KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Aralık 2025 Salı
°C

Çavuşoğlu'ndan dikkat çeken İdlib uyarısı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, İdlib'teki son durum ve mülteci sorunuyla ilgili soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu`ndan dikkat çeken İdlib uyarısı!
05 EYLÜL 2018 ÇARŞAMBA 23:28
0
2173
0
AA aa

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'e yapılan saldırılar, Türkiye'nin konuyla ilgili tutumu ve ortaya çıkabilecek mülteci sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, saldırılar sürerse 2 milyon mültecinin İdlib'ten farklı yönlere doğru hareket edeceğini, ve bu insanların hangi ülkelere gideceğinin belli olmayacağı konusunda uyarıda bulundu.

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"RUSYA VE İRAN'LA İDLİB'İ KONUŞUYORUZ"

Rejimin İdlib'i ele geçirmek istediği açık. Tabi rejimin garantörleri var: Rusya ve İran.

Rusya ve İran'la İdlib konusunda temaslarımızı sürdürüyoruz. Askerlerimiz ve istihbaratlarımız arasında da toplantılar oldu. İran Dışişleri Bakanı geçtiğimiz hafta Ankara'daydı. Ağırlıklı olarak İdlib'i konuştuk.

"CİDDİ BİR RİSK TAŞIYOR, SONUCU FELAKET OLUR"

Malesef dün saldırılar oldu. Bu saldırıların amacı İdlib'i ele geçirmektir. Bu, ciddi bir risk taşıyor. Bunun sonucu güvenlik ve insani bakımdan bir felaket olur.

"PLAN, BAŞINDAN BERİ BELLİYDİ! BU GRUPLARI NİYE İDLİB'E GETİRDİNİZ?"

Radikal gruplar, terörist gruplar, Türkiye tarafından bölgeye getirilmedi. Bu gruplara karşıysanız, o zaman Halep'ten, Humus'tan, Doğu Guta'dan, hatta güneyden bu terörist grupları niye İdlib'e getirdiniz? Hatta koridor açarak, onların silahlarıyla beraber niye buraya kadar gelmesine izin verdiniz.

Başından beri plan belliydi. Bu gruplar İdlib'e gelecek, sonra bunların burada bulunmasını bahane ederek, burayı ele geçirmek için saldırılacak.

SALDIRI SONRASI RUSYA İLE TEMASLARIMIZ OLDU

İdlib'e saldırıdan sonra Rusya ile, ilgili kurumlarımız arasında temaslar oldu. Bunların yanlış olduğunu söyledik

"TÜRKİYE-RUSYA-İRAN GÖRÜŞMELERİNİ PROVOKE ETMEK İSTEYEN ÜLKELER VAR"

Diğer taraftan yine, bu üçlü formattaki çabalarımızı baltalamak isteyen, burada varılacak mutabakatı engellemek isteyen bazı grupların da, hatta bazı ülkelerin de provokasyon içerisinde olduğunu görüyoruz.

Biz Almanya'yla Suriye konusunda hep aynı yerde durduk. Ve Almanya'nın şu süreçte gösterdiği samimi tavır takdire şayandır, verdiği destek önemlidir.

Astana'da, İdlib'le ilgili bir kararın çıkması için çabalarımızı devam ettireceğiz.

"ÇÖZÜM, İDLİB'İN HER TARAFINI BOMBALAMAK DEĞİLDİR, TERÖRİST GRUPLAR AYIRT EDİLMELİ"

Öncelikle saldırıların engellenmesi gerekiyor. Buna odaklanmamız gerekiyor. İdlib çatışmasızlık bölgesinin korunması gerekiyor. Burada 3,5 milyon insan var. Eğer mesele radikal terörist gruplar ise, o zaman bu gruplara yönelik ortak strateji belirlememiz lazım. Ilımlı insanlarla bu grupları, varsa karıştığı yerler, bunları ayırt etmek lazım. Yani bunun çözümü, hiç ayırt etmeksizin İdlib'in her tarafını bombalamak değildir.

"SALDIRILARIN TAHRAN ZİRVESİNDEN ÖNCE YAPILMASINI DA DOĞRU BULMUYORUZ"

Özellikle saldırıların, Astana formatında, Tahran zirvesinden önce yapılmasını da hiç doğru bulmuyoruz. Eğer bu saldırılarla bir baskı oluşturulmak isteniyorsa, bu da yanlış.

2 MİLYON MÜLTECİNİN NEREYE GİDECEĞİ BELLİ OLMAZ

3,5 milyon insan var. Kaç milyonu Türkiye'ye gelebilir? Siz dediniz 2 milyon. Belki daha fazla. Peki teröristler nereye gidecek?

Bunlar Türkiye'ye de gelebilir, geldikleri ülkelere de dönebilirler, yabancı teröristler. Başka transit ülkelere gidebilirler. Avrupa'ya gidebilir, ötesine de gidebilir. Yani her bakımdan ciddi problem olur.

İnsani olarak bizim hassasiyetimiz ortada. Bugüne kadar çok destek almasak da, Türkiye'ye gelen Suriyeli ve Iraklı mültecilere ev sahipliği yaptık.

Biz şimdi, güvenli bölge dediğimiz bazı alanlara gönüllü olarak Suriyelilerin dönmesini sağlamak için çalışırken ilave 2 milyon mültecinin nereye gideceği belli olmaz.

Dolayısıyla bu konuda da, BM başta olmak üzere, Mülteciler Yüksek Komiserliği olsun, Uluslararası Göç Örgütü olsun, AB olsun, bu konulara önem veren örgütlerle ve ülkelerle de işbirliği yapmak durumundayız. Tabi arzumuz bu saldırıların önlenmesidir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.12.2025
03:19
Bingöllü Doktor Ankara`da Umut Oldu
Bingöllü Doktor Ankara'da Umut Oldu
Aylar süren ağrılar ve geciken tanının ardından Ankara'da ameliyat olan Çiğdem Dursun Varol, Bingöllü hemşehrimiz Op. Dr. Mehmet Ali Çaparlar'ın başarılı operasyonuyla sağlığına kavuştu. Çaparlar'a teşekkür ederek tedavi sürecindeki ilgi ve güven için memnuniyetini dile getiren Varol, tavsiyelerini de paylaştı.
09.12.2025
03:17
Mutluca sakinleri mutsuzca seslendiler!
Mutluca sakinleri mutsuzca seslendiler!
Köylüler, defalarca ilettikleri taleplerin karşılıksız kalmasından şikâyet ederek '2025 yılında hâlâ yol beklemek zorunda kalıyoruz' diyerek tepkilerini dile getirdi.
09.12.2025
03:15
BİGED`den Ödüllü Dama Turnuvası
BİGED'den Ödüllü Dama Turnuvası
Başvurular 15 Aralık 2025 tarihine kadar kabul edilecek. Dernek, strateji ve zekâ gerektiren bu köklü oyuna ilgi duyan tüm vatandaşları turnuvaya katılmaya davet etti.
09.12.2025
03:14
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Çalışmalar kapsamında yakalanan 2 şüphelinin tutuklandığı bildirildi.
09.12.2025
03:13
Zıktê Sürkap`tan Engelliler İçin Kahvaltı Programı
Zıktê Sürkap'tan Engelliler İçin Kahvaltı Programı
Engelli bireylerin toplumda daha görünür, daha bağımsız ve daha aktif bireyler olmasını arzu ettiklerini söyleyen Atalay; 'Hayatımızdaki zorlukların sevgi ve empatiyle aşılacağına inanıyoruz' dedi.
09.12.2025
03:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan 203 Aileye kış desteği
Bingöl Umut Kervanı'ndan 203 Aileye kış desteği
Kasım ayı faaliyet raporunu açıklayan Bingöl Umut Kervanı, gıda, giyim ve nakit desteklerini kapsayan yardımlarla 203 aileye ulaştı. Kış şartlarının ağırlaşmasıyla çalışmalarını hem Bingöl'de hem de mazlum coğrafyalarda artıran dernek, toplamda 1,5 milyon TL'yi aşan yardımlarıyla dikkat çekerken, hayırseverleri kış desteklerine katkı sunmaya çağırdı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın