ten, Humus'tan, Doğu Guta'dan, hatta güneyden bu terörist grupları niye İdlib'e getirdiniz? Hatta koridor açarak, onların silahlarıyla beraber niye buraya kadar gelmesine izin verdiniz.

Başından beri plan belliydi. Bu gruplar İdlib'e gelecek, sonra bunların burada bulunmasını bahane ederek, burayı ele geçirmek için saldırılacak.

SALDIRI SONRASI RUSYA İLE TEMASLARIMIZ OLDU

İdlib'e saldırıdan sonra Rusya ile, ilgili kurumlarımız arasında temaslar oldu. Bunların yanlış olduğunu söyledik

"TÜRKİYE-RUSYA-İRAN GÖRÜŞMELERİNİ PROVOKE ETMEK İSTEYEN ÜLKELER VAR"

Diğer taraftan yine, bu üçlü formattaki çabalarımızı baltalamak isteyen, burada varılacak mutabakatı engellemek isteyen bazı grupların da, hatta bazı ülkelerin de provokasyon içerisinde olduğunu görüyoruz.

Biz Almanya'yla Suriye konusunda hep aynı yerde durduk. Ve Almanya'nın şu süreçte gösterdiği samimi tavır takdire şayandır, verdiği destek önemlidir.

Astana'da, İdlib'le ilgili bir kararın çıkması için çabalarımızı devam ettireceğiz.

"ÇÖZÜM, İDLİB'İN HER TARAFINI BOMBALAMAK DEĞİLDİR, TERÖRİST GRUPLAR AYIRT EDİLMELİ"

Öncelikle saldırıların engellenmesi gerekiyor. Buna odaklanmamız gerekiyor. İdlib çatışmasızlık bölgesinin korunması gerekiyor. Burada 3,5 milyon insan var. Eğer mesele radikal terörist gruplar ise, o zaman bu gruplara yönelik ortak strateji belirlememiz lazım. Ilımlı insanlarla bu grupları, varsa karıştığı yerler, bunları ayırt etmek lazım. Yani bunun çözümü, hiç ayırt etmeksizin İdlib'in her tarafını bombalamak değildir.

"SALDIRILARIN TAHRAN ZİRVESİNDEN ÖNCE YAPILMASINI DA DOĞRU BULMUYORUZ"

Özellikle saldırıların, Astana formatında, Tahran zirvesinden önce yapılmasını da hiç doğru bulmuyoruz. Eğer bu saldırılarla bir baskı oluşturulmak isteniyorsa, bu da yanlış.

2 MİLYON MÜLTECİNİN NEREYE GİDECEĞİ BELLİ OLMAZ

3,5 milyon insan var. Kaç milyonu Türkiye'ye gelebilir? Siz dediniz 2 milyon. Belki daha fazla. Peki teröristler nereye gidecek?

Bunlar Türkiye'ye de gelebilir, geldikleri ülkelere de dönebilirler, yabancı teröristler. Başka transit ülkelere gidebilirler. Avrupa'ya gidebilir, ötesine de gidebilir. Yani her bakımdan ciddi problem olur.

İnsani olarak bizim hassasiyetimiz ortada. Bugüne kadar çok destek almasak da, Türkiye'ye gelen Suriyeli ve Iraklı mültecilere ev sahipliği yaptık.

Biz şimdi, güvenli bölge dediğimiz bazı alanlara gönüllü olarak Suriyelilerin dönmesini sağlamak için çalışırken ilave 2 milyon mültecinin nereye gideceği belli olmaz.

Dolayısıyla bu konuda da, BM başta olmak üzere, Mülteciler Yüksek Komiserliği olsun, Uluslararası Göç Örgütü olsun, AB olsun, bu konulara önem veren örgütlerle ve ülkelerle de işbirliği yapmak durumundayız. Tabi arzumuz bu saldırıların önlenmesidir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.09.2026
23:59
Bingöl`de iki kritik projeye teknik destek
Bingöl'de iki kritik projeye teknik destek
Bingöl'de trüf mantarının ekonomiye kazandırılması ve kentteki yapı stokunun deprem riski açısından incelenmesine yönelik iki ayrı proje için teknik destek protokolü imzalandı. Projelerden biri kırsal ekonomiye katkı sağlamayı, diğeri ise Bingöl'ün yapı güvenliğine ilişkin kapsamlı bir veri altyapısı oluşturmayı hedefliyor.
09.09.2026
23:57
iPhone 18 Pro ve Pro Max tanıtıldı! Türkiye fiyatları belli oldu
iPhone 18 Pro ve Pro Max tanıtıldı! Türkiye fiyatları belli oldu
Apple, yeni amiral gemisi iPhone 18 Pro ve Pro Max modellerini tanıttı. Değişken diyaframlı kamera sistemi, 2 nm A20 Pro işlemci ve büyütülen bataryalarıyla dikkat çeken telefonların Türkiye fiyatları da açıklandı.
09.09.2026
23:56
Eğitim-Sen Bingöl`den KHK çağrısı:
Eğitim-Sen Bingöl'den KHK çağrısı: '10 yıllık hukuksuzluğa son verin'
Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, KHK'larla görevlerinden ihraç edilen kamu emekçilerinin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekmek amacıyla Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ihraç edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesi ve yargı süreçlerinin hızlandırılması çağrısı yapıldı.
09.09.2026
23:55
Bingöl Üniversitesi`nden Gazze için anlamlı panel
Bingöl Üniversitesi'nden Gazze için anlamlı panel
Bingöl Üniversitesi, YÖK'ün Bilim Kafe Etkinlikleri kapsamında Gazze'de savaşın eğitim, bilim ve akademi üzerindeki etkilerinin ele alınacağı bir panel düzenleyecek. 'Gazze'de Üniversite Olmak: Gazze İçin Bilim, Gelecek İçin Umut' başlıklı program, 16 Eylül'de Bingöl Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
09.09.2026
23:53
Kadir Çintay yeniden aday:
Kadir Çintay yeniden aday: 'Hedefimiz 27'de 27'
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Çintay, 2022-2026 döneminde hayata geçirilen çalışmaları ve yeni döneme ilişkin hedeflerini açıkladı. BİNTSO Başkanlığına yeniden aday olduğunu duyurarak Mavi Liste ile 10 meslek grubunda seçime gireceklerini belirten Çintay; Hedefimiz net, 27'de 27 yapmak.'
09.09.2026
14:13
DEM Parti`de yeni dönem mesajı: `Direnişin yanına inşayı koyacağız`
DEM Parti'de yeni dönem mesajı: 'Direnişin yanına inşayı koyacağız'
DEM Parti 5. Olağan Büyük Kongresi'nin ardından Pervin Buldan'ın 'Demokratik Cumhuriyet Hareketi' açıklamasını değerlendiren Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, yeni dönemin yalnızca mevcut siyasete itiraz eden değil, Türkiye'yi yönetmeye talip olan bir siyasal anlayış üzerine kurulacağını söyledi. Ormangören, 'Değişecek olan ilkelerimiz değil; bu ilkeleri topluma ulaştırma yöntemimiz, siyaset dilimiz ve örgütlenme pratiğimizdir' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın