KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Çavuşoğlu'ndan dikkat çeken İdlib uyarısı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, İdlib'teki son durum ve mülteci sorunuyla ilgili soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu`ndan dikkat çeken İdlib uyarısı!
05 EYLÜL 2018 ÇARŞAMBA 23:28
0
2384
0
AA aa

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'e yapılan saldırılar, Türkiye'nin konuyla ilgili tutumu ve ortaya çıkabilecek mülteci sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, saldırılar sürerse 2 milyon mültecinin İdlib'ten farklı yönlere doğru hareket edeceğini, ve bu insanların hangi ülkelere gideceğinin belli olmayacağı konusunda uyarıda bulundu.

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"RUSYA VE İRAN'LA İDLİB'İ KONUŞUYORUZ"

Rejimin İdlib'i ele geçirmek istediği açık. Tabi rejimin garantörleri var: Rusya ve İran.

Rusya ve İran'la İdlib konusunda temaslarımızı sürdürüyoruz. Askerlerimiz ve istihbaratlarımız arasında da toplantılar oldu. İran Dışişleri Bakanı geçtiğimiz hafta Ankara'daydı. Ağırlıklı olarak İdlib'i konuştuk.

"CİDDİ BİR RİSK TAŞIYOR, SONUCU FELAKET OLUR"

Malesef dün saldırılar oldu. Bu saldırıların amacı İdlib'i ele geçirmektir. Bu, ciddi bir risk taşıyor. Bunun sonucu güvenlik ve insani bakımdan bir felaket olur.

"PLAN, BAŞINDAN BERİ BELLİYDİ! BU GRUPLARI NİYE İDLİB'E GETİRDİNİZ?"

Radikal gruplar, terörist gruplar, Türkiye tarafından bölgeye getirilmedi. Bu gruplara karşıysanız, o zaman Halep'ten, Humus'tan, Doğu Guta'dan, hatta güneyden bu terörist grupları niye İdlib'e getirdiniz? Hatta koridor açarak, onların silahlarıyla beraber niye buraya kadar gelmesine izin verdiniz.

Başından beri plan belliydi. Bu gruplar İdlib'e gelecek, sonra bunların burada bulunmasını bahane ederek, burayı ele geçirmek için saldırılacak.

SALDIRI SONRASI RUSYA İLE TEMASLARIMIZ OLDU

İdlib'e saldırıdan sonra Rusya ile, ilgili kurumlarımız arasında temaslar oldu. Bunların yanlış olduğunu söyledik

"TÜRKİYE-RUSYA-İRAN GÖRÜŞMELERİNİ PROVOKE ETMEK İSTEYEN ÜLKELER VAR"

Diğer taraftan yine, bu üçlü formattaki çabalarımızı baltalamak isteyen, burada varılacak mutabakatı engellemek isteyen bazı grupların da, hatta bazı ülkelerin de provokasyon içerisinde olduğunu görüyoruz.

Biz Almanya'yla Suriye konusunda hep aynı yerde durduk. Ve Almanya'nın şu süreçte gösterdiği samimi tavır takdire şayandır, verdiği destek önemlidir.

Astana'da, İdlib'le ilgili bir kararın çıkması için çabalarımızı devam ettireceğiz.

"ÇÖZÜM, İDLİB'İN HER TARAFINI BOMBALAMAK DEĞİLDİR, TERÖRİST GRUPLAR AYIRT EDİLMELİ"

Öncelikle saldırıların engellenmesi gerekiyor. Buna odaklanmamız gerekiyor. İdlib çatışmasızlık bölgesinin korunması gerekiyor. Burada 3,5 milyon insan var. Eğer mesele radikal terörist gruplar ise, o zaman bu gruplara yönelik ortak strateji belirlememiz lazım. Ilımlı insanlarla bu grupları, varsa karıştığı yerler, bunları ayırt etmek lazım. Yani bunun çözümü, hiç ayırt etmeksizin İdlib'in her tarafını bombalamak değildir.

"SALDIRILARIN TAHRAN ZİRVESİNDEN ÖNCE YAPILMASINI DA DOĞRU BULMUYORUZ"

Özellikle saldırıların, Astana formatında, Tahran zirvesinden önce yapılmasını da hiç doğru bulmuyoruz. Eğer bu saldırılarla bir baskı oluşturulmak isteniyorsa, bu da yanlış.

2 MİLYON MÜLTECİNİN NEREYE GİDECEĞİ BELLİ OLMAZ

3,5 milyon insan var. Kaç milyonu Türkiye'ye gelebilir? Siz dediniz 2 milyon. Belki daha fazla. Peki teröristler nereye gidecek?

Bunlar Türkiye'ye de gelebilir, geldikleri ülkelere de dönebilirler, yabancı teröristler. Başka transit ülkelere gidebilirler. Avrupa'ya gidebilir, ötesine de gidebilir. Yani her bakımdan ciddi problem olur.

İnsani olarak bizim hassasiyetimiz ortada. Bugüne kadar çok destek almasak da, Türkiye'ye gelen Suriyeli ve Iraklı mültecilere ev sahipliği yaptık.

Biz şimdi, güvenli bölge dediğimiz bazı alanlara gönüllü olarak Suriyelilerin dönmesini sağlamak için çalışırken ilave 2 milyon mültecinin nereye gideceği belli olmaz.

Dolayısıyla bu konuda da, BM başta olmak üzere, Mülteciler Yüksek Komiserliği olsun, Uluslararası Göç Örgütü olsun, AB olsun, bu konulara önem veren örgütlerle ve ülkelerle de işbirliği yapmak durumundayız. Tabi arzumuz bu saldırıların önlenmesidir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.06.2026
03:36
30 yıllık hayal tehlikede! Başkan Özturan aday olmayacağını açıkladı
30 yıllık hayal tehlikede! Başkan Özturan aday olmayacağını açıkladı
30 yıl sonra profesyonel liglerde yeniden umut olan, şampiyonluklarla 2. Lig kapısını aralayan 12 Bingölspor'da tarihi bir kırılma yaşanıyor. Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ın görevi bırakma kararı, sadece bir yönetim değişikliği değil; Bingöl futbolunun geleceğine ilişkin ciddi soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
03.06.2026
00:20
Kiğı`da yol isyanı! Yürüyüşe hazırlanıyorlar!
Kiğı'da yol isyanı! Yürüyüşe hazırlanıyorlar!
Bingöl'ün kuzey ilçelerinde yıllardır çözülemeyen ulaşım sorunları yeniden gündemde. Kiğı-Bingöl yolu başta olmak üzere Yedisu ve Yayladere bağlantılarındaki yol problemleri, bölge halkının tepkisini her geçen gün artırırken vatandaşlar seslerini duyurmak için Karayolları Elâzığ 8. Bölge Müdürlüğü'ne kadar yürüyüş düzenlemeye hazırlanıyor.
02.06.2026
23:39
Bingöl, Muhtarlar Zirvesi`ne Ev Sahipliği Yapacak
Bingöl, Muhtarlar Zirvesi'ne Ev Sahipliği Yapacak
Türkiye'nin dört bir yanından muhtarlar Bingöl'de buluşacak. İçişleri Bakanlığı himayelerinde düzenlenecek Muhtarlar Zirvesi ve Bahar Şenliği'nde yerel yönetimlerin sorunları, çözüm önerileri ve geleceğe yönelik vizyon masaya yatırılacak. Programda ayrıca sevilen sanatçılar Celal Karatüre ve Yakup Koçak sahne alarak konser verecek.
02.06.2026
23:08
Bingöl`de yapı stokunun risk haritası çıkarılacak
Bingöl'de yapı stokunun risk haritası çıkarılacak
Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmeye hak kazanan 'Bingöl CBS Tabanlı Bina Ölçekli Risk Envanteri Projesi' ile kentteki yapı stokunun mevcut durumu bilimsel verilerle ortaya konulacak. Proje kapsamında belirlenen mahallelerdeki binaların özellikleri tek tek kayıt altına alınarak deprem riskine karşı kırılganlık düzeyleri analiz edilecek.
02.06.2026
14:16
12Bingölspor`da kritik süreç: Kongre kararı alındı, gözler stat ve tesis projelerinde
12Bingölspor'da kritik süreç: Kongre kararı alındı, gözler stat ve tesis projelerinde
30 yıl sonra 2. Lig'e yükselen 12Bingölspor'da kongre kararı alınırken, kulübün geleceğine ilişkin belirsizlik sürüyor. Aşağı Çarşı Sahası ve yeni şehir stadyumu için proje ve ihale süreçleri devam ederken, camia verilen destek ve tesisleşme sözlerinin hayata geçirilmesini bekliyor.
02.06.2026
13:25
Efrayim bebek için esnaflardan anlamlı destek: Bir günlük gelirler bağışlanacak
Efrayim bebek için esnaflardan anlamlı destek: Bir günlük gelirler bağışlanacak
Bingöl'ün tek SMA Tip-1 hastası bebeği Efrayim Gökalp'in tedavisi için yürütülen kampanyaya destekler büyüyerek devam ediyor. Kermesler, yardım organizasyonları ve bağış kampanyalarının yanı sıra kent esnafı da Efrayim bebeğin yaşam mücadelesine katkı sunmak için seferber oluyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın